Rămâi conectat

Știri

Terenurile agricole tot mai greu de achiziționat: Noi obligații pentru vânzători și cumpărători

Publicat

în

Terenurile agricole tot mai greu de achiziționat: Noi obligații pentru vânzători și cumpărători

Luni au fost publicate în Monitorul Oficial noile norme privind vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole.

Legislația privind tranzacționarea terenurilor agricole a fost modificată major în 2020, introducându-se condiții noi pentru cumpărători, o impozitare mai mare la vânzarea unora dintre ele și o nouă ordine în care anumite persoane au întâietate la cumpărarea acestora.

Noua legislație impune noi condiții pe care trebuie să le îndeplinească cei ce vor să achiziționeze un teren agricol, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, impozite mai mari la vânzarea unora dintre ele și amenzi dublate pentru nerespectarea noilor reguli.

Normele metodologice apărute ieri stipulează că noile reguli se aplică numai cererilor înregistrate după data intrării în vigoare a prevederilor Legii nr. 175/2020, adică după data de 13 octombrie 2020.

Obligațiile vânzătorilor

Vânzătorul trebuie să depună la primăria de care aparține terenul cererea privind afișarea ofertei de vânzare, însoțită de următoarele documente:

o fotocopie a BI/CI al/a vânzătorului persoană fizică sau o copie a pașaportului pentru vânzătorul persoană fizică cu domiciliul în străinătate;

o fotocopie certificată pentru conformitate de către funcționarii primăriei a actului de proprietate asupra terenului ce face obiectul ofertei de vânzare (după caz: contract de vânzare-cumpărare, contract de donație, sentință/decizie civilă definitivă și irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moștenitor, contract de schimb, act de lichidare a patrimoniului sau orice alt document prevăzut de lege care atestă dobândirea dreptului de proprietate);

extras de carte funciară pentru informare, eliberat cu cel mult 30 de zile înainte de afișarea ofertei, însoțit de extrasul de plan cadastral, în condițiile în care terenul supus vânzării este înscris în sistemul integrat de cadastru și carte funciară;

o fotocopie a certificatului constatator de la registrul comerțului sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, în cazul vânzătorului persoană juridică;

Vânzarea de terenuri devine problematică din toamnă

în caz de reprezentare, procura notarială, în fotocopie certificată pentru conformitate de către funcționarii primăriei, respectiv delegația, hotărârea adunării generale a asociaților, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative, după caz, în original, precum și o fotocopie a BI/CI/pașaportului al/a împuternicitului persoană fizică;

hotărârea adunării generale a asociaților, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative, după caz, în original, din care să rezulte acordul cu privire la vânzarea bunului aflat în proprietatea societății, în cazul vânzătorului persoană juridică;

certificat de atestare fiscală emis de către primărie;

alte documente doveditoare, după caz.

Primăria trebuie să afișeze oferta de vânzare 45 de zile lucrătoare, timp în care cei ce au drept de preempțiune la cumpărarea terenului trebuie să anunțe la primărie că acceptă oferta de vânzare și să depună o serie de acte, printre care și actul de identitate, copii după actele care atestă calitatea de preemptor, acte de stare civilă sau copii ale actelor în baza cărora își desfășoară activitatea, în cazul firmelor.

Obligațiile cumpărătorilor

În cazul în care niciunul dintre preemptori nu se arată interesat de cumpărarea terenului, acesta poate fi vândut către orice alt cumpărător. Pentru asta, se depune din nou la primărie un dosar ce trebuie să conțină dovada că are domiciliul sau, în cazul firmelor, sediul în țara noastră de cel puțin cinci ani și că a desfășurat, tot timp de cinci ani, activități agricole.

Pentru a demonstra aceste condiții, cumpărătorii vor depune, printre altele, o cerere de înregistrare a ofertei de cumpărare a terenului, copii ale actelor de identitate sau certificatului constatator, în cazul firmelor, adeverințe de la evidența populației prin care se demonstrează stabilirea domiciliului în țara noastră timp de peste cinci ani și adeverințe care să ateste desfășurarea, tot timp de cinci ani, a unor activități agricole.

Normele stabilesc și o serie de obligații pe care le au primăriile în raport cu vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole. Astfel, acestea trebuie să înregistreze cererea vânzătorului, să afișeze oferta de vânzare la sediul și pe pagina de internet, timp de 45 de zile, să înștiințeze preemptorii, să afișeze notificarea lor, să transmită vânzătorului comunicările de acceptare a ofertei de vânzare și/sau ofertele de cumpărare depuse de potențialii cumpărători etc.

Sursa:dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba