Rămâi conectat

Știri

Autoritățile locale din Alba trebuie să solicite amenajarea de centre temporare de sacrificare a mieilor: Inspectorii sanitar-veterinari încep controalele în pieţe, târguri şi abatoare, înainte de Paşte

Publicat

în

În perioada Sărbătorilor Pascale» când în mod tradiţional» consumul de alimente de origine animală creste semnificativ» Direcţia Sanitar Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor Alba a dispus masuri specifice în aceasta perioadă precum si o intensificare a controalelor sanitar veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea dc mici, ouăle precum şi alte alimente de origine animala destinate consumului uman.

începând cu dala 05.03.2018 medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A.Alba, au demarat efectuarea de controale si verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitar veterinare în târgurile dc animale» pieţele agro-alimcntarc, abatoare si centre de sacrificare temporare, unitati de transare, unitati dc depozitare, unitati de alimentaţie publica, precum si în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animala. Aceste controale se vor contina până 07.04.2018

De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, 1PJ, etc.) organizând acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite dc legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

In toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse dc origine animală, se va asigura personal de specialitate.

Sacrificarea micilor sc va realiza în unităţi de abalorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi inlraeomunitare din judeţul Alba publicate pe sitc-ul ANSVSA.

In cazuri excepţionale sacrificarea micilor sc poate realiza şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004, precum şi cerinţele privind bunăstarea animalelor şi gestionarea materialului cu risc speciile.

Decizia din partea D.S.V.S.A. Alba privind organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor sc va realiza în baza solicitării din partea primăriilor si a unei analize în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor din judeţ- funcţionarea centrelor dc sacrificare a mieilor este permisă numai pentru perioada 22.03-07.04.2018,orele 700 -17,>0

Primăriile care doresc să amenaje centre pentru sacrificarea mieilor în această perioada pot transmite către D.S.V.S.A. Alba până Ia data dc 20.03.2018 o solicitare în vederea autorizării sanitar veterinare.

Aceste centre vor fi evaluate în vederea autorizării sanitar veterinare urmând a fi aprobate spaţiile de sacrificare în care sc respectă cerinţele sanitar veterinare.

Alba Iulia,str. Lalelelor, nr.7A, Cod Poştal 510217 Tel. 0258S35915, Fax. 0258806235,e-rnail: offic

Spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea micilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi :

  • separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor;
  • asigurarea condiţiilor dc bunăstare in timpul sacrificării mieilor (asomator electric)
  • spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare:
  • sistem de alimentare cu apă potabilă, atunci cînd sc impune;
  • facilităţi dc colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de neutralizare a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;
  • Dirijarea subproduselor la unităţile dc ccarisarc şi a MRS-urilor la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului dc sacrificare.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locuri special amenajate, va fi obţinută la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată pentru comercializare către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar

Aplicarea mărcii de sănătate pc carcasele dc mici sc va face numai după efectuarea examinării ante şi post-mortem dc către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea micilor.

in cazul mieilor destinaţi sacrificării sc vor avea în vedere următoarele aspecte:

Controlul stării de sănătate şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animalelor identificate conform legislaţiei, care sunt sănătoase şi care sunt crescute în gospodării sau fereme îndemne de boli transmisibile.

-Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului şi în timpul tăierii

-Transportul mieilor pentru tăierea în abatoare se va efectua numai cu mijloace auto autorizate şi însoţite dc certificate veterinare care să ateste starea de sănătate precum şi documente privind informaţiile lanţului alimentar

în cazul ouălor destinate consumului uman

  • Producătorii şi comercianţi care valorifică ouă pentru consum uman, trebuie să (ie înregistrate/autorizate sanitar conf. legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;
  • transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;
  • ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi trebuie să provină din centre dc ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 cu privire la standardele dc comercializare aplicabile ouălor. cu excepţia ouălor comercializate prin vînzare directă;

-este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crapată sau murdară

Lapte şi produse din lapte

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, sc realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către D.S.V.S.A. Alba, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

Alba Iulia.str. Lalelelor, nr.7A, Cod Poştal 510217 Tel. 0258835915, Fax. 0258806235,e-mail:

Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.

Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, pol li expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate din halele de desfacere a produselor alimentare,în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale nccorodabil, uşor de curăţat şi igienizat

Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, ctc).

Comercializarea directă către consumatorul final în hale de desfacere a prodsclor alimentare şi târguri de produse tradiţionale, a brânzcturilor obţinute de producătorii agricoli, sc va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

l ista Circumscripţiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Alba:

  1. S.V.S.A. Ai ud Tel. 0258/861658
  2. S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102
  3. S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514
  4. S.V.S.A. Sebeş Tel. 0258/731038
  5. S.V.S.A. .Alba lulia tel. 0258/835701
  6. S.V.S.A. Teius tel.0258/851717

In cazul în care, în urma controalelor sanitar veterinare, ciectuate de inspectorii de specialitate din cădiul D.S.Y.S.A. Alba, sc constată ca în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare unităţile de depozitare, unităţile de alimentaţie publica, precum si în toate unităţile unde sc comercializează alimente de origine animala, nu sunt respectate condiţiile sanitar veterinare de funcţionare, vor fi aplicate sancţiuni în conlormitate cu legislaţia sanitar veterinara in vigoare, suspendarea activitatii pana la remedierea deficientelor , respectiv confiscarea produselor de origine animala..

Reamintim consumatorilor ca pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judeţului Alba la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripţiilor sanitar veterinare teritoriale amintite anterior.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba