Rămâi conectat

Educație și Cultură

Cauze ale nervozităţii copiilor: cum explică psihologii crizele de plâns şi cum ar trebui părinţii să reacţioneze

Publicat

în

Copiii de vârstă mică au adesea momente în care nu-şi pot stăpânii emoţiile şi izbucnesc în adevărate crize de plâns spre exasperarea şi îngrijorarea părinţilor. Studiile realizate pentru a descoperi motivele acestor momente de furie au scos la iveală aspecte interesante referitoare la procesul de dezvoltare a copiilor. Vezi pe radiounirea.ro ce spun aceste studii.

Cauze ale nervozităţii copiilor: „programaţi“ biologic să se comporte astfel

Neuropsihologul Michael Potegal, psiholog specializat în pediatrie în cadrul Universităţii din Minnesota, SUA, şi-a dedicat o bună parte din carieră studiului crizelor de furie ale copiilor de vârstă mică, a motivelor care stau în spatele unor explozii emoţionale atât de puternice.

Potegal a descoperit că acest comportament reprezintă în cazul copiilor un răspuns biologic la frustrare şi furie la fel de normal ca un căscat atunci când suntem obosiţi. Reacţie atât de naturală, de firească, încât profesorul de psihologie afirmă că din punct de vedere ştiinţific poţi ajunge să prevezi o astfel de criză. Copiii cu vârsta între 18 luni şi 4 ani sunt „programaţi“ biologic să se comporte astfel, consideră psihologul.

Cortexul prefrontal (situat în spatele frunţii şi deasupra ochilor) este partea creierului responsabilă pentru reglarea emoţiilor şi a comportamentului social, dar şi cea care are un rol esenţial în procesul de învăţare. Lobul frontal este acela care inhibă comportamentul întâmplător, astfel încât fiecare gând să nu ne facă să acţionăm fără să ţinem cont de consecinţe.

Numai că în cazul copiilor, această zonă a creierului începe să se maturizeze abia la vârsta de patru ani, ceea ce explică momentele în care nu sunt capabili să-şi controleze emoţiile şi au un comportament iraţional.

„Preşcolarii nu gândesc logic, ci au un mod magic în care văd realitatea. De aceea, evenimente care sunt banale pentru adulţi îi sperie pe copii sau îi face să fie confuzi. Ei nu reuşesc să înţeleagă faptul că scurgerea de la cadă nu-i va înghiţi sau că unchiul cel glumeţ nu le poate fura nasul”, a explicat psihologul Gina Mireault pentru parenting.com.

Tocmai aceste emoţii intense contribuie la eliberarea cortisolului, un hormon respomsabil de starea de agitaţie, de nervozitate. Acesta duce la creşterea tensiunii arteriale şi poate influenţa modul în care gândim, în sensul că devenim mai confuzi, nu mai gândim clar.

Cauze ale nervozităţii copiilor: părinţii nu trebuie să răspundă la furie tot cu furie

Psihologii recomandă părinţilor să observe ce a provocat criza, înainte de toate. Dacă este vorba despre faptul că cel mic vrea pur şi simplu atenţie sau doreşte o jucărie, ceva dulce, cel mai indicat este ca adultul să ignore comportamentul copilului, în timp ce-şi menţine calmul. Părinţii care răspund crizelor emoţionale tot cu furie nu fac decât să atunce gaz peste foc.

O altă greşeală pe care părinţii ar trebui să o evite în astfel de situaţii se referă la consolarea copilului exact în timp ce face o criză. Atunci când părintele încearcă să liniştească un copil chiar în timp ce are criza de furie, copilul înţelege că primeşte atenţie şi i se oferă iubire tocmai pentru că se comportă aşa. Părintele ar trebui să se rezume la a-i spune că îi pare rău că îl vede atât de supărat şi că abia după ce se va calma o să-l îmbrăţişeze, o să-l sărute şi vor povesti despre ce l-a deranjat atât de tare, explică neuropsihologul Michael Potegal. În acest mod, părintele îi arată copilului că îl spijină, dar îl învaţă şi cum să-şi regleze emoţiile.

Cauze ale nervozităţii copiilor: când câştigă copilul în confruntarea cu părintele

În cazul crizelor de furie care apar pentru că un copil nu vrea să facă ceva ce l-a rugat părintele (să-şi facă ordine în cameră, să se îmbrace sau să stea la masă), părinţii nu trebuie să-i pedepsească prin a-I trimite la el în cameră. Această decizie nu înseamnă decât că i-au lăsat să scape de îndatorirea pe care nu au vrut să o facă de la bun început. Deci ei au „câştigat“. „Când un copil nu se mai plânge înseamnă că a ieşit victorios din confruntarea cu părintele. Setaţi un timp limită şi avertizaţi-l că o să piardă un privilegiu dacă nu va duce la îndeplinire rugămintea: nu se mai uiă la desene, nu mai mege în parc, nu-i mai citiţi povestea preferată etc.“, explică  Potegal. Aşa va înţelege că protestele sale nu au efect, dar şi că orice comportament nepotrivit are consecinţe.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Educație și Cultură

Performanță de senzație la matematică a unui elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Publicat

în

Elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, performanță de senzație la matematică

Elevul Vlad Chedveș, din clasa a II-a E de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, pregătit de profesoara pentru învățământ primar Anca Farkas-Rusu.
Acesta a obținut premiul al II-leala  Faza Națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a.
„Felicitări și mult succes în continuare!”, au transmis reprezentanții unității școlare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat

Publicat

în

La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Apulum”, coordonați de profesoara Gabriela Oitea, au participat, în cursul zilei de vineri 19 aprilie, alături de studenți de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului, cu sprijinul Ministerului Educației pentru acivități extracurriculare științifice și al Consiliului Județean Alba.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi 18 aprilie, vineri desfășurându-se probele practice de concurs.
În urma tragerii la sorți, elevii au făcut echipe de lucru împreună cu studenții, iar proiectele realizate de elevi /studenți au fost jurizate de cadre didactice universitare: lect. univ. Mihai Corcheș, lect. univ. Adina Mureșan, lect.univ. Izabella Marin Lazăr, precum și de profesoarele Ramona Humeniuc, Gabriela Pitea și Camelia Oțel.
Elevii Diana Puiu din clasa a XII-a A și Cătălin Mihai Cornea, din clasa a IX-a A, împreună cu echipa de studenți din care au făcut parte au obținut premiul al doilea, iar elevii Andrei Jurca, Larisa Radu și Adriana Zgâia, din clasa a IX-a A , respectiv Rareș Gîlea, Alexia Epurescu Bucur și Raul Baba, din clasa a XII-a A, au obținut mențiuni. Toți elevii participanți urmează specializarea tehnician chimist de laborator din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba