500 de lei pentru şomerii care încep munca, din 3 decembrie

Adăugat la Știri

someriPachetul de măsuri active pentru stimularea ocupării forţei de muncă va intra în vigoare începând cu 3 decembrie, după ce, marţi, Guvernul a adoptat normele de aplicare a OUG 60/2016. Ordonanţa 60 se referă la acordarea unor stimulente la angajarea şomerilor şi a tinerilor absolvenţi. 

Ordonanţă de urgenţă cuprinde o serie de măsuri pentru combaterea şomajului şi stimularea ocupării locurilor de muncă de către categoriile vulnerabile.

Astfel, se va introduce o primă de activare de 500 de lei pentru orice şomer de lungă durată indemnizat cu venitul minim garantat care îşi semnează un contract de muncă. Pentru a beneficia de aceşti bani, persoana respectivă trebuie să rămână angajată minimum 3 luni la acelaşi angajator. În cadrul ordonanţei se regăseşte şi un aşa-numit pachet de mobilitate, care presupune acordarea de sprijin de la stat atât pentru navetă, cât şi pentru relocare dintr-o zonă în alta a ţării. Este vorba despre o subvenție plafonată la 55 de lei pe zi, care să îi permită să se ducă şi să lucreze la distanţă faţă de domiciliu.

Citește și Facultăţi care nu scot şomeri : Cine sunt tinerii bine plătiţi, încă din primul an de activitate

În cazul în care un investitor doreşte să deschidă o afacere într-o zonă defavorizată, dar nu găseşte forţă de muncă specializată, poate angaja şomeri, care vor primi de la stat o primă de instalare de 12.500 de lei în două tranşe: 50% în momentul semnării contractului şi cealaltă jumătate după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare. De asemenea , angajatorii vor primi o subvenție de 900 de lei pe lună timp de 12 luni sau, după caz, de 18 luni, în cazul persoanelor cu handicap.

Pot beneficia de primele de mobilitate, respectiv prima de încadrare sau cea de instalare, persoanele care au domiciliul sau reşedinţa ori îşi stabilesc noul domiciliu sau noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate care se aprobă şi se actualizează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii.

De asemenea, normele prevăd explicit procedura şi documentele pe care trebuie să le depună angajatorii pentru a beneficia de stimulentele acordate pentru angajarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Măsurile vor fi implementate din 3 decembrie 2016.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii