Acordarea beneficiilor de asistență socială pentru persoanele cu handicap din Alba, în vizorul inspectorilor AJPIS Alba

Adăugat la Știri

În perioada 27 martie-29 septembrie 2017 Agenţia Judeţeană Pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba (AJPIS Alba) desfăşoară Campania “Controlul bazat pe evaluarea riscurilor (constituirea profilului de risc) al beneficiarilor încadrați într-un grad de handicap (BGH) în două etape.

Obiectivul inspecţiei tematice au fost :

  • Obiectiv general: eficientizarea utilizării fondurilor în sistemul de asistenţă socială şi îmbunătăţirea activităţii privind modul de stabilire şi acordare a beneficiilor de asistenţă socială.
  • Obiectiv specific: reducerea erorii şi fraudei prin efectuarea de inspecţii tematice privind stabilirea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială persoanelor încadrate într-un grad de handicap.

La nivelul judeţului Alba, prima etapă a controlului s-a desfăşurat în perioada 27.03.2017-28.04.2017, şi a vizat verificarea eligibilităţii persoanelor cu certificate de încadrare şi tip de handicap, beneficiare de indemnizaţiile corespunzătoare, dintr-un  eşantion format din 40 persoane, precum şi colectarea informaţiilor referitoare la beneficiarii care obţin drepturi ca urmare a neîncadrării corespunzătoare în grad şi tip de handicap.

Din verificarea adminstrativă a dosarelor persoanelor cu handicap din eşantionul selectat şi din verificarea în teren, echipa de control a constatat inexistenţa dosarelor care au stat la baza încadrării în grad de handicap, pentru un număr de 7 persoane încadrate într-un grad de handicap, care deţin certificate de încadrare în grad de handicap, eliberate înainte de anul 2000, precum şi 2 persoane încadrate în gradul grav de handicap (vizual), care au obţinut permise auto, ulterior încadrării în grad şi tip de handicap.

Citește și Peste 1 milion 300 de mii de lei a plătit AJPIS Alba, luna trecută, celor aproape 5.000 de persoane care încasează ajutor social

În aceste condiţii inspectorii sociali au propus spre reevaluare un număr de 9 persoane de către Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, urmând ca în funcţie de rezultatul evaluării, să se confirme, sau nu,  suspiciunea încadrării necorespunzătoare în grad de handicap şi primirea de drepturi necuvenite.

Printre alte nereguli, inspectorii sociali au constatat din verificarea tuturor registrelor privind procesele verbale de şedinţă ale Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte Handicap Alba (CEPAH) desfăşurate în perioada 2014- aprilie 2017, făptul că, deși în conformitate cu prevederile legale în domeniu Comisile de Evaluare a Persoanelor Adulte Handicap au obligativitatea de a se întruni o dată pe săptămână în şedinţe ordinare şi ori de câte ori este necesar în şedinţe extraordinare la convocarea preşedintelui, CEPAH Alba nu a respectat aceasta obligatiovitate în luna august, a fiecărui an verificat. În această lună(august) din perioada verificată, au fost susținute doar 1, maxim 2 şedinţe ale CEPAH Alba, nerespectându-se prevederile legale în acest sens, fapt care ar putea conduce la afectarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Ca urmare a acestei nereguli, Consiliul Judeţean Alba a fost sancţionat cu avertisment scris şi s-a acordat un termen de implementare a măsurii pentru luna septembrie 2017.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii