Rămâi conectat

Societate

Vizită de lucru a unui oficial AFIR la Grădinița Ciugud

Publicat

în

Oficial AFIR în vizită de lucru la Grădinița Ciugud

Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), George Chiriță, s-a aflat, vineri 15 martie, într-o vizită de lucru în comuna Ciugud.

Alături de colegii săi din Regiunea Centru (Lidia Bogdan – directorul Centrului  Regional 7 Centru și Tudor Ponoran – directorul Oficiului Județean Alba), oficialul a vizitat Grădinița cu Program Prelungit Ciugud, o investiție finanțată parțial prin AFIR.

George Chiriță a avut o întâlnire de lucru cu primarul Gheorghe Damian și cu conducerea Școlii Gimnaziale Ciugud, structură în subordinea căreia se află grădinița. De asemenea directorul general AFIR a vizitat și o companie de procesare a nucilor din Zona de Dezvoltare Economică Ciugud, fabrică realizată și cu fonduri europene acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

„Fondurile europene au fost o adevărată gură de oxigen pentru satele României. Despre problemele satelor românești am vorbit, astăzi, la Ciugud, cu directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, domnul George Chiriță.  Am profitat de ocazie pentru a transmite nemulțumirile primarilor de comune din România privind fondurile insuficiente alocate zonelor rurale în noul Plan Național Strategic (PNS 2023 – 2027). Satele noastre au nevoie de fonduri europene ca de aer, în special pentru educație și infrastructură, pentru a continua dezvoltarea și a opri astfel depopularea cu care se confruntă. Mă bucur că în multe aspecte, domnul director îmbrățișează viziunea pe care o avem și noi, primarii de la țară. Trebuie să înțelegem cu toții că soarta satului românesc se decide astăzi și tot ce se întâmplă este ireversibil”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Săptămâna trecută, grădinița smart din Ciugud a fost vizitată și de ministrul Educației, Ligia Deca.

Grădinița cu Program Prelungit Ciugud este o investiție importantă derulată de Primăria Comunei Ciugud, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro. Suma necesară construirii unității de învățământ preșcolar a fost alocată din două surse: printr-un proiect european finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală gestionat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (500.000 de euro), respectiv din bugetul local (aproximativ 1,1 milioane de euro). Grădinița îmbină tehnologii moderne, care permit reducerea consumului de energie, dar și crearea unui confort optim pentru copiii care frecventează unitatea. Astfel, întreaga clădire este controlată pe baza unor softuri, cu ajutorul unor senzori și prin scenarii prestabilite.

În 2019, la Ciugud a fost deschisă și prima școală smart din mediul rural din România, școală care în prezent este deja neîncăpătoare. Astfel, administrația locală din Ciugud are în plan construirea unei noi școli smart verzi (zero consum de energie) printr-un proiect depus pe Planul Național de Redresare și Reziliență, care a trecut deja de prima etapă de evaluare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Elevi militari albaiulieni alături de veteranii de război

Publicat

în

Elevi militari albaiulieni alături de veteranii de război

Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba.
Vizitele s-au înscris în cadrul campaniei `Onor veteranilor de război”, desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în colaborare cu Asociația ONOR. Campania își propune să le ofere respectul și prețuirea care li se cuvin, celor care au apărat independenţa, suveranitatea și integritatea teritorială a României.
Elevii sergent Brian Andrea, Damaris Metercz și Bianca Pavel și elevul caporal Ștefan Botezan i-au vizitat pe veteranii de război Ioan Cergedean din localitatea Galda de Jos, născut la data de 16 iunie 1922 și Neculai Vrabie din municipiul Alba Iulia, născut la data de 24 noiembrie 1925, pentru a le înmâna distincțiile semnate de ministrul Apărării Naţionale și pachete cadou, oferite cu ocazia Zilei Veteranilor de Război. Elevii au fost însoțiți de maiorul Cosmin Stan, căpitanul Magda Popa și plutonierul adjutant principal Ioan Benchea-Mincu.
Ei le-au mulțumit venerabililor veterani pentru sacrificiul depus și pentru devotamentul cu care și-au apărat și servit țara și l-au transmis urări de sănătate.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea

Publicat

în

Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni

Marți 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii învățătoarei Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.
„Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.
Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.
De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, a precizat preotul Nicolae Aloman.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Acțiune în școli din Alba pentru creșterea siguranței rutiere

Publicat

în

Acțiune în școli din Alba pentru creșterea siguranței rutiere

În perioada 15-19 aprilie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat activități informativ-preventive în 12 unități de învățământ din județ.

La acestea au luat parte 620 de elevi și preșcolari precum și 40 de cadre didactice din Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia, Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Ion Raica” Răchita, Școala Gimnazială Ponor, Școala Gimnazială Râmeț, Școala Gimnazială Săsciori, Școala Gimnazială „David Prodan” Săliștea, Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia și Grădinița cu Program Prelungit nr. 12 din Alba Iulia.

Temele abordate cu elevii din licee și școlile gimnaziale au fost legate de siguranța în mediul școlar, interacțiunea cu persoanele necunoscute, cu grupul de prieteni, bullyingul și consecințele acestuia, precum și de accesarea în siguranță a rețelelor de socializare sau utilizarea internetului.

Totodată, elevilor le-au fost expuse aspecte legate consumul de tutun, alcool și substanțe psihoactive precum și de traficul de persoane, în scopul prevenirii victimizării, adolescenții fiind încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

Preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit nr 12 din Alba Iulia au învățat, cu sprijinul polițiștilor de la Serviciul Rutier și a celor din Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, regulile de circulație pe care trebuie să le respecte pietonii și cum este bine să se comporte în locurile de agrement.

Siguranța în unitățile de învățământ rămâne prioritatea Inspectoratului de Poliție Județean Alba, se precizează într-un comunicat de presă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba