Rămâi conectat

Știri

Strada Unirii, una dintre cele mai vechi şi importante străzi ale orașului Alba Iulia

Publicat

în

Una dintre cele mai vechi şi importante străzi ale cetăţii medievale, strada Sfântul Mihail, cunoscută azi drept strada Unirii, poartă amintirile şi păstrează forfota oraşului de altădată.

Strada principală ce lega porţile cetăţii medievale, de la est la vest (de la Poarta Sfântul Gheorghe la Poarta Sfântul Mihail) păstra numele celei vestice, şi anume Sfântul Mihail. Denumită strada Elisabeta (Erzsébet utca), ea a păstrat şi în imaginea surprinsă de Cserni la sfârşitul secolului al XIX-lea atmosfera de atunci a oraşului.

La 1918 a fost redenumită Inocenţiu Micu Klein, apoi a purtat succesiv numele de strada Unirii, Nicolae Iorga, redevenind str. Unirii. Ea era axa principală a cetăţii medievale, delimitată la nord-est de strada Farmaciei (Apotheke Gasse/astăzi str. Mitropolit Andrei Şaguna), prin edificiul Casei Camerale (astăzi Liceul Teologic Romano-Catolic „Gróf Majláth Gusztáv Károly”), iar la vest de clădirea administrativă a spitalului militar, colţ cu Postgasse (astăzi str. Păcii).

Edificiul Casei Camerale, construit în prima jumătate a veacului al XVIII-lea, imediat după instalarea habsburgilor în Cetatea Alba Carolina, a înglobat o clădire mai veche, pentru a răspunde necesităţilor noii administraţii. Era o instituţie ce ţinea de administraţia financiară, subordonată Tezaurariatului, iar clădirea adăpostea birourile comisarilor ce colectau pe plan local veniturile din exploatările miniere, saline şi alte impozite.

Odată cu ridicarea Cetăţii Vauban, rolul străzii Sfântul Mihail a trecut pe plan secund. La 1850 nu mai era denominată, ea transformându-se într-o stradă comercială şi administrativă ce deservea locuitorii diverselor categorii sociale ale cetăţii, de la militari, la preoţi, orăşeni şi ţărani. Axa principală a cetăţii a devenit traseul noilor porţi, strada ce lega impozanta Poartă a lui Carol (Poarta a III-a) de Poarta Episcopului (Poarta a IV-a).

Aşa cum se poate observa în fotografiile de epocă, strada păstra amintirea atmosferei de odinioară din cetatea Alba Carolina. Chiar dacă era iluminată, ea nu era pietruită. Astăzi putem recunoaşte, între clădirile păstrate parţial, magazinele deţinute de comercianţii evrei bogaţi ai vremii. La nord – colţ cu strada Poştei (Postgasse) – era construcţia ce adăpostea cabinetul medicului A[braham] Mandel. Ştim că medicul deţinea în 1928 un autoturism Chrysler. Familia Mandel a fost o importantă familie de medici în oraş, printre descendenţi numărându-se, în prima jumătate a secolului al XX-lea, dr. Iacob Mandel şi dr. Paul Mandel, tată şi fiu.

Din clădirea localului lui Martin Ludwig, precum şi din magazinul lui M. Friedmann nu a mai rămas astăzi nimic. Locul lor a fost luat de un ansamblu de clădiri noi. În prima jumătate a secolului al XX-lea, probabil un descendent al familiei Ludwig, Mihail Ludwig, avea o firmă înregistrată în Râşnov, iar pe strada Unirii deţinea o brutărie şi comercializa produse de panificaţie „şi derivate”. M. Friedmann provenea probabil din familia lui Abraham Friedmann, rabinul-şef al comunităţii evreieşti al oraşului, în anul 1879. Pe la 1900, M. Friedmann deţinea în Cetate un magazin universal, unde se comercializau diverse produse alimentare, dulciuri, haine pentru civili şi uniforme militare. În primele decenii ale secolului al XX-lea, comerciantul Mauritius Friedmann avea firma înregistrată în judeţul Sălaj, iar la Alba Iulia deţinea doar o reprezentanţă („agentură”).

Frontul sudic al străzii cuprindea impozantul zid de incintă al reşedinţei comandantului cetăţii, vechea Casă Mikó (edificată în secolul al XVII-lea). În deceniul cinci al secolului al XX-lea, pe strada Unirii, ştim că mai funcţionau, la nr. 1, o librărie şi o papetărie, la nr. 3, un magazin de pielărie şi o ceasornicărie, iar la nr. 7, un atelier de rame şi pictură. (L.S.)

Sursa:memoriaurbis.apulum.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba