Rămâi conectat

Știință și Tehnologie

Beton cu proprietăţi conductoare care topeşte gheaţa fără chimicale, sare sau nisip

Publicat

în

Un amestec special de beton care poate dezgheţa drumuri și trotuare, fără a fi nevoie de produse chimice ar putea apărea pe piaţă în curând. Acesta utilizează energia electrică pentru a topi zăpada şi lapoviţa, iar unul dintre domeniile în care va putea fi utilizat ar fi cel aeroportuar. Citește mai mult pe radiounirea.ro

Betonul conductor, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Nebraska-Lincoln, este în mare parte la fel ca betonul obișnuit. Diferenţa constă în folosirea în proporţie de 20 la suta de așchii de oțel și particule de carbon, care dau suficient de multă conductivitate mixturii încât poate topi gheaţa si zăpada fără a altera proprietăţile materialului obişnuit.

Proiectat de inginerul civil Chris Tuan, betonul conductor este în prezent în curs de evaluare de către Administrația Federală SUA a Aviației (FAA). Industria aeronautică este în căutarea unor posibilități de a deszăpezi zonele adiacente pistelor rapid şi ieftin şi iau în calcul experimentarea acestui proces în cadrul unui aeroport important din Statele Unite. Autorităţile se confrunta pe perioadele reci cu aglomerarea acelor spaţii deoarece activitatea maşinilor care asigură transportul bagajelor, a pasagerilor sau a personalului aeroportuar este îngreunată de polei sau zăpadă.

Acest tip de beton nu rezolvă numai problema îngheţului in aeroporturi. A fost utilizat încă din 2002 când Departamentul de Drumuri din Nebraska a transformat podul Roca Spur in prima construcţie din lume care încorporează betonul conductor. S-au folosit atunci 52 de dale care pot dezgheţa poleiul pe toata lungimea podului. Chris Tuan spune ca acest proiect este exemplul perfect pentru folosirea acestei tehnologii in orice tip de infrastructură.

“Podurile îngheaţă întotdeauna primele, deoarece sunt expuse la condiţiile meteo pe ambele părţi. Nu este eficient sa construim drumuri intregi utilizând acest tip de beton conductor, însă el poate fi folosit in locaţii cheie, reducând costurile cu deszăpezirea, cu repararea gropilor apărute după anotimpul rece şi în general, cu întreţinerea construcţiei respective”, a comentat Tuan. Acesta a arătat ca materialul nu este periculos pentru mediu, cum sunt sarea şi alte elemente degivrante şi nu duc la coroziune sau contaminare. Cantitatea de energie utilizată pentru degivrarea podului Roca Spur în timpul unei furtuni de 3 zile costa aproximativ 250 de dolari, în timp ce un singur camion cu material antiderapant ar presupune costuri mult mai mari.

Unul dintre beneficiile secundare ale tehnologiei este faptul că prin includerea unui mineral numit magnetit care înlocuieşte calcarul și nisipul utilizate în betonul standard, amestecul conductor obţinut reușește să protejeze împotriva undelor electromagnetice, inclusiv cele radio-frecvență utilizate de telefoanele mobile. Acest lucru ar putea face betonul conductor interesant pentru cei preocupați de spionaj industrial in cadrul centrelor speciale.

Sursa: stiri.tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știință și Tehnologie

Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde lansat la Palatul Principilor din Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde

Palatul Principilor Transilvaniei a găzduit evenimentul de lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde al municipiului Alba Iulia realizat de Primăria Municipiului Alba Iulia împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD).

Scopul acestui proiect este de a elabora un document strategic de dezvoltare urbană într-un mod integrat și sistemic, astfel Alba Iulia devenind parte integrantă a Programului Cadru Orașe Verzi, implementat deja în peste 50 de orașe din lume.

Proiectul va include analiza situației actuale a municipiului Alba Iulia, prioritizarea aspectelor de interes pentru municipiul Alba Iulia și elaborarea unei viziuni și a obiectivelor strategice care vor stabili direcția de dezvoltare a orașului pentru următorii 15 ani, dezvoltarea unui portofoliu de investiții și concepte de proiecte care să poată fi implementate pe termen scurt și va oferi asistență tehnică pentru dezvoltarea capacităților municipiului Alba Iulia de implementare a planului amintit.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai primăriei, operatori de servicii publice, participanți din mediul de afaceri și academic, precum și cetățeni ai municipiului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

IT

Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii

Publicat

în

Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii

Facultatea de Informatică și Inginerie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat cea de-a cincea ediție a concursului IN4IT.

Această ediție inedită s-a desfășurat sub forma unui Hackathon la universitatea albaiuliană, fiind vorba despre o competiție între tinerii pasionați ai domeniului – elevi, studenți și masteranzi – constând în elaborarea și prezentarea unor aplicații software.

S-a urmărit crearea unor aplicații inovatoare integrabile în ceea ce reprezintă, astăzi, conceptul „Smart City”.

Cele mai inovatoare aplicații au fost premiate.
Iată care au fost laureații:
*Premiul I – Claudiu Neamțu, Diana Bîcu – aplicația XeoSmartHome – Sistem de automatizare a activităților casnice, control al centralei termice, iluminatului, irigatulului gazonului/grădinii și de control al jaluzelelor;
*Premiul II – Ioan Cutean, Stîngaciu Andrei, Petruț Vlad, Cisteian Răzvan – Aplicație pentru transport public – o aplicatie care pune împreună toate metodele de transport – taxi, serviciile de ride sharing (Bolt, Uber), trotinetele Lime și autobuzele publice;
*Premiul III – Alexandru Eugen Găzdac, Andrei Drăgan, Dragoș Bărbuț – Club. Platformă inteligentă de management de evenimente pentru Alba Iulia, care revoluționează planificarea, organizarea și promovarea evenimentelor.
sursa: facebook Facultatea de Informatică și Inginerie – UAB

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știință și Tehnologie

Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7% față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro

Publicat

în

Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7%  față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro

În luna decembrie 2022, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 12449 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (42,7%), pensiuni agroturistice (30,3%), pensiuni turistice (16,4%), înregistrându-se o scadere cu 170 persoane (-1,3%) faţă de luna anterioară si o crestere cu 3665 persoane (+41,7%) faţă de luna corespunzatoare din anul 2021.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în decembrie 2022 a fost de 22503, mai mult cu 38 innoptari (+0,2%) faţă de luna anterioara si cu 6487 (+40,5%) faţă de luna decembrie 2021. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,81 zile, față de 1,82 zile cea înregistrată în decembrie 2021.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna decembrie 2022 a fost de 16,9%, mai mare atat fata de luna anterioară (16,6%) si mai mare fata de luna corespunzatoare din anul anterior (15,6%), pe ţară înregistrându-se un indice de 25,8%.

În anul 2022 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 188993 turişti, înregistrându-se o crestere cu 23,4% faţă anul 2021; turiştii români deţin o pondere de 92,1% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (188993 persoane), iar turiştii străini (14898 persoane) si reprezintă 7,9%. Aura Unirii, unul dintre cele mai noi hoteluri din Alba Iulia de 4 stele cu piscină interioară și SPA este una unitățile de cazare deschise în județul Alba.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) a fost de 345537 ( 27482 turisti straini ), mai mult cu 25,5% faţă de anul 2021, durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în anul 2022 fiind de 1,83 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba