Astăzi, ultima zi de plată fără penalități a taxelor și impozitelor locale

Adăugat la Știri

taxe-impoziteProprietarii de imobile, terenuri și autovehicule mai pot plăti, fără majorări, impozitele și taxele la fisc pentru semestrul al doilea din acest an, până în 30 septembrie. Conform Codului Fiscal, plata taxelor și a impozitelor locale se face anual, în două rate egale, prima până la data de 31 martie, iar cea de-a doua până în 30 septembrie.

Anul acesta a consemnat o premieră în ceea ce priveşte primul termen de plată, în condiţiile în care data-limită iniţială, întâlnită şi în anii precedenţi (31 martie), a fost prorogată cu trei luni de autorităţi, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă care a modificat, în martie, Codul fiscal. În ceea ce priveşte cel de-al doilea termen de plată însă, acesta a rămas neschimbat, ceea ce înseamnă că proprietarii de clădiri, terenuri şi maşini pot achita până cel târziu pe 30 septembrie, fără penalizări, a doua rată din impozitul anual.

Citește și Românii muncesc aproape jumătate din an doar pentru a plăti taxele

Cei care au plătit anticipat impozitul pentru întregul an până la 30 iunie s-au putut bucura de o reducere de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local. Automat, aceste persoane scapă de obligaţia achitării celei de-a doua tranşe a impozitelor, prevăzută pentru 30 septembrie.

Taxele și impozitele locale pot fi achitate la ghișeele Serviciului de Taxe și Impozite din cadrul primăriilor dar și  prin mandat poştal, la bănci sau online. Contribuabilii care doresc să plătească impozitul prin internet trebuie să aibă un cont de internet banking deschis la orice bancă din care să facă un virament bancar în lei din contul propriu în contul IBAN asociat tipului de impozit pe care îl are de achitat. Pentru a putea plăti obligațiile fiscale prin www.ghiseul.ro, contribuabililor înregistrați în baza de date a primăriei le-au fost atribuite credențiale (user și parolă) cu care se vor putea autentifica în vederea efectuării plăților pe site-ul www.ghiseul.ro.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii