Rămâi conectat

Administrație

100 de copii din Ighiu vor învăța la o creșă modernă, din 2022

Publicat

în

Peste 10 milioane lei vor fi investiți în comuna Ighiu, din județul Alba, printr-un contract de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru crearea unei creșe în comună. Cei mai tineri 100 de micuți vor beneficia de o infrastructură educațională de nivel antepreșcolar complet nouă, ca urmare a semnării contractului denumit ”Înființare creșă de copii în comuna Ighiu, județul Alba”, de către primarul Traian Rusu și Simion Crețu, director general ADR Centru. Astfel, fondurile nerambursabile REGIO finanțează prima creșă din această localitate, unde trăiesc peste 7.000 de cetățeni, la numai 12 km de Alba Iulia.

Finanțarea este asigurată în cadrul Axei Prioritară 10, destinată investițiilor în infrastructura de educație, prin inițiative importante pentru întreaga comunitate, pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale în mediul rural, acolo unde nu există capacitate de învățământ pentru copii până la 7 ani. La aceste teme răspunde Prioritatea de investiții 10.1 – Investiții în educație și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. În cadrul acestei axe se pune accent pe creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi a învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, fiind vorba de un apel dedicat învăţământului antepreşcolar şi preşcolar.

”Construim această creșă cu o capacitate de 100 de locuri, pentru a îmbunătăți capacitățile sociale și relaționale din comuna noastră, prin activitățile educaționale dedicate celor mici. În ultimii ani, am asistat la un adevărat aflux de tineri veniți din oraș către noi și, după dezvoltările imobiliare, este firesc să vorbim acum de dezvoltarea socială. Sunt mulți copii iar pentru părinți este dificil să-i transporte în Alba Iulia, chiar dacă este vorba de numai câțiva kilometri, în timp ce soluția de a-i lăsa la rude este una mult prea învechită pentru cerințele educației moderne. Crearea unei creșe răspunde și nevoii de siguranță și stabilitate pentru cetățenii din localitățile comunei noastre. Astfel gradul de urbanizare este și mai ridicat, completând investițiile pe care le-am derulat în școlile din Șard, la Grădinița din Țelna, dar și prin toate celelalte lucrări edilitare”, a declarat domnul Traian Rusu, primarul comunei Ighiu.

Descrierea generală a investițiilor preconizate:

În acest moment, în Ighiu, copiii preșcolari beneficiază de grădinițe, dar în întreaga comună există 100 de copii antepreșcolari pentru care nu există o creșă. Marea lor majoritate sunt educați acasă, de bunici sau alte rude, iar o parte relativ mică este educată în infrastructura educațională din municipiul Alba-Iulia.

Construcția unei creșe în comuna Ighiu deschide premisele ca tinerele familii să nu aibă tendința migrării la oraș, cu atât mai mult cu cât destul de mulți s-au stabilit recent în comună și, pe de altă parte, s-ar putea chiar ca alte familii tinere din Alba Iulia să-și construiască locuințe și să se stabilească în comună.

Terenul pe care se va construi noua creșă din Ighiu are peste 4.660 mp, iar noua construcție va avea demisol și parter, în suprafață de circa 350mp și respectiv 1700mp. Adiacent clădirii va exista și o terasă acoperită în suprafață de peste 130mp. Dacă la demisolul construcției vor funcționa spațiile tehnice, la parter va fi zona de acces pentru copii și personal educațional (pe două intrări duble). Tot la parter vor exista spații medicale, o zonă administrativă, o spălătorie și o bucătărie cu circuite distincte față de cele ale micuților. În creșa de la Ighiu vor putea fi educați copii împărțiți în 7 grupe, fiecare dintre acestea având un oficiu propriu, dar va exista și o sală de mese comună. În curte vor fi realizate spații de joacă, o parte a incintei fiind și acoperită. Perimetral, incinta va avea o zonă verde, cu platforme și alei exterioare de acces, dar în vecinătatea străzii și a accesului pentru vehicule va fi construită o platformă pentru colectare selectivă a gunoiului menajer.

”În condițiile actuale, când datele de la nivel european plasează țara noastră într-un context nu foarte favorabil de educație, este un lucru pozitiv că un număr tot mare de copii din satele Regiunii Centru pot beneficia de rezultatele unor astfel de proiecte. Autoritățile publice locale creează în comunitățile rurale noi structuri, moderne, pentru a dovedi părinților că există, la nivel local, interes pentru creșterea calității învățământului. Aici este important să ne concentrăm eforturile: să conștientizăm publicului larg de faptul că se încearcă depășirea acestei crize a spațiilor de educație supraîncărcate, prost iluminate și fără dotări. 

În acest sens, asigurarea bazei materiale minime prin clădiri moderne, cu condiții sanitare decente, având dotări corespunzătoare și material didactic potrivit, sunt aspecte la care răspunde programul REGIO. Ighiu este o comună cu un grad de dezvoltare foarte rapid și interesul autorităților publice pentru creșterea calității învățământului este subliniat de mai proiecte, dintre care noi finanțăm realizarea acestei creșe. În întreaga regiune avem acum contractate 25 proiecte pentru desfășurarea optimă a actului educațional în domeniul preșcolar și antepreșcolar, a căror valoare totală este de circa 15 milioane euro, care se adaugă altor 15 proiecte prin care se modernizează tot atâtea școli din învățământul obligatoriu, folosind peste 17 milioane euro. Pe lângă acestea mai avem și inițiativele locale de reabilitare termică a unităților de învățământ, din toate cele șase județe ale regiunii, precum și proiectele de investiții în infrastructura de educație din municipiile reședință de județ. În total, vorbim de sume cumulate de peste 43 milioane euro, pe toate axele și domeniile de intervenție, care trebuie să asigure creșterea calității învățământului în Regiunea Centru” a declarat domnul Simion Crețu , director general ADR Centru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Start pentru modernizarea iluminatului public în comuna Stremț

Publicat

în

În comuna Stremț, start pentru modernizarea iluminatului public

Au început lucrările aferente proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public in comuna Stremț”, proiect prin care a fost obținută de la Fondul de Mediu suma de 999.936, 52 lei finanțare nerambursabilă.
Anunțul a fost făcut de primarul Traian Ștefan Popa.
Prin acest proiect se va moderniza iluminatul public pe tronsonul drumului Stremț – Geoagiu de Sus – Valea Mănăstirii.
„Totodată suntem în curs de obținere a unei noi finanțări, tot prin Fondul de Mediu, de aceeași valoare, prin care se va moderniza iluminatul public pe străzile din comuna Stremț”, a precizat edilul.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Relocare în subteran a cablurilor pe încă șase străzi din Blaj

Publicat

în

Pe încă șase străzi din Blaj, relocare subterană a cablurilor

Proiectul de relocare în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații (internet, tv și telefonie) va continua pe alte șase străzi din municipiul Blaj: Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2, Episcop Ioan Lemeny și Mitropolit Andrei Șaguna.
Prima stradă care va beneficia de relocarea în subteran a cablurilor este strada Clujului, lucrările urmând să înceapă în următoarele trei luni. Celelalte cinci străzi vor fi finalizate până la mijlocul anului 2025. Pe lângă relocarea cablurilor în subteran, vor fi montați stâlpi noi de iluminat, iar iluminatul public se va face pe LED.
„„Îngroparea” cablurilor este o necesitate pe care Blajul și-a asumat-o ca deziderat urban, în urmă cu șase ani. Procesul a fost accelerat în ultimii 4 ani, când am reușit să relocăm în subteran 57,8 kilometri de cabluri, în total având peste 70 de kilometri de cabluri de energie electrică și comunicații relocate în subteran.
Această investiție majoră, care duce Blajul și mai aproape de standardele europene, nu ar fi fost posibilă fără excelenta colaborare dintre administrația blăjeană și compania Distribuție Energie Electrică România (DEER) – Sucursala Alba și îi mulțumesc directorului Marius Ceteraș pentru sprijin!”, a transmis primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

1.500 de chiparoși pe străzile municipiului Blaj

Publicat

în

Blaj: 1.500 de chiparoși pe străzile municipiului

S-a început, prin intermediul Serviciului Public de Gospodărie Comunală, plantarea de chiparoși pe străzile municipiului Blaj.
În prezent, se completează locurile existente și se fac noi plantări în zona blocurilor de pe strada Gheorghe Barițiu, pe strada Tudor Vladimirescu 1 și la intrarea dinspre Sâncel. În total, vor fi 1.500 de chiparoși.
Potrivit reprezentanților administrației locale, pe lângă aspectul estetic deosebit, prin proprietățile sale, acest arbore ornamental asigură o mai bună calitate a aerului din Blaj.
În context primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a evidențiat rolul deosebit pe care Serviciul Public de Gospodărie Comunală, condus de Claudiu Păcurar, îl are în administrarea Blajului, fiind un vector important în dezvoltarea comunității, prin lucrările pe care le execută: întreținerea și extinderea spațiilor verzi, administrarea iluminatului public, reparații trotuare și clădiri, măturatul străzilor, servicii de deszăpezire și desinsecție, etc.
„Sunt servicii pe care nu le-am externalizat și care, datorită activității Serviciului Public de Gospodărie Comunală, degrevează bugetul local al Blajului de cheltuieli suplimentare în valoare de aproximativ un milion de euro pe an!”, a subliniat edilul din Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba