Știri
Ultima ședință a consilierilor județeni : 9 proiecte pe ordinea de zi
Astăzi, va avea loc ultima ședință de Consiliu Județean din acest an. Pe ordinea de zi se află 9 proiecte, printre care se află și aprobarea unor măsuri pentru asigurarea continuității serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate în Judeţul Alba. De asemenea, vor mai vota proiectul privind stabilirea de taxe locale şi tarife datorate bugetului general al Judeţului Alba, în anul 2017.
– Proiect de hotărâre privind trecerea unor imobile din domeniul privat al Judeţului Alba în domeniul public al Judeţului Alba şi aprobarea documentaţiei cadastrale de alipire a imobilelor proprietate publică a Judeţului Alba situate administrativ în municipiul Alba Iulia, str. Nicolae Titulescu nr. 9
-Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune asupra imobilului – monument istoric situat în comuna Roşia Montană, sat Roşia Montană, nr. 324, judeţul Alba
-Proiect de hotărâre privind includerea unor bunuri în Inventarul proprietăţii private a Judeţului Alba şi aprobarea concesionării acestora către Societatea APA–CTTA S.A. Alba
-Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri pentru asigurarea continuității serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate în Judeţul Alba (se aprobă prelungirea până la data de 31 mai 2017 a Contractului-cadru de delegare a gestiunii serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, în Județul Alba, astfel cum a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Alba nr. 210/2014 şi prelungit prin Hotărârile Consiliului Judeţean Alba nr. 61/2015, nr. 111/2015, nr. 155/2015, nr. 216/2015, 59/2016, nr. 61/2016 și nr. 115/2016)
-Proiect de hotărâre privind aprobarea Actului Adițional nr. 1 la Acordul de finanţare din data de 11 martie 2015 încheiat între Judeţul Alba – prin Consiliul Judeţean Alba şi Raionul Ialoveni – prin Consiliul Raional Ialoveni din Republica Moldova, în vederea finanţării proiectului „Resistematizarea şi amenajarea Centrului expoziţional – muzeu Ialoveni” (se prelungeşte acordul de finanţare până în 30 septembrie 2017; se aprobă modificarea valorii totale a proiectului în sensul stabilirii sumei de „162.700 Euro din care 75.000 Euro finanţat de către Consiliul Judeţean Alba din România şi 87.700 Euro finanţat de către Raionul Ialoveni – prin Consiliul Raional din Republica Moldova”)
-Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii Judeţului Alba prin Consiliul Judeţean Alba cu Municipiul Blaj prin Consiliul local al municipiului Blaj, în vederea finalizării obiectivului de investiții „Reabilitare Palat Cultural Blaj, Judeţul Alba” (se aprobă cofinanţarea cheltuielilor necesare pentru finalizarea obiectivului „Reabilitare Palat Cultural Blaj, Județul Alba”, în cuantum de 162.157,60 lei din bugetul propriu al Judeţului Alba; Obiectul contractului îl constituie colaborarea părţilor contractante în scopul finalizării lucrărilor la obiectivul de investiții „Reabilitare Palat Cultural Blaj, Județul Alba” până la data de 31 decembrie 2017; valoarea pentru finalizarea investiției este de 324.315,20 lei, din care cota de contribuție a fiecărui asociat este de 50%)
-Proiect de hotărâre privind aprobarea conturilor de execuţie ale bugetului local al Judeţului Alba, bugetului creditelor interne, bugetului fondurilor externe nerambursabile și a bugetelor instituţiilor publice și activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pentru trimestrul IV al anului 2016
-Proiect de hotărâre privind stabilirea de taxe locale şi tarife datorate bugetului general al Judeţului Alba, în anul 2017
-Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general al Judeţului Alba, bugetului propriu al Judeţului Alba si a bugetelor instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii precum si efectuarea unor virari de credite pentru bugetul fondurilor externe nerambursabile pe anul 2016
-Aprobarea Procesului verbal încheiat cu ocazia ședinței ordinare din data de 29 noiembrie 2016.
-Aprobarea Procesului verbal încheiat cu ocazia ședinței extraordinare din data de 6 decembrie 2016
Știri
Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai
În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș
Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.
Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.
„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.
PROGRAMUL:
11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!
12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș
Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:
Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș
Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu
Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba
Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan
Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)
Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day
Ora 21.30 – Recital – ALEXIA
Prezintă prof. Camelia Ilea
Știri
Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor
Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare
Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.
În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.
Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări
Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.
“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.
Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.
“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.
sursa: gandul.info
Știri
Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă
Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.
Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.
Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.
Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.
Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.
Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.
Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.
Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?
Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.
Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.
Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.
La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.
De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.
-
Știriacum o săptămână
Mesaje, urări şi felicitări pe care să le transmiţi de SFÂNTUL GHEORGHE 2024
-
Știriacum 8 ore
Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor
-
Divertismentacum o zi
Luna MAI, o lună a naturii: Superstiţii şi obiceiuri în luna denumită popular și “Florar”
-
Știriacum o zi
Chemarea narciselor, în luna mai: În Alba, două poieni cu narcise, cea de pe Vârful Negrilesei, din apropierea comunei Bucium şi cea de la Piatra Cetii de lângă Întregalde
-
Divertismentacum o săptămână
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024. Cui îi spunem ”la mulți ani” | radiounirea.ro
-
Știriacum 2 săptămâni
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 5 zile
Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii
-
Știriacum o zi
Mai, luna florilor: De la lalea, crin și bujor, la maci, margarete și lăcrămioare, transformǎ câmpul și grădinile în adevărate oaze de frumusețe și culoare