Rămâi conectat

Știri

Boala care revine odată cu căldura: Atenție la înțepătura de căpușă

Publicat

în

Odată cu apariția temperaturilor ridicate revine în actualitate și o alertă semnalată de medici. Atenție la ințepătura de căpușă!

Din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani s-a înregistrat o creştere explozivă a numărului de persoane cu înţepături de căpuşe prezentate la spital  şi consecutiv la o creştere a numărului de cazuri de boală Lyme. Boala Lyme se transmite la oameni prin înţepătură de căpuşă. Simptomele includ febră, durere de cap, iritaţie pe piele în jurul înţepăturii. Dacă nu este tratată, infecţia se poate răspândi la articulaţii, inimă sau sistemul nervos central.

Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor, care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.

Medicii recomandă persoanelor care au fost mușcate de această insectă să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, pentru îndepărtarea totală din piele a căpușei. Dacă este necesar pacienții vor fi îndrumați mai apoi la Secția de Boli Infecțioase din Alba Iulia care este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba transmite recomandări, atenționări și măsuri preventive în cazul mușcăturilor de căpușă, având în vedere că în această perioadă a anului oamenii sunt mai expuși acestor înțepături. DSP vă informează cum puteți să evitați sau să micșorați expunerea la mușcăturile de căpușe, dar și cum puteți să îndepărtați corect și timpuriu căpușele.

Fiţi conştienţi de riscul muşcăturilor de căpuşă. Căpuşele pot fi găsite atât în zone rurale cât şi în cele urbane, inclusiv în multe destinaţii frecventate pentru activităţi în aer liber şi turism. Persoanele care vizitează zonele rurale prezintă cele mai mari riscuri asociate cu muşcătura de căpuşă, dar ele pot să apară, de asemenea, în sporturile de aer liber, parcuri şi grădini. Există un risc mai mare atunci când desfăşuraţi activităţi în aer liber, cum ar fi camparea, drumeţiile, ciclismul, alpinismul, pescuitul sau vânătoarea. Dacă vizitaţi o zonă în care căpuşele sunt prezente, asiguraţi-vă că ştiţi cum să preveniţi şi să verificaţi existenţa muşcăturilor de căpuşă.

Măsuri preventive

Encefalita de căpusă poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinarea se recomandă acelor călători care intenţionează să viziteze zone rurale din regiuni endemice sau care intenţionează să campeze în aceste zone. Vă rugăm să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră pentru a afla mai multe informaţii, cu cel puţin o lună înainte de călătorie şi fiţi conştienţi de faptul că sunt necesare mai multe doze pentru ca vaccinul să fie eficient. De asemenea, trebuie să ştiţi că acest vaccin nu vă va proteja şi împotriva altor boli transmise prin căpusă.

La celelalte boli transmise prin căpusă, care nu pot fi prevenite prin vaccinare, este important să vă protejaţi împotriva muşcăturilor de căpuşă.

EVITAŢI SAU MICŞORAŢI EXPUNEREA LA MUŞCĂTURILE DE CĂPUŞĂ

  • Folosiţi repelenţi pe tegumente sau haine (repelenţii destinaţi pentru îmbrăcăminte nu trebuie folosiţi pe tegument)
  • Păstraţi-vă braţele şi picioarele acoperite cu mâneci lungi, pantaloni lungi, cizme şi, cu pantalonii introduşi în şosete
  • Utilizaţi îmbrăcăminte şi pături pentru picnic de culoare deschisă, care facilitează depistarea căpuşelor
  • Dacă aţi fost în aer liber, îndepărtaţi-vă apoi hainele şi expuneţi-le la lumina soarelui sau spălaţi-le
  • Utilizaţi foi de cort când dormiţi pe sol sau campaţi
  • Mergeţi pe mijlocul cărării şi evitaţi “periajul” vegetaţiei din jur.

ÎNDEPĂRTAREA TIMPURIE ŞI CORECTĂ A CĂPUŞELOR

Pentru unele boli, riscul de infecţie este mai mic, prin depistarea şi îndepărtarea rapidă a căpuşei.

Cum căpuşele sunt foarte mici şi muşcătura lor de obicei nu doare, pot fi cu uşurinţă nebăgate în seamă. Deci, este important să vă verificaţi cu atenţie propriul corp şi al copiilor dumneavoastră, precum şi hainele şi animalele de companie, după ce aţi vizitat locuri în care căpuşele pot fi prezente. Verificaţi-vă întreg corpul, cu atenţie deosebită pentru axile, abdomen, picioare, ombilic, gât şi cap. La copii, căpuşele sunt adesea găsite pe linia părului, în spatele urechilor, în cutele tegumentare de pe gât sau pe scalp. Muşcătura de căpuşă arată de obicei ca un mic pistrui închis la culoare, cu o crustă ce nu poate fi îndepărtată. Utilizaţi o pensetă cu vârf fin sau instrumente de îndepărtare a căpuşei pentru a o apuca cât mai aproape posibil de suprafaţa  tegumentului. Trageţi-o uşor în sus, constant, fără să o răsuciţi, să strângeţi corpul căpuşei sau să rămână rostrul în plagă. Nu strângeţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau orice substanţă pe ea, deoarece acest lucru poate cauza golirea conţinutului stomacal în plagă, ceea ce provocă infecţii. Folosind încă penseta, înveliţi căpuşa în hârtie igienică şi aruncaţi-o în toaletă. În cele din urmă, spălaţi plaga cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi un antiseptic, cum ar fi alcoolul sau tinctura de iod. După ce căpuşa a fost îndepărtată, o mică parte din orificiul bucal poate rămâne în plagă. Acest lucru nu este periculos şi va dispărea după câteva zile. Totuşi, dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile, acest lucru poate indica o infecţie (rar) şi ar trebui să fiţi consultat de un cadru medical. Marcaţi data muşcăturii de căpuşă în calendar şi fiţi atenţi la simptomele bolilor transmise prin căpuse, în perioada următoare. Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră este informat cu privire la data şi localizarea muşcăturii, în cazul în care vă îmbolnăviţi în termen de o lună.

Căpuşele pot transmite boli

Căpuşele sunt foarte mici şi se hrănesc cu sângele mamiferelor, reptilelor sau păsărilor. Când se alimentează, pot prelua bacterii sau virusuri existente natural în aceste animale. De asemenea, căpuşele pot muşca oamenii care pătrund în mediul în care ele trăiesc. Deşi muşcăturile de căpuşe nu sunt periculoase, există riscul de transmitere a unor infecţii sanguine, în momentul în care se hrănesc. Acest lucru poate genera boli umane în arealul nostru geografic cel mai frecvent întâlnită fiind boala Lyme.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba