Rămâi conectat

Știri

Vreme închisă cu ninsori la munte, ploi în rest: Prognoza meteo pentru zilele următoare

Publicat

în

Vremea va fi în general închisă, iar temperaturile vor fi mai ridicate decât cele climatologic specifice datei în sud-est şi apropiate de cele normale în rest. Temporar vor fi precipitaţii, ziua local în centru şi la munte şi pe arii mai restrânse în restul teritoriului, iar noaptea cu precãdere în sud-est. La munte vor fi precipitaţii mixte, iar la altitudini mari vor predomina ninsorile. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 şi 10 grade.

JOI: Vremea va fi în general închisã, iar regimul termic va fi în continuare caracterizat de valori, mai ridicate decât cele climatologic specifice datei în sud-est şi apropiate de cele normale în rest. Temporar vor fi precipitaţii, ziua local în centru şi la munte şi pe arii mai restrânse în restul teritoriului, iar noaptea cu precãdere în sud-est. Precipitaţiile vor fi mixte la munte, iar la altitudini mari vor predomina ninsorile, iar în restul teritoriului se vor semnala mai ales ploi. Vor fi condiţii de polei, iar pe arii restrânse, în sud-est se vor acumula cantitãţi de apã ce vor depãşi 10 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri trecãtoare în Dobrogea, în special în zona litoralului. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 şi 10 grade, uşor mai ridicate în sud-est, iar cele minime între -2 şi 5 grade. Dimineaţa şi noaptea, pe arii în general restrânse va fi ceaţã în zonele joase de relief.

VINERI: Vremea se va încãlzi uşor faţã de intervalul anterior. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare şi pe arii restrânse precipitaţii slabe în nord-vest, iar ziua şi în sud-est. Va ploua, însã, în primele ore ale intervalului, în nord-vest trecãtor vor fi posibile şi precipitaţii sub formã de lapoviţã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în Banat şi la munte, iar în prima parte a intervalului şi în Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 4 şi 10 grade, iar cele minime între -5 şi 7 grade, uşor mai coborâte în estul Transilvaniei. Dimineaţa şi noaptea, local va fi ceaţã în zonele joase de relief.

SAMBATA: Vremea va continua sã se încãlzeascã. Cerul va fi variabil, iar dimineaţa dar mai ales noaptea, local în zonele joase de relief va fi ceaţã sau nebulozitate joasã stratiformã trecãtor posibil asociatã cu burniţã pe spaţii mici. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificãri temporare în regiunile vestice şi în zonele montane aferente. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 6 şi 13 grade, iar cele minime între -5 şi 8 grade, uşor mai ridicate în Dealurile de Vest.

DUMINICA: Procesul de încãlzire a vremii va continua şi se va intensifica, urmând astfel a se înregistra valori peste cele specifice perioadei în toatã ţara. În vest şi sud-vest precum şi la munte vor fi înnorãri temporare însã doar cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe. În restul teritoriului cerul va fi variabil, local cu nebulozitatea joasã de tip stratiform sau ceaţã dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare în vest şi la munte. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 6 şi 14 grade, cu cele mai scãzute valori în nordul Moldovei în condiţii de nebulozitate joasã sau ceaţã persistentã, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 şi 7 grade, mai coborâte în zonele depresionare.

Şi la începutul săptămânii viitoare regimul termic va fi în continuare caracterizat de valori mai ridicate decât cele specifice perioadei, apoi vremea va intra într-un proces de răcire treptatã. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte în ultima zi a intervalului în jumãtatea sudicã a teritoriului.

Sursa..romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Povestea micilor, o mâncare cu tradiție de 1 mai

Publicat

în

A venit asadar Ziua Muncii, cea care prin excelenta se sarbatoreste la iarba verde, cu gratarul incins alaturi. Si ca in fiecare an, mititelul o sa fie regele petrecerii.

Acest produs cu traditie in cultura romaneasca a aparut la inceputul secolului trecut, iar reteta originala a fost revendicata de mai multi bucatari. Indiferent cine este inventatorul, nu uitati sa luati paine proaspata si mustar, inainte sa plecati de acasa.

Mititeii reprezintă un fel de mâncare românească, un fel de chiftele la grătar, de obicei de formă cilindrică, a căror compoziție constă din carne de vacă (uneori amestecată cu carne de oaie sau de porc), la care se adaugă usturoi, piper negru și uneori ardei iute. De obicei sunt mâncați cu muștar. Legenda spune că mititeii au fost inventați într-o seară la hanul “La Iordachi” din București, binecunoscut pentru cârnații săi, când bucătăria a rămas fără învelișuri.

O alta sursa scrie despre micii de la Carul cu Bere vestit in acea vreme. Bucatarul de la acea vreme, vorbea despre originea sarbeasca a acestui preparat. Intr-o scrisoare datata 16 iunie 1920, proprietarul descrie reteta acestui preparat: „Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare intre mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mancare de sine statatoare”, scrie stirileprotv.ro.

La fel de populari in perioada interbelica erau si mititeii lui Pastorel. In reteta sa, carnea de vita trebuia sa provina de la ceafa, coada sau pulpa. Iar pe langa amestecul de condimente, trebuia sa contina si miez de franzela inmuiat in usturoi.

Astazi s-a dezvoltat o intreaga industrie in jurul mititeilor. In zilele noastre, micii se fac pe banda rulanta. Numai in aceasta fabrica se pregatesc pentru 1 mai 150 de mii de bucati. De obicei reteta contine un amestec de carne de vita si carne de porc, insa proportiile difera in functie de zona.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor: Ce să faci în această zi pentru a fi ferit de rele și boli

Publicat

în

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor: Ce să faci în această zi pentru a fi ferit de rele și boli

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este ultima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, care începe în Duminica Floriilor şi se încheie în Sâmbăta Mare.

Aceasta este cea mai aspră săptămână a postului, amintind de patimile Domnului Iisus Hristos din aceste zile. După Lunea Mare și Marțea Mare, Miercurea Mare este o zi importantă, plină de simboluri și tradiții. Iată ce este bine să faci în această zi pentru a fi ferit de rele și de boli.

Miercurea Mare a Săptămânii Patimilor ne apropie de Sfintele Paşti. Denia care se ține în această seară îl aduce în prim-plan pe Iuda, apostolul trădător şi, totodată, se face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos. Până Duminică, în ziua Învierii Domnului, credincioșii ortodocși au obiceiul de a posti. Unii țin chiar post negru, nemâncând nimic, începând din Miercurea Mare și până de Paște. Mai mult, se spune că cei care reușesc să țină post negru în această zi vor fi protejaţi tot anul de boli.

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a trădat pe IIsus

Aceasta este ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. Astfel, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), Miercurea Mare este una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţiile zilelor marcate ca „harţi” în calendarul ortodox.

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spăla și călca. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele, scrie a1.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba