Rămâi conectat

Știri

Aiudul, capitală a artei fotografice

Publicat

în

Aiudul a fost timp de o săptămână un oraş al artei fotografice, într-un eveniment inedit, intitulat : „TRINITAS LUCAEM” Oglinzile Aiudului vs. oglinzile fotografiei. Workshop-ul de artă fotografică „Inter-Art” a reunit  la Aiud artistii fotografi : Anamaria Marcela Manoilescu, Daniel Dăian, Daniela Stănoiu, Dorel Găină, Gelu Bogdan, Grigore Roibu, Horia Ştefan Trânc, Ioan Hălălae, Ioana Cristina Rusu, Marius Docea, Mira Marincaş, Ovidiu Munteanu, Petre Ovidiu Manoilescu, Radu Colcer, Vasile Sârb, Zoltán Lőrincz jr., Zoltán Lőrincz sen., Andrei Bakó, Zoltán Balog, Robert Lixandru

Eveniment de investigație și creație fotografică  a propuns fiecărui participant trei direcții/teritorii ale aventurii fotografice plenare.

  • Prima direcție a invit/provoacat participanții să descopere–sub auspiciile identității fotografice personale- repere ale Aiudului ce nu se dezvăluie în cotidian, repere aflate în intervalul dintre moștenirea istorică/culturală și prezentul exercitat în social-culturalul instanțelor de localizare contemporană.
  • A doua direcție a invitat pe fiecare participant să cutreiere împrejurimile și vecinătățile Aiudului și să descopere, să releveze și să prezinte prin imagini fotografice aspecte fondatoare și exercitatoare ale realităților multiculturale ce generează bogăția existențială a ținuturilor aiudene.
  • A treia direcție a invitat și a provocat fiecare participant ca în perioada workshop-ului să genereze imagini fotografice aflate sug genericul totalei libertăți de creație și expresivitate personală, astfel încât să se constituie în actor plenar la configurarea stării de excelență și de moștenire culturală al Aiudului artistic.

Expoziţia finală s-a constituit  într-un eveniment de marcă reuşind să integreze cele trei dimensiuni propuse într-un concept artistic concret, definit ca un excurs fotografic menit să ofere privitorului o dimensiune valorică, calitativă si o dimensiune educativă.

 “Expoziţia reprezintă un spaţiu remarcabil de conversaţie culturală,  o caligrafie vizuală a unei dimensiunii contemporane  a Aiudului, dimensiune suprapusă peste multiculticulturalitatea si peste moştenirea istorică, specifice zonei. Aiudul a fost o capitală a fotografiei artistice” – a arătat prof. univ. dr Dorel Găină, de la Universitatea de Artă si Design din Cluj Napoca, director artistic al workshop-ului, o eminenţă a fotografiei contemporane.

Stefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art Aiud, a decernat participantilor, în numele organizatorilor diplome de excelenţă pentru contribuţia la realizarea acestui important eveniment fotografic national.

“Evenimentul, a declarat Ioan Hădărig, director artistic Inter-Art Aiud, are un concept clar definit de valorizare culturală a Aiudului, a Transilvaniei, a României,  un demers artistic concret în anul premergator proiectului “România 100”. Albumul de artă fotografică care va fi editat în urma desfăşurarii atelierului de lucru se înscrie în demersul prin care  Centrul Cultural L. Rebreanu Aiud şi Fundaţia Inter Art Aiud în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Aiud îşi propun să marcheze apropierea importantei aniversari: 100 de ani de la Marea Unire.

Un alt proiect important dedicat evenimentului din anul 2018, care cuprinde si o expozitie de arta fotografică stradală, se va desfăşura în septembrie , în Franţa, în Cusset, oras înfrătit cu Aiudul.

Workshop-ul de fotografie “Inter Art” 2017 va rămâne pentru mult timp un  demers al valorii fotografiei culturale, un spatiu în care oglinzile Aiudului versus oglinzile fotografiei au devenit simbol al luminii şi al imaginii.

Un moment aparte l-a constituit vizita la Centrul Cultural Sâncrai urmată de un concert de muzică clasică şi o expoziţie de fotografie organizate de Consiliul Judetean Alba şi Centrul de cultură “Augustin Bena” Alba. Vizita la Castelul din Colţeşti şi în satul Rimetea au reprezentat o incursiune în spaţiul cultural al comunităţii maghiare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba