Rămâi conectat

Știri

Asigurarea locuinţei în România. Noua lege, promulgată de preşedintele Iohannis

Publicat

în

Asigurarea facultativă a locuinţei se poate face doar după încheierea asigurării obligatorii, potrivit unei noi legi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.

Cetăţenii vor putea să încheie o asigurare facultativă pentru locuinţa proprie doar după ce vor încheia asigurarea obligatorie, se arată într-un act normativ adoptat de parlamentari şi promulgat joi prin decret prezidenţial.

Legea nr. 191/2015 introduce, printre altele, o interdicţie referitoare la încheierea asigurărilor facultative pentru locuinţe (poliţa PAD). Concret, societăţile de asigurare-reasigurare nu vor avea voie să facă asigurări facultative în cazul locuinţelor pentru care nu s-au încheiat asigurări obligatorii.

În cazul celor care vor avea asigurări facultative multianuale la momentul intrării în vigoare a noii legi, asigurările obligatorii vor trebui încheiate la momentul primei aniversări anuale.

Desi in momentul de fata dovada existentei contractului de asigurare obligatorie a locuintei se face atat cu polita PAD, cat si cu certificatul de asigurare, noua lege va elimina documentul din urma. Astfel, societatile de asigurare vor elibera doar polita PAD la incheierea contractului.

Atentie! Polita PAD este inscrisul in baza caruia asiguratorul se obliga sa plateasca despagubiri asiguratului.

Conform Legii nr. 260/2008, proprietarii de locuinte care nu incheie asigurarea impotriva dezastrelor naturale pot fi sanctionati, de primari sau persoanele imputernicite de catre acestia, cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Citeste si Noi prevederi în Programul ”Prima Casă” | Locuința cumpărată va putea fi închiriată

Locuintele sunt impartite in doua categorii (tip A si tip B), in functie de cum sunt construite. Pentru casele de tip A, pretul asigurarii este de 20 de euro pe an, iar despagubirile acordate ajung pana la 20.000 de euro. Pentru casele de tip B, pretul este de 10 euro, iar despagubirile ajung pana la 10.000 de euro.

In momentul de fata, 23 de societati pot sa incheie asigurari obligatorii de locuinte impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren, inundatii).

Locuintele ar putea fi supuse unei inspectii de risc inainte de incheierea asigurarii obligatorii

In urma reexaminarii, actul normativ a trecut totusi de Parlament cu o modificare referitoare la inspectia de risc a locuintelor pentru care se va incheia asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale, fiind acceptata in parte solicitarea presedintelui.

Mai exact, Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor naturale (PAID) va putea sa efectueze, pe propria cheltuiala, o inspectie de risc a locuintei inainte de incheierea asigurarii obligatorii. Acest lucru va fi facut numai in cazuri bine determinate si reglementate prin norme ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

„In cazuri bine determinate si reglementate prin norme ale ASF, PAID poate efectua o inspectie de risc a locuintei care va face obiectul asigurarii obligatorii, iar cheltuiala ocazionata de aceasta va fi suportata de catre PAID”, prevede proiectul.

In forma adoptata initial de parlamentari, in martie, era dispus ca, in anumite cazuri (carenu erau exemplificate sau detaliate si pentru care nici nu se instituia sarcina unei autoritati de a le reglementa), incheierea politei de asigurare putea fi conditionata de efectuarea unei inspectii de risc.

Polita PAD – care are o valabilitate de 12 luni – va fi valabila incepand cu ora 0:00 a celei de-a cincea zi de la data la care se va face plata primei obligatorii si semnarea contractului de asigurare, mai prevede Legea nr. 191/2015. In prezent este stabilit ca valabilitatea politei incepe (cel mai devreme) de la ora 0:00 a zilei urmatoare celei in care se plateste prima obligatorie.

Nota: Locuintele din cladirile incluse in clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate impotriva dezastrelor naturale decat dupa ce sunt consolidate.

sursa: avocatnet.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba