Soarta acestui proiect de lege nu a putut fi decisă săptămâna trecută de către deputați, întrucât ședința plenului Camerei Deputaților a fost suspendată pentru lipsă de cvorum – ceea ce face imposibil votul final, potrivit legii. Astfel, în cazul unui vot favorabil astăzi, documentul va mai avea nevoie, pentru a se aplica, doar de semnătura președintelui țării, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit inițiatorilor acestui act, stabilirea zilei de 1 iunie ca zi liberă ar încuraja părinții să petreacă mai mult timp liber alături de propriii copii. În documentul citat, inițiatorii subliniază că, potrivit specialiștilor, copiii care nu petrec destul timp de calitate cu părinții lor pot prezenta unele tulburări de comportament. Mai exact, se face referire la neadaptarea familială/socială și la dezvoltarea de relații proaste cu cei din jur.

Codul muncii este, în prezent, singurul act normativ prin care se stabilește care sunt zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Conform acestuia, cele 13 libere legale existente în prezent sunt următoarele: 1 și 2 ianuarie; 24 ianuarie ; prima și a doua zi de Paște; 1 mai – Ziua Muncii; prima și a doua zi de Rusalii; 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Andrei; 1 decembrie – Ziua Națională a României; 25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

În aceste zile, angajatorii sunt obligați să dea liber salariaților. Totuși, prin intermediul contractului colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite și alte zile libere. De reținut este că, indiferent că este vorba de libere legale sau de libere stabilite prin contractul colectiv, acestea nu se includ în durata concediului de odihnă anual, potrivit avocatnet.ro .