Rămâi conectat

Educație și Cultură

820 de milioane de lei vechi a cheltuit Ministerul Educaţiei pe cererile pentru ora de religie

Publicat

în

În data de 12 noiembrie 2014, Curtea Constituţională a hotărât modificarea procedurii de participare la ora de religie în şcoala românească. Astfel, această disciplină devine opţională, părinţii fiind nevoiţi să completeze o cerere tip până la data de 6 martie 2015 dacă doresc ca şi în viitor copiii lor sa beneficieze de studierea acestei materii.

Mulţi părinţi şi profesori şi-au exprimat dezaprobarea faţă de această decizie oficială. Printre ei se numără şi profesorul de religie Daniel Pătrăşcanu care afirmă că noua reglementare nu face decât să cheltuie inutil resurse care puteau fi folosite altfel.Pentru a dovedi acest lucru, profesorul Pătraşcanu(FOTO) face nişte calcule simple. Astfel, acesta afirmă că doar pentru redactarea şi punerea la dispoziţie a cererilor de înscriere la ora de religie s-a alocat suma de 82.200 de lei, adică 820 de milioane de lei vechi.Acesta se întreabă ce se putea face cu aceşti bani. „Ce putea ministerul să facă cu aceşti bani? Poate 900 de ghiozdane complet echipate, ar fi determinat 900 de copii să nu renunţe la şcoală, reducând din rata îngrijorătoare a abandonului şcolar, a cărui cauză principală este sărăcia.Poate achiziţia de centrale termice pentru câteva şcoli, care sunt finalizate, şi care nu sunt date în folosinţă pentru că nu mai sunt fonduri, ar fi reprezentat o modalitate mai înţeleaptă de folosire a acestor bani”, scrie el într-un editorial .Acesta spune că această sumă se va mări, pentru că Emil Moise, cel care a obţinut decizia CCR a cerut ca procedura de înscriere să se facă în fiecare an.Profesorul Pătrăşcanu îl acuză de ipocrizie şi pe Remus Cernea, cel care în numeroase rânduri s-a plâns de tăierile abuzive de copaci.„Pentru a obţine o tonă de hârtie este nevoie de 22 de copaci maturi, iar cele 5480 de topuri folosite pentru înscrierea elevilor la ora de religie, reprezintă 301 copaci mai puţin în pădurile patriei. Ca şi în celălalt luptător pentru libertatea de conştiinţă, susţineţi ca înscrierea copiilor la ora de religie, să se facă în fiecare an. Adică, mai pe româneşte, puneţi drujba, în fiecare an, pe alţi 300 de copaci”, afirmă preotul.Daniel Pătrăşcanu le transmite un ultim mesaj celor care luptă pentru scoaterea religiei din şcoli: „domnilor, cu tot respectul, nu aveţi şi nu aţi avut niciodată în vedere progresul societăţii româneşti, mersul ei spre mai bine, sunteţi în război personal cu Dumnezeu şi încercaţi să atrageţi, pe cât mai mulţi români în lupta voastră”.

Sursa:activenews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Educație și Cultură

Performanță de senzație la matematică a unui elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Publicat

în

Elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, performanță de senzație la matematică

Elevul Vlad Chedveș, din clasa a II-a E de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, pregătit de profesoara pentru învățământ primar Anca Farkas-Rusu.
Acesta a obținut premiul al II-leala  Faza Națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a.
„Felicitări și mult succes în continuare!”, au transmis reprezentanții unității școlare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat

Publicat

în

La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Apulum”, coordonați de profesoara Gabriela Oitea, au participat, în cursul zilei de vineri 19 aprilie, alături de studenți de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului, cu sprijinul Ministerului Educației pentru acivități extracurriculare științifice și al Consiliului Județean Alba.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi 18 aprilie, vineri desfășurându-se probele practice de concurs.
În urma tragerii la sorți, elevii au făcut echipe de lucru împreună cu studenții, iar proiectele realizate de elevi /studenți au fost jurizate de cadre didactice universitare: lect. univ. Mihai Corcheș, lect. univ. Adina Mureșan, lect.univ. Izabella Marin Lazăr, precum și de profesoarele Ramona Humeniuc, Gabriela Pitea și Camelia Oțel.
Elevii Diana Puiu din clasa a XII-a A și Cătălin Mihai Cornea, din clasa a IX-a A, împreună cu echipa de studenți din care au făcut parte au obținut premiul al doilea, iar elevii Andrei Jurca, Larisa Radu și Adriana Zgâia, din clasa a IX-a A , respectiv Rareș Gîlea, Alexia Epurescu Bucur și Raul Baba, din clasa a XII-a A, au obținut mențiuni. Toți elevii participanți urmează specializarea tehnician chimist de laborator din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba