Rămâi conectat

Știri

Alimentația și sportul : Când e bine să mănânci – înainte sau după antrenament

Publicat

în

Ceea ce mănânci poate spori sau poate diminua efectele exercitiilor fizice, iar daca investesti timp in miscare si sport, cu siguranta ca vrei sa stii ce sa mananci pentru a-ti imbunatati rezultatele, nu pentru a le sabota. In privinta aceasta, este important sa mananci ceea ce trebuie, dar si momentul in care o faci conteaza.

Barbatii si femeile sunt diferiti din acest punct de vedere, conform unui experiment desfasurat de BBC. Femeile care fac sport, de exemplu, pot arde cu 22 % mai multa grasime doar prin modificarea orarului de mese.

Femeile ard mai multe grasimi daca mananca înainte de antrenament; barbații dacă manâncă după.

Intr-un experiment cu 30 de barbati si femei, participantii au luat parte la trei sesiuni de fitness pe saptamana (antrenament de intensitate ridicata, Zumba si spining).

Fiecare a consumat o bautura — fie o bautura calorica, cu carbohidrati, fie una placebo cu zero calorii — inainte si dupa sesiune.

Femeile au ars mai multe grasimi per total decat barbatii, insa femeile care au consumat bautura cu carbohidrati inainte de antrenamente au ars cu pana la 22 % mai multe grasimi. In cazul barbatilor, insa, cei care au consumat bautura cu carbohidrati dupa antrenament au ars cu pana la 8 % mai multe grasimi.

Diferentele se explica prin preferinta corpului pentru sursa de energie. Barbatii au mai multa masa musculara, unde se stocheaza carbohidratii, acestia fiind sursa preferata de energie pentru ei. Femeile, pe de alta parte, pot arde mai multe grasimi pentru a conserva carbohidratii.

Femeile ar trebui sa evite sa manance 90 de minute dupa antrenament

Cand barbatii se antreneaza pe nemancate, isi limiteaza sursa de carbohidrati pentru energie, ceea ce inseamna ca muschii vor consuma mai multe grasimi. Femeile, insa, tind sa arda cele mai multe grasimi trei ore dupa antrenament.

Din acest motiv, Collins recomanda femeilor sa nu manance cel putin 90 de minute dupa antrenamente. Daca ele mananca in acest interval, furnizeaza corpului carbohidrati pe care acesta ii poate consuma, ceea ce inseamna ca nu va mai arde grasimi.

Barbatii, insa, pot manca si dupa antrenamente, fara sa opreasca arderea grasimilor. Trebuie mentionat ca studiul a analizat numai efectele consumului de carbohidrati — nu si pe acela al consumului de proteine si/sau grasimi. Ar fi interesant de vazut rezultatele in functie de tipul de alimente consumate.

Conform studiului mentionat anterior, pentru barbati cel mai bine este sa faca sport pe stomacul gol, ceea ce inseamna ca o pot face in primele ore ale diminetii, inainte de micul dejun. In cazul femeilor, acestea este bine sa-si asculte corpul si, in functie de scopul pe care vor sa-l atinga cu activitatea fizica, pot decide ce strategie li se potriveste cel mai bine.

Cand faci sport pe stomacul gol, practic iti fortezi corpul sa consume grasimi, pentru ca procesul de ardere al grasimilor este controlat de sistemul nervos simpatic, iar acesta este controlat, la randul sau, de efortul fizic si lipsa de mancare.

Alimentatia potrivita pentru antrenamente depinde de scopul urmarit cu activitatea fizica, de starea de sanatate si chiar de activitatea sexuala. In general, insa, expertul in fitness Ori Hofmekler recomanda alimentarea corpului cu nutrienti proveniti din alimente crescute natural, sau asa-numitele stress-activated food nutrients = SAF.

Antrenamentul pe stomacul gol poate fi usor pentru unele persoane, dar nu si pentru altele. Iata cateva surse alimentare pentru cei mai buni nutrienti, de consumat inainte de antrenament: cafea neagra organica, cacao neindulcită, ceai verde.

Sursa : viataverdeviu.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Publicat

în

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Autoritățile locale din Alba Iulia au anunțat finalizarea unui proiect ambițios și vital pentru sustenabilitatea orașului: Parcul Fotovoltaic Alba Iulia.
Amplasat strategic în zona de centură, noul parc acoperă 10.000 de metri pătrați și este echipat cu 1.414 module fotovoltaice, fiecare având o capacitate de 550Wp.
Capacitatea totală este de 777.7 kWp.
Investiția s-a realizat prin proiectul „Promovarea producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Municipiului Alba Iulia”, care include și instalarea de centrale fotovoltaice pe 5 clădiri publice. Toate acestea sunt posibile datorită finanțării generoase prin granturile norvegiene. Proiectul a fost finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România, cu un grant de 611.262,00 euro.
„Este un pas mare înainte în angajamentul nostru pentru un viitor mai verde și mai curat. Așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul pozitiv pe care această inițiativă îl va avea asupra comunității și mediului înconjurător”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba