Rămâi conectat

Știri

Trusa de prim ajutor în vacanţă: Ce ar trebui să conțină kitul de vacanță care ne poate salva de multe probleme

Publicat

în

În vacanţă se pot întâmpla tot felul de accidente, fie te loveşti, te arzi de la soare, fie te alegi cu probleme digestive.

Aşa cum acasă păstrezi în sertar câteva soluţii de urgenţă, şi în vacanţă e bine să ai ceva în bagaj. Mai ales dacă eşti în străinătate, unde nu ştii ce medicamente găseşti şi la ce preţuri.

Tulburări digestive. Apar din cauză că în vacanţă nu mai ţii cont de dietă şi încerci tot felul de preparate, mănânci mai mult, faci combinaţii nepotrivite. Câteva comprimate de colebil, triferment sau panzcebil nu vor strica niciodată. Sau comprimate cu enzime digestive care reglează flora intestinală.

Constipaţia călătorului. În vacanţă ţi se schimbă programul obişnuit al orelor de masă şi de somn sau poate ai o reţinere în a folosi toaletele publice, chiar şi pe cea din hotel.  Pune în bagaj un ceai din plante medicinale cu efect laxativ (din senna, scoarţă de cruşin sau fructe de soc). „Mare atenţie să vă cunoaşteţi foarte bine răspunsul organismului, astfel încât să nu aveţi momente neplăcute când sunteţi la o plimbare”, spune Andreea Enache pe blogul ei, farmacistuldeserviciu.ro.

Diareea. Poate apărea dacă alimentele nu sunt gătite bine, apa de la robinet e contaminată sau pur şi simplu din cauza emoţiilor (fie ele şi pozitive). Pentru o astfel de problemă e bine să ai la tine un furazolidon, un ceai de mentă, sunătoare, coada şoricelului sau scoarţă de stejar.

Zgârieturi, bătături. În excursii pot apărea accidente, aşa că pune în bagaj şi nişte plasturi. Poate te loveşti, poate vei merge mult pe jos şi faci bătături la picioare.

Arsurile solare. De câte ori nu te-ai ars în vacanţa de vară? Partea neplăcută e că, din cauza sensibilităţii pielii arse, îţi compromiţi câteva zile bune de plajă. Există tot felul de produse dermatologice care se pot aplica după soare, chiar şi un spray cu panthenol, care e foarte hrănitor. Cum pielea este deshidratată, după duş aplică o cremă foarte grasă sau ulei de argan/jojoba.

Înţepături de insecte. Dacă eşti într-o zonă cu umiditate ridicată, ţânţarii îţi pot da bătăi de cap. Nu uita să iei un spray împotriva insectelor sau un gel cu care să te dai pe zonele de piele expuse.

Alergiile. Dacă te ştii predispus alergiilor, trebuie să ai un antialergic la tine. În vacanţă, riscul de a te expune la alergeni cu care nu eşti obişnuit e mai mare (produsele chimice din camera de hotel, mâncarea, praful). E bine să ai şi un unguent antialergic, în cazul în care apare urticaria, mai spune farmacistul.

Herpesul. Este declanşat de soare, pe fondul imunităţii scăzute. Şi aici trebuie acţionat rapid cu un unguent pe bază de aciclovir sau cu un plasture antiherpetic.

Durerile în gât. Vara, în vacanţă, eşti tentat să mănânci mai des îngheţată, să bei lichide reci. Dacă vrei să mai poţi vorbi a doua zi şi să nu te chinui cu durerea de gât, ia la tine comprimate cu efect antiinflamator, o tinctură de propolis sau un ceai din lemn dulce.

Coşurile. Apar din cauza transpiraţiei combinate cu praful, soarele, produsele cosmetice. Un produs care conţine acid salicilic va scădea secreţia de sebum şi inflamaţia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba