Rămâi conectat

Știri

Sute de elevii din Alba primesc „Dreptul la toalete”: Liceul cu program sportiv „Florin Fleșeriu”, selectat în campania ”Domestos susține igiena în școli”

Publicat

în

Sute de elevii din județul Alba primesc „Dreptul la toalete”: Liceul cu program sportiv „Florin Fleșeriu” a fost selectat în campania ”Domestos susține igiena în școli”

O nouă școală a fost selectată de Crucea Roșie Română în cadrul campaniei ”Domestos susține igiena în școli”. Cu un palmares de sute de medalii și cupe câștigate la competiții sportive de-a lungul timpului, elevii liceului „Florin Fleșeriu” din Sebeș, județul Alba, se bucură acum pentru că vor beneficia de renovarea toaletelor școlii.

În prezent, 500 de elevi de ciclu primar, gimnazial și 4 clase de ciclu liceal frecventează această unitate de învățământ și sunt nevoiți să folosească doar două toalete, în stare avansată de degradare, ambele în curte: 4 WC-uri pentru fete și 4 pentru băieți.
„Contextul actual ne-a forțat să ne gândim, mai mult ca niciodată, la nivelul de siguranță din școli, mai ales când este vorba de igienă. Ne bucurăm că prin acest proiect vom putea oferi elevilor condiții optime, acces la toalete moderne, dotate corespunzător normelor sanitare. Suntem mândri de rezultatele elevilor, atât la disciplinele teoretice, cât și cele sportive, și credem cu tărie că, prin accesul condiții mai bune, îi vom motiva și îi vom face să revină cu plăcere în bănci, când va fi cazul. Avem sprijinul Consiliului Local și al primăriei municipiului Sebeș, care în acest an a alocat fondurile necesare unei proces de reabilitare a clădirii centrale”, a declarat Dăncilă Adrian Alexandru directorul instituției de învățământ. În acest moment, în Sebeș se aplică scenariul roșu, deci merg la școală copiii preșcolari si elevii din ciclul primar.
În plus, încă 25 de școli au fost selectate în această etapă pentru a primi produse de dezinfecție și curățenie prin intermediul filialelor de Cruce Roșie din întreaga țară. Lista completă a beneficiarilor este disponibilă pe www.domestos.ro și pe site-ul www.crucearosie.ro.
Deși accesul la toalete decente ar trebui să fie garantat pentru toți elevii din România, realitatea este îngrijorătoare: 33% dintre școli nu au autorizația sanitară, 22% nu au surse de apă adecvate și 35% nu au toalete interioare, se arată într-un memorandum* al Guvernului României.
Nevoia imperioasă la condiții de igienă optime a dus la lansarea în 2015 a campaniei „Domestos susține igiena în școli”. În cadrul ei, peste 70,000 de elevi au beneficiat deja de condiții mai bune de igienă în școli, Domestos donând peste 150,000 de euro pentru construirea de grupuri sanitare, acolo unde erau improvizate în curte, pentru renovarea lor, dacă erau degradate, uzate și nemodernizate, dar și pentru produse de igienizare, curățenie și dezinfectare, atât de importante în contextul pandemiei.
„Viziunea noastră este ca fiecare copil să aibă acces la condiții de igienă corespunzătoare. Toaletele decente în școli trebuie să fie un lucru firesc, nu o excepție. Faptul că în România suntem încă departe de acest țel ne motivează să lucrăm în continuare, alături de partenerii noștri. Ne bucură să vedem rezultatele, să vedem lucrările finalizate la primele toalete construite și renovate, să știm că sute de copii sunt mai în siguranță, având acces la toalete moderne și curate. Continuăm să susținem igiena în școli, pentru că doar astfel putem crea un mediu sigur și igienic pentru elevii României”, a declarat Camelia Pop, Brand Manager Domestos & Savo Unilever South Central Europe.
„Există multe feluri de a defini persoane vulnerabile, iar faptul că mii de copii intră în această categorie din cauza condițiilor precare de igienă ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, ca societate. De aceea, ne-am implicat începând cu anul 2019 în acest proiect și am demarat și o strângere de fonduri pentru ca mai mulți elevi să poată beneficia de condiții decente în instituțiile în care învață”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul General al Crucii Roșii Române.
Campania „Domestos susține igiena în școli” continuă cu sprijinul Crucea Roșie Română. Orice persoană care cunoaște o școală care are nevoie de construirea unei toalete, de renovarea ei sau de produse de curățenie și igienizare, poate face o înscriere pe site-ul https://www.domestos.com/ro/dreptul-la-toalete.html. Până la finalul acestui an, încă o școală va fi selectată pentru renovarea grupului sanitar, două pentru construirea lui și 75 vor mai primi kit-uri cu produse, atât de necesare în contextul pandemiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba