Rămâi conectat

Educație și Cultură

Studenţii albaiulieni vor participa, timp de două zile, la Conferința Internațională „Managementul Carierei”

Publicat

în

Universitatea „1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia va organiza în perioada 4-6 noiembrie 2015,  Conferința Internațională „Managementul Carierei”. La evenimentul, care a ajuns la a treia ediție vor participa toți cei interesați de dezvoltarea personală: studenți, angajați sau angajatori.

La conferință vor fi prezente atât persoane din țară cât și din străinătate, respectiv reprezentanți ai Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, Universității Româno – Germane dinSibiu, Universității din Petroșani, Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universității din Oradea, Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Academia de Studii Economice din București, Universitatea din Czestochowa (Polonia), Hebrew University of Jerusalem (Israel).

Prima zi a conferinței cuprinde trei workshop-uri, respectiv: „De pe băncile universității către profesionalism și performanță”, Workshop dedicat studenților, invitat: Dl. Tiberiu Țăran, Director General al Hotelului „Cetate” din Alba Iulia; Reconversia profesională: realitate sau vis? Model de bună practică, speaker: Dna. Laura Popescu, personal trainer; Workshop despre primii pași spre succesul în carieră, trainer: Dl. Felix Crișan, Co-fondator Netopia.

Pe parcursul celei de a doua zile, studenții vor avea șansa să audieze, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, prelegeri ale unor recunoscuți specialiști în domeniul resurselor umane și antreprenoriat, respectiv: Dl. Ing. dr. Ioan Popa, Director General, TRANSAVIA S.A.; Dna Iulia Săvuțiu, Manager resurse umane, S.C.VERLA SRL, Freelancer; Dl. Dr.ing. Adrian Gherasin, Manager Mentenanță, Dna. Oana Tatiana, Manager Resurse Umane, STAR TRANSMISSION CUGIR; Dl. Felix Crișan, Co-fondator NETOPIA; Compania IPEC, Dna. Claudia Bica, Şef Departament Resurse Umane.

În a doua zi a conferinței sunt așteptați peste 500 de participanți (similar cu numărul participanților ediției de anul trecut), în cea mai mare parte studenți ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, de la toate facultățile și specializările existente.

A treia zi va cuprinde o sesiune plenară de prezentare a unor lucrări științifice în domeniul managementului carierei, sesiune care va debuta cu prezentarea Municipiului Alba Iulia pentru invitații din țară și din străinătate, moment prezentat de către Conf.univ.dr. Mihai Gligor, Director al Departamentului de Istorie al UAB.

În continuarea sesiunii științifice, va avea loc Masa rotundă cu tema: Parteneriatul Universitate-absolvent-angajator. Modele de succes în carieră în comunitatea albaiuliană, la care sunt așteptați studenți, absolvenți, angajatori, cadre didactice, precum și toți cei interesați.

Ca și la ediția de anul trecut, această masă rotundă beneficiază de implicarea membrilor Asociației Alumni UAB și va fi moderată de către Dl. Drd. Lucian Docea, manager proiect, care cunoaște foarte bine realitățile pieței muncii, fiind un colaborator constant al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pe parcursul ultimilor ani.

Programul va fi încheiat cu teleconferința ”Helping clients make better career decision”, destinată specialiștilor în consiliere vocațională, susținută de către Dl. Prof. Itamar Gati, Phd., Hebrew University, Israel.

Organizatorii îi așteaptă pe toți cei interesați de activitățile conferinței. Participarea este gratuită, condiționată de ridicarea unei invitații de participare de la sediul organizatorului CICOC-UAB (Alba Iulia, Rectorat-Palatul Apor, Parter). Invitațiile se pot ridica în zilele de 30 octombrie, 2 și 3 noiembrie, în intervalul 08.00-16:00. Participanții la conferință vor primi certificate de participare.

PROGRAM

4 noiembrie 2015

10:00-12:00 – Tiberiu Țăran, Director General al Hotelului Cetate din Alba Iulia, Sala: Aula Mică

De pe băncile universității către profesionalism și performanță, Workshop dedicat studenților

10:00-12:00 – Laura Popescu, personal trainer

Reconversia profesională: realitate sau vis? Model de bună practică, Sala Senatului UAB

14:00-16:00 – Felix Crișan, Co-fondator Netopia, Workshop despre primii pași spre succesul în carieră, Sala A9

5 noiembrie 2015

Participarea la conferință în ziua de 5 noiembrie este condiționată de ridicarea invitației de participare (gratuită) de la sediul CICOC-UAB (Palatul Apor, parter), începând cu data de 30.11.2015

08:30- 09:00: Înregistrarea participanților la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia

09:00-09:30 – Deschiderea Conferinței. Cuvânt de bun venit din partea organizatorilor și a invitaților

09:30- 10:30 – Iulia Săvuțiu, Manager resurse umane, S.C.Verla SRL, Freelancer

10:30-11:40 – Dr.ing. Adrian Gherasin, Manager Mentenanță, Oana Tatiana, Manager Resurse Umane

Star Transmission Cugir

11:40-12:00 Coffee break (incinta Casei de Cultură a Sindicatelor)

12:00-14:00 – Dr. Ioan Popa, Director General, TRANSAVIA S.A.

14:00-14:30 – Sandwich break

14:30-15:30 – Felix Crișan, Co-fondator Netopia

15:30-15:40 – Coffee break

15:40-16:40 – Compania IPEC, Claudia Bica, Şef Departament Resurse Umane

16:40-17:00 Închiderea primei zile a Conferinței. Acordarea certificatelor de participare

6 noiembrie 2015

09:00-09:30, Sala Senatului UAB

Welcome in Alba Iulia!

Prezentare a Municipiului Alba Iulia pentru invitații din țară și străinătate

Prezintă: Conf.univ.dr. Mihai Gligor, Director al Departamentului de Istorie al UAB

09:30-10:00, Sala Senatului UAB – Deschidere sesiune de prezentare lucrări științifice

10:00-12:30, Sala Senatului UAB; Prezentarea lucrărilor pe secțiuni

12:30-14:00, Sala Senatului UAB; Masă rotundă cu tema: Parteneriatul Universitate-absolvent-angajator. Modele de succes în carieră în comunitatea albaiuliană

Invitați: studenți, absolvenți, angajatori; Moderator: Ec. Lucian Docea

13:00-14:00, Sala Aula Mică; Tele-conferință Helping clients make better career decision destinată specialiștilor în

consiliere vocatională; Speaker: Prof.Itamar Gati, Phd., Hebrew University, Israel

Conferința Internațională ”Managementul Carierei” este organizată de către Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC-UAB), coordonat de Dir.Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, împreună cu Universitatea Czestochowa din Polonia, Consiliul Județean Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia. Partenerii manifestării sunt: Centrul Europe Direct Alba Iulia, ANTREC Filiala Alba, Hotel Transilvania, Asociația ALUMNI-UAB, Fundația Comunitară Alba, Pensiunea Poarta Raiului, DN Agrar, Pensiunea Casa Bună Gârbova, AJOFM Alba, Fundația PAEM, Liga Studenților UAB.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Care este exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș, o bijuterie de acum 4 mii de ani

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un ac cu capul discoidal, care a fost descoperit la Sebeş „Podul Pripocului”  într-o aşezare de epoca bronzului aparţinând fazei a II-a a culturii Wietenberg.

Piesa a fost descoperită în anul 1960 în urma cercetărilor întreprinse de muzeul sebeşean, în colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj.

Acul, confecţionat din bronz, are lungimea 19,6 cm şi diametrul discului de 3,9 cm şi este ornamentat printr-un şir de proeminenţe realizate prin ciocănire dinspre partea opusă în tehnica „au repoussé” dispuse pe marginile discului, din care lipseşte un mic fragment. În şirul eliptic este încadrată o cruce realizată în aceiași manieră, iar sub disc tija este torsionată. Piesa a dezvoltat de-a lungul timpului o patină nobilă de culoare verde.

Originea acestui tip de ac se găseşte la începutul epocii bronzului din Europa Centrală, iar piesa de la Sebeş poate fi datată începutul epocii bronzului mijlociu. În preistorie legăturile comerciale ale zonei Sebeşului nu se limitau în numai la ariile învecinate, existând descoperiri care atestă contacte cu spaţiile răsăritene, dar şi cu  Europa Centrală. Unul dintre marile drumuri ale care lega podişul Transilvaniei de câmpia Tisei şi Europa Centrală  şi trecea, de-a lungul Mureşului. Aşa stand lucrurile, nu ne surprinde prezenţa în bazinul râului Sebeş, afluent al râului Mureş, a unor bunuri de prestigiu importate din alte arii culturale, cum este acul cu cap discoidal descoperit la Sebeş.

Pe acest drum se tranzitau  atât sarea, necesară triburilor din vest unde acest bun lipseşte, cât şi unele produse finite din bronz sau aur, specifice spaţiului transilvănean. La schimb cu aceste produse, erau aduse materii prime pentru obţinerea bronzului (cositor, antimoniu, plumb), în baza acestor relaţii comerciale putându-se explica prezenţa la Sebeş a unor piese de factură central europeană, cum este acul cu cap discoidal de la „Podul Pripocului”,  Sebeşul fiind situat pe un drum care lega zona saliniferă de la Ocna Sibiului cu Mureşul şi, de aici, cu Transdanubia şi Europa Centrală.

Pe lângă relaţiile de schimb, acul cu cap discoidal de la Sebeş reprezintă o dovadă a simţului estetic deosebit al orfevrarilor care l-au produs, dar şi preferinţele,  în ceea ce priveşte podoabele, a celor care l-au achiziţionat, putând oferi indicii asupra modei şi a gustului în materie de podoabe, în acele timpuri. Astfel, se observă legătura comunităților din zonă cu centrele metalurgice central-europene, acul la Sebeş, alături de alte descoperiri, reprezentând una dintre cele mai estice apariţii ale acestui tip de podoabă, cu mult în afara ariei în care ele se concentrează (centrul Europei). Ţinând seama de cronologia absolută realizată pe baza probelor de radiocarbon din necropola Wietenberg de la Sebeş, contemporană cu locuirea de la „Podul Pripocului”,  acul poate fi datat în perioada cuprinsă între secolul XX şi jumătatea secolului al XVIII-lea î. Chr.

Drepturile de autor pentru acest text aparțin Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Performanță de senzație la matematică a unui elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Publicat

în

Elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, performanță de senzație la matematică

Elevul Vlad Chedveș, din clasa a II-a E de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, pregătit de profesoara pentru învățământ primar Anca Farkas-Rusu.
Acesta a obținut premiul al II-leala  Faza Națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a.
„Felicitări și mult succes în continuare!”, au transmis reprezentanții unității școlare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba