Rămâi conectat

Societate

Via principalis, musai de văzut în Alba Iulia

Publicat

în

Musai de văzut în Alba Iulia, Via principalis

Patrulater, cu câte o poartă amplasată pe fiecare latură și cu drumuri principale care făceau legătura între porțile situate pe laturi opuse; astfel, a fost proiectat castrul de la Apulum, de către inginerii și arhitecții Imperiului Roman, în urmă cu aproape două milenii. 

Dacă vă întrebați cum arătau drumurile care brăzdau anticul Apulum, vă spunem că la Alba Iulia se păstrează un segment din Via principalis. Era drumul care lega porțile principale ale castrului, de sud și de nord.

Via principalis trecea prin fața „Principiei” castrului roman de la Apulum, adică sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina. Aici, o parte a clădirii de acum 1800 de ani este valorificată în Muzeul Principia.

Pe artera pavată cu lespezi de piatră treceau carele cu sare, ulei, vin, dar și echipamente militare necesare locatarilor castrului. Vestigiile drumului pe care au pășit soldații romani au ieșit la iveală pe parcursul lucrărilor pentru proiectele de reabilitare a Cetății Alba Carolina.

După campania arheologică s-a ales conservarea și păstrarea la suprafață a unei zone lângă strada Mihai Viteazul, artera principală a Cetății. Cei care ajung aici pot vedea lespezi ale drumului păstrate in situ, dar și canalul de cărămidă poziționat sub axul longitudinal al drumului, ce avea scopul de a asigura drenajul acestuia.

Porțiunea centrală a drumului era flancată de două șiruri de lespezi de piatră, prevăzute pe margine cu canturi. Asta, pentru a preîntâmpina derapajul carelor ce alimentau tabăra militară cu alimente și echipament militar.

Restauratorii au valorificat și segmente din rigolele laterale amenajate de romani pentru scurgerea apelor pluviale, dar și coloanele porticus-ului, galeria acoperită care străjuia drumul de o parte și cealaltă. Urmele castrului roman de la Apulum, cercetate arheologic și puse în valoare turistic, figurează pe „Ruta culturală europeană a împăraților romani și a vinului de-a lungul Dunării”.

PUBLICITATE

 

ȘTIRI

10 februarie: Sfântul Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfântul Haralambie este sărbătorit de către Biserica Ortodoxă la data de 10 februarie a fiecărui an. Este cunoscut mai ales datorită faptului că era apărător împotriva foametei. Este cel mai bătrân mucenic prăznuit de către creștini.

Sfântul Haralambie a fost episcop la cetatea Magnezia situată în Asia Mică. Odată cu începerea prigonirii creștinilor de către Septimiu Sever, a fost arestat la ordinele proconsulului Lucian.
Acesta și-a închinat viața pentru a-l sluji pe Iisus Hristos și pentru a-i îndruma, sprijini, sfătui și învăța pe credincioși în acea perioadă de persecuție.

Sfântul Haralambie. Tradiții și superstiții

O serie de superstiţii sunt legate de această sărbătoare. Femeile obișnuiau să înconjoare casa de trei ori, în pielea goală. Se spunea că astfel se ţin departe spiritele rele.

Se crede că Sfântul Haralambie este cel care ia sufletul omului când moare. Celui care lucrează în această zi se spune că îi iese sufletul cu chinuri.

De asemenea, se spune că sfântul apără oamenii şi vitele de boli, dar şi de fiarele pădurii.

Tradiţia spune că femeile trebuie să facă, în această zi sfântă, un colăcel, pe care îl coc înainte de răsăritul soarelui, îl rup în patru bucăţi pe care le aruncă în cele patru puncte cardinale.

Dacă în ziua de Sf. Haralambie plouă, se spune ca va mai ploua încă 40 de zile.

Lucian, proconsulul cetații Magnezia s-a arătat foarte deranjat de faptul că Haralambie continuă să convertească foarte mulți păgâni la creștinism, așa
că a decis să ordone arestarea lui Haralambie. Pentru a nu-l tortura și pentru a-i cruța viața, Lucian i-a cerut lui Haralambie să se închine zeilor păgâni. Haralambie a refuzat categoric acest lucru, iar Lucian a ordonat că Haralambie să fie torturat, în ciuda vârstei sale înaintate, până când acesta va renunța la credința sa (avea 113 ani).

I-au jupuit pielea de pe tot corpul, supunându-l la chinuri inimaginabile. I-au rupt carnea cu cârlige de fier și l-au jupuit de piele, timp în care sfântul le mulțumea călăilor săi, spunând: „Vă mulțumesc, fraților, că mi-ați reînnoit sufletul care dorește să se unească cu veșnicia!”. Văzând că sfântul rabdă durerile fără să scoată vreun cuvânt rău, doi soldați care îl păzeau, Porfirie și Vaptos au mărturisit credința lor în Hristos, dar au fost omorâți pe loc, prin tăierea capului cu sabia. La fel, alte trei femei care au văzut puterea sfântului de a îndura chinurile, L-au lăudat pe Hristos și au fost și ele imediat martirizate.

Se spune că proconsulul Lucian, cuprins de mânie, a apucat el însuși instrumentele de tortură, începând să-l rănească pe sfântul martir, când deodată mâinile i-au căzut ca secerate de sabie, rămânându-i atârnate de corpul sfântului. Atunci, l-a scuipat în față pe sfânt, dar gura i s-a strâmbat și i s-a întors la ceafă. Lucian, disperat, l-a implorat pe sfânt să-l salveze cu rugăciunile sale și să se milostivească de el. Sfântul martir, în bunătatea lui, s-a rugat pentru Lucian, care s-a vindecat pe loc.

La vederea acestor minuni, mulți dintre cei prezenți au trecut la creștinism, printre care și Lucian, care a căzut la picioarele sfântului episcop și l-a rugat să-l boteze. De asemenea, proconsulul Lucian a oprit persecutarea creștinilor din provincia pe care o guverna, intenționând să-i raporteze împăratului toate cele întâmplate. Între timp, Haralambie a făcut multe alte minuni, ca vindecarea unor bolnavi, redarea vederii unui orb, și chiar și învierea unor morți. Locuitorii întregii regiuni din jurul Magneziei au început să creadă în Iisus Hristos.

Auzind de toate acestea, Împăratul Septimiu Sever a ordonat ca Haralambie să fie arestat și adus la Antiohia să fie supus la o serie de încercări. Reușind să săvârșească o serie de minuni și văzând mulțimea adunată pentru a renunța la credințele păgâne și a-și însuși credință, împăratul a dat ordin să i se zdrobească gura cu pietre și să i se ardă barba. Sfântul Haralambie a supraviețuit și acestei torturi.

La noul refuz al Sfântului mucenic de a se închina zeilor păgâni, împăratul a dat ordin să i se zdrobească gura cu pietre și să i se ardă barba, dar sfântul a întors flăcările asupra chinuitorilor săi.

În cele din urmă, împăratul a pronunțat sentința de condamnare la moarte a lui Haralambie, prin tăierea capului cu sabia. După execuție, fiica împăratului, Galinia, care trecuse la creștinism, a îngropat trupul martirului cu multă onoare.

Moaște aparținând sfântului Haralambie putem găsi și pe teritoriul României în biserica Mănăstirii Miclauseni din Iași sau la Catedrala episcopală din Galați printre altele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


CITEȘTE MAI MULT

ȘTIRI

Amenzi de peste 1,2 milioane de lei date de Protecția Consumatorilor Alba în ianuarie

Publicat

în

În ianuarie, amenzi de peste 1,2 milioane de lei date de Protecția Consumatorilor Alba

În luna ianuarie 2023, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Alba a desfășurat o serie de acțiuni de verificare a modului în care este respectată legislația specifică în vigoare la 148 operatori economici care activează în domeniile prestării de servicii de alimentație publică, comercializării de bunuri alimentare și nealimentare, precum și prestării de servicii nealimentare.
S-au desfășurat în total 80 de acțiuni de control privind comercializarea de bunuri alimentare, precum și prestări servicii de alimentație publică, respectiv 68 de acțiuni de control privind comercializarea de bunuri nealimentare, precum și prestări servicii nealimentare.
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Alba au aplicat următoarele sancțiuni și măsuri complementare:
– 118 amenzi contravenționale în valoare de peste 1.260.000 de lei;
– 94 avertismente;
– oprirea definitivă de la comercializare a unor produse dovedite a fi neconforme în valoare de aproximativ 52.000 de lei;
– oprirea temporară de la comercializare a unor produse care prezentau abateri de la legislația în vigoare până la remedierea deficiențelor constatate, în valoare de peste 26.000 lei
S-au dispus măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor în cazul a 13 operatori economici. Între cele mai frecvente abateri constatate se regăsesc:
– comercializare produse tradiționale fără afișare fotocopie atestat la locul de comercializare;
– lipsă autorizații/avize de funcționare;
– comercializarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale/data limită de consum depășită;
– nerespectarea temperaturilor declarate și înscrise de producători;
– produse alimentare care pot afecta viața și sanatatea consumatorilor: produse cu parametrii organoleptici modificați, produse devidate, cu ambalaje deteriorate;
– legume și fructe depreciate, deteriorate, cu urme de mucegai, afectate de dăunători;
– materii prime depozitate necorespunzător, materie primă cu ambalaje deschise fără indicarea datei deschiderii;
– abateri în cadrul listei meniu: lipsa afișării substanțelor alergene, lipsă informării referitoare la cantitatea netă/produs;
– folosirea unor agregate frigorifice și echipamente/ustensile neigienizate, nerespectarea completării zilnice a graficului de temperatură, lipsa graficelor de schimb ulei;
– lipsa verificării metrologice la balanțele de verificare utilizate;
– lipsă menționare țară de origine și calitate la raft;
– produse fără elemente de identificare și caracterizare, lipsă etichetă, etichetare neconformă;
– comercializare produse alimentare si nealimentare fără afișarea informațiilor în limba română;
– nerespectarea regimului promoțiilor- comercializarea unor produse în baza unei oferte promoționale indicată la raft, fără ca operatorul economic să informeze consumatorii asupra condițiilor specifice privind oferta de preț, a datei de încetare a ofertei de preț, precum și că este în limita stocului disponibil; preț vechi și preț promoțional trecute eronat, comportament incorect;
– practici comerciale înșelătoare- operatorul economic înscrie pe eticheta de comercializare a produselor comercializate vrac altă valabilitate de consum față de data limită de consum stabilită de producător;
– informarea incorectă a consumatorilor privind puterea produselor înscrisă pe ambalajul produselor față de puterea de pe eticheta aplicată pe produs și în manualul de utilizare al produsului;
– comercializare imobile fără informarea corectă, completă și precisă a consumatorului despre caracteristicile imobilului;
– lipsă informații referitoare la: condiții de acordare a garanției, prețul de vânzare, lipsă costuri stabilite în documentele precontractuale cu privire la dotări, finisaje;
– comercializare echipamente electrice de joasă tensiune cu lipsa declarației de conformitate a produselor, cu marcaj CE neconform, cu nerespectarea prevederilor legale privind traducerea în limba română a principalelor informații de pe eticheta produsului, a instrucțiunilor de utilizare, a instrucțiunilor privind securitatea;
„Nu tolerăm niciun fel de deficiență, așa cum consumatorii știu deja. Supraveghem prestarea serviciilor și comercializarea de produse alimentare către consumatori permanent, pentru a ne asigura că operatorii economici le respectă drepturile și, implicit, legea. Acțiunile de verificare în acest domeniu de activitate vor continua și în următoarea perioadă”, a declarat Emil Nistor, comisar șef adjunct CJPC Alba.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


CITEȘTE MAI MULT

ȘTIRI

Realizarea unui nou sistem de evacuare la iazul de decantare a sterilului de la Valea Șesei: Undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Undă verde de la APM Alba pentru realizarea unui nou sistem de evacuare la iazul de decantare a sterilului de la Valea Șesei

Unul dintre cele mai poluate locuri din România, iazul de decantare a sterilului de la exploatarea minieră Cupru Min Abrud, va beneficia de o investiție pentru evacuarea apei „limpezite”.

Proiectul companiei Cupru Min Abrud a primit undă verde de la APM Alba.

În iaz este depozitat, de peste 30 de ani, sterilul rezultat în urma procesului de prelucrare primară a concentratului de cupru în uzina societății din Dealul Piciorului.

Noul sistem de evacuare ape limpezite urmează să fie realizat la o cotă superioară celui existent. Sistemul va prelua apele „limpezite” din iazul de decantare captate prin sondele inverse de versant și le va evacua în canalul deversor de coastă. În prezent, evacuarea apei limpezite din iaz se realizează printr-un sistem de 4 linii independente de sonde inverse, care descarcă apa prin intermediul canalului deversor de coastă într-o galerie de evacuare.

Investiția este în valoare de 4,5 milioane de lei.

sursa: adevarul.ro

foto: facebook Județul Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


CITEȘTE MAI MULT

ȘTIRI

ȘTIRIacum 3 ore

10 februarie: Sfântul Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Tradiții și superstiții

ȘTIRIacum 21 de ore

Amenzi de peste 1,2 milioane de lei date de Protecția Consumatorilor Alba în ianuarie

PUBLICITATE

 

POLITICĂ

SPORTacum 25 de minute

Ștefan Glonț, de 6 luni pas spre fotbalul mare: Cum s-a adaptat la CSA Steaua

SOCIETATEacum 2 ore

10 februarie: Ziua mondială a leguminoaselor

PUBLICITATE

 

ADMINISTRAȚIE

ADMINISTRAȚIEacum 2 zile

Modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Câlnic: Aviz de mediu solicitat

ADMINISTRAȚIEacum 2 zile

Lucrări de modernizare pe Bulevardul Revoluției 1989 din Alba Iulia: Apel către șoferi

PUBLICITATE

 

Știri din Alba

EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ

EDUCAȚIE ȘI CULTURĂacum 19 ore

Concurs de poezie în memoria lui Radu Stanca destinat tinerilor din Sebeș

EDUCAȚIE ȘI CULTURĂacum o zi

Activităţi de prevenire a consumului de droguri adresate elevilor din Alba

PUBLICITATE

EVENIMENT

EVENIMENTacum 18 ore

Unde și când vor avea loc în 2024 etapele festivalului „Cultură pentru cultură” din Alba

EVENIMENTacum 3 zile

Prima întâlnire a Cenaclului Art, la Alba Iulia

PUBLICITATE

SĂNĂTATE

SĂNĂTATEacum o săptămână

Aproape 100 de cadre medicale din Alba instruite de Crucea Roșie în acordarea primului ajutor

SĂNĂTATEacum 3 săptămâni

Alimentele care ne încălzesc iarna: Care sunt legumele și fructele recomandate

PUBLICITATE

SOCIAL ECONOMIC

SOCIAL-ECONOMICacum o zi

Chestionar referitor la percepţia activităţii în cadrul Curţii de Apel Alba Iulia

SOCIETATEacum o zi

Start al campaniei de supraveghere activă și pasivă a rabiei la vulpi în Alba

PUBLICITATE

DIVERTISMENT

DIVERTISMENTacum 3 zile

Plimbări călare și spații pentru zile de naștere și ședințe foto în Cetatea Alba Carolina: De când

DIVERTISMENTacum o săptămână

Spectacol cu Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele la Alba Iulia: Când va avea loc

PUBLICITATE

STIRI DIN ALTE ZIARE

ARTICOLE SIMILARE

  • ȘTIRIacum 2 săptămâni

    Naiul, unul din cele mai vechi instrumente muzicale ce aduce bucurie și liniște în sufletele românilor

  • ȘTIRIacum 4 zile

    6 februarie-Ziua Roşiei Montane, cea mai veche localitate din țară, locul unde se află cel mai mare zăcământ auro-argentifer din România şi Europa

  • ȘTIRIacum 6 zile

    Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor

  • ȘTIRIacum 2 săptămâni

    27 ianuarie 2024: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 88 de ani

  • ȘTIRIacum o săptămână

    2 Februarie: Întâmpinarea Domnului sau Ziua Ursului. Ce obiceiuri sunt legate de această zi, în tradiția populară

  • ȘTIRIacum 5 zile

    5 februarie 1601: Baba Novac, vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului

  • ȘTIRIacum 3 ore

    10 februarie: Sfântul Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Tradiții și superstiții

  • ȘTIRIacum o săptămână

    1 februarie 1958: Ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, lichidați de forțele de represiune

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Poliția Municipiului Alba Iulia, temporar, pe strada Mușețelului

Publicat

în

Poliția Municipiului Alba Iulia, temporar, pe strada Mușețelului

Începând cu data de 14 mai, Poliția Municipiului Alba Iulia funcționează într-un imobil situat pe strada Mușețelului, la numărul 2 (Fosta Policlinică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia).

Etajul 2 și mai multe birouri situate la etajul 1 al imobilului au fost puse la dispoziția Inspectoratul de Poliția Județean Alba de către Consiliul Județean Alba, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a sediului Poliției Municipiului Alba Iulia.

Cetățenii care doresc să depună sesizări, plângeri sau alte documente la Poliția Municipiului Alba Iulia o pot face la noua locație.

Coordonatele de contact au rămas aceleași, respectiv telefon și fax 0258.811.286,  email: [email protected].

Reamintim că sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și sediul Poliției Municipiului Alba Iulia, situat în municipiul Alba Iulia, str. Ion I. C. Brătianu nr. 1 B, vor fi reabilitate prin fonduri europene.

La data de 22 septembrie 2023, a fost semnat contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții.

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Alba, unicul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună

Publicat

în

Alba, unicul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună

Cu ocazia organizării manifestărilor dedicate ,,Sărbătorii Libertății de la Blaj”, eveniment aflat sub semnul Bicentenarului nașterii eroului Avram Iancu, județul Alba scrie istorie prin lansarea și promovarea proiectului ALBA ETNOGRAFICĂ – unicul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună (83 de expoziții etnografice în cele 67 de comune ale județului Alba).

Pe Câmpia Libertății din Blaj, în zilele de 18 și 19 mai, se va desfășura proiecția a nu mai puțin de 83 de producții audiovizuale, realizate cu meticulozitate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în ultimele 18 luni, pentru cele 83 de expoziții etnografice desfășurate în județul Alba. Aceste expoziții etnografice sunt un adevărat tribut adus tradițiilor și identității culturale din fiecare comună a județului.

Momentul culminant al evenimentului va fi lansarea albumului și arhivei „ALBA ETNOGRAFICĂ”, o colecție bogată de imagini autentice, materiale audiovizuale și informații utile, incluzând localizarea și datele de contact ale fiecărei expoziții etnografice. Această inițiativă are ca scop promovarea și conservarea patrimoniului cultural imaterial al județului Alba și oferă o perspectivă unică asupra tradițiilor și obiceiurilor locale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Prin ce se evidențiază expoziția etnografică Hopârta

Publicat

în

Expoziția etnografică Hopârta: Prin ce se evidențiază

Carul tractat de boi sau vaci era principalul element al inventarului agricol dintr-o gospodărie ţărănească implicat în majoritatea demersurilor cotidiene, aspect evidenţiat şi de expoziţia etnografică Hopârta.

În timpul iernii carul era înlocuit cu sania. Plugul, grapa, sapele, coasa erau de asemenea indispensabile unei gospodării.

Interiorul casei compusă dintr-o sigură cameră unde se desfăşurau toate activităţile familiei era relativ modest, compus din: pat cu şurdeu, lădoi, masă, blidar, ladă de zestre şi război de ţesut. Locuinţa era împodobită cu lepedee, şterguri, perne cu feţe cusute cu modele tradiţionale, geometrice sau florale. În lada de zestre se ţineau hainele de sărbătoare şi zestrea fetei compusă din diferite obiecte textile lucrate în casă cu o deosebită grijă. Pe pereţi, pe blidare şi poliţe se ţineau vasele de lut smălţuite sau simple dar împodobite cu ornamente florale sau din lemn. Costumul popular filtrat de-a lungul timpului de preocupări diurne, de pauperizare, de influenţe exterioare este simplu predominând albul şi negrul la cere se adaugă în proporţii reduse gri, bej, bleu şi mai rar roşu. Nu există diferenţe notabile în costumul popular local ele fiind dictate exclusiv de iscusinţa meşterului.

Portul femeiesc este compus din chimeşă brodată, poale din material alb, păsturi de culoare neagră, cheptăruţ purtat peste iie confecţionat din macister de culoare neagră cu motive florale cusute uneori cu mărgele sau paiete colorate, brâul cu mărgele şi ţinte, cusut cu motive verzi, negre şi albastre.. Pe cap se purta năframă din păr sau mătase, mai ales de culoare neagră cu flori brodate tot cu aţă neagră. Încălţămintea preferată erau papucii cu tureac înalt cu 18 găuri încheiaţi într-o parte.

Portul bărbătesc era mai simplu decât cel femeiesc compus fiind din: izmene şi cămaşă ţesute din in sau cânepă, şerpar din piele cu trei catarame şi doua buzunare în care se ţineau actele, banii şi briceagul, cheptar din piele de miel cu brâu. Pe cap se purta, în timpul verii, pălărie din păr fin de culoare închisă cu mununi de mărgele de diferite culori sau pălărie din paie împletită cu boruri drepte şi primă maro. Iarna se purta căciula din piele de miel. În picioare se purtau opinci.

sursa: cjalba.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba