Rămâi conectat

Știri

Starea de alertă a fost prelungită: Noi măsuri de relaxare. Este luată în calcul participarea spectatorilor la concerte și competiții sportive, dacă sunt vaccinați

Publicat

în

Starea de alertă a fost prelungită: Noi măsuri de relaxare. Este luată în calcul participarea spectatorilor la concerte și competiții sportive, dacă sunt vacinați

Guvernul a prelungit pentru încă 30 de zile starea de alertă instituită pe teritoriul României în 15 mai 2020, dar a luat unele măsuri de relaxare, între care eliminarea restricţiei privind participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase în alte localități decât cele de domiciliu sau de reşedinţă, a anunţat luni şeful DSU, Raed Arafat.

Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile începând cu data de 13 mai, dar sunt în discuție și o serie de relaxări, care vor fi anunțate în perioada următoare, a precizat Raed Arafat.

Astfel, este luată în calcul, de pildă, participarea spectatorilor la concerte și competiţii sportive. Mai întâi vor fi organizate evenimente-pilot în care va fi permis accesul persoanelor vaccinate, al celor care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore, și al celor care au dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de ultimele 15 zile. De asemenea, va fi permis accesul persoanelor care prezintă dovada unui test antigen certificat, care să nu aibă mai mult de 24 de ore.

Raed Arafat a precizat că Guvernul a stabilit la peste 50% gradul de participare a publicului la evenimente culturale, doar ca evenimente test sau pilot.

„Până în 1 iunie, se vor mai face analize de către comitetul interministerial și pentru măsurile care urmează să fie implementate cu 1 iunie sau după. Urmează să se revină cu alte acte CNSU sau hotărâri de guvern, depinde despre ce măsuri vorbim”, a precizat Raed Arafat.

Ce măsuri rămân în vigoare

1. Se menține coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență de către inspectoratele județene/București-Ilfov pentru situații de urgență, iar coordonarea poliției locale de către Direcția generală de poliție a Municipiului București/inspectoratele județene de poliție se realizează în condițiile art. 521 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 179/2020, cu modificările și completările ulterioare.

2. Se menține obligativitatea asigurării continuității activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, și obligativitatea stabilirii programului de lucru al angajaților cu avizul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.

3. Se menține obligația furnizorilor de servicii sociale de tip rezidențial de a-și organiza programul în funcție de contextul epidemiologic existent la nivel local și cu respectarea normelor în vigoare privind legislația în domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizată și desfășurată cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autoritățile competente.

4. Se menține obligația desfășurării în regim permanent a activității tuturor centrelor operative pentru situații de urgență cu activitate temporară, precum și a Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și a centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
Rămâne obligativitatea purtării măștii în spațiile publice

5. Se consideră necesară menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

6. Se propune menținerea posibilității izolării și carantinării în condițiile art. 7, 8 şi 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată cu modificările și completările ulterioare.

7. Se propune menținerea testării săptămânale, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

8. Se consideră necesară menținerea interdicțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit punctelor 10-25. 9.

Se propune menținerea interdicției desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
Competițiile sportive

10. Activitățile de pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României pot fi desfășurate numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și ministrului sănătății.

11. Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

12. Prin excepție de la prevederile pct. 11, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15 și a 90 a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, în condițiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății.

13. În condițiile pct. 10, se permite desfășurarea de către sportivii profesioniști, legitimați și/sau de performanță a activităților de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activitățile de pregătire fizică în spații închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană.
Activitățile culturale

14. Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

15. În condițiile pct. 14 organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

16. Prin excepție de la prevederile pct. 15, activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se poate desfășura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15 și a 90 a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, în condițiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Culturii și Ministerului Sănătății.

17. În condițiile pct. 14 organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată la 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane, iar organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție.

Activitățile sunt interzise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată la 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.
Activități religioase

18. Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

19. În condițiile pct. 18, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV- 2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte.
Grupuri de persoane

20. Se propune menținerea interdicției activităților recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

21. Se propune menținerea organizării de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu participarea unui număr de maximum 25 de persoane în interior și de maximum 50 de persoane în exterior și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătății.

22. Se propune menținerea organizării și desfășurării activităților specifice instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării naționale, ordinii și siguranței publice, în aer liber, sub supravegherea unui medic epidemiolog.

23. Se propune menținerea organizării și desfășurării activităților specifice din domeniul diplomatic, inclusiv la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare acreditate în România, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană participantă și respectarea regulilor de protecție sanitară.
Mitinguri, demonstrații, proteste

24. Se propune menținerea organizării de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu respectarea următoarelor măsuri:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;

b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;

c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil;

d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materialele pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstraţiei;

e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

25. Este permisă desfășurarea activităților de prevenire și combatere a pestei porcine africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 de persoane.
Nunți, botezuri, petreceri

26. Se propune menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spații închise sau deschise – saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, fără a se limita la acestea.

27. Se propune menținerea interdicției de circulație în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
Carantina de noapte

28. Se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 4 la 1.000 de locuitori, în intervalul orar 22:00-05:00.

29. Se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, în intervalul orar 22:00-05:00 pentru zilele de luni-joi și în intervalul orar 20:00-05:00 , pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată la 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la pct. 26.

30. Se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, în intervalul orar 20:00-05:00 , pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată la 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la pct. 27.

31. Sunt exceptate de la interdicțiile prevăzute la pct. 28, 29 și 30 deplasările efectuate pentru următoarele motive: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi; b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie

32. La verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la pct. 31 lit. a), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere.

33. La verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la pct. 31 lit. b)-d), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

34. Declaraţia pe propria răspundere, prevăzută la pct. 32 și 33, trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

35. În data de 13.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 0200-0500, pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani Ramazan Bayram.
Intrarea în țară

36. Se propune menținerea interdicției intrării pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu următoarele excepții:

a) membri de familie ai cetăţenilor români;

b) membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

c) persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit legislaţiei Uniunii Europene;

d) persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, transportatorii şi alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare;

e) personalul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi al organizaţiilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora care îi însoţesc în misiuni permanente pe teritoriul României, personalul militar sau personalul care poate asigura ajutor umanitar;

f) persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

g) pasageri care călătoresc din motive imperative;

h) persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare, persoane care fac obiectul prevederilor Regulamentului (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor şi mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecţie internaţională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei ţări terţe sau de către un apatrid, precum şi persoane returnate în baza acordurilor de readmisie;

i) străinii şi apatrizii care călătoresc în scop de studii;

j) străinii şi apatrizii, lucrători înalt calificaţi, dacă angajarea acestora este necesară din punct de vedere economic, iar activitatea nu poate fi amânată sau desfăşurată în străinătate;

k) străinii şi apatrizii, lucrători transfrontalieri, lucrători sezonieri, personal navigant maritim şi fluvial;

l) membrii delegaţiilor sportive internaţionale care participă la competiţii sportive organizate pe teritoriul României, în condiţiile legii;

m) membrii echipelor de filmare a producţiilor cinematografice sau audiovizuale, personalul tehnic şi artistic care participă la evenimentele culturale care se derulează pe teritoriul României, în baza unor relaţii contractuale dovedite sau a unor documente justificative.

37. În absența unor reglementări contrare la nivel național, măsura stabilită la pct. 36 nu se mai aplică cetățenilor străini și apatrizilor originari din sau rezidenți în state terțe dinspre care, la nivel european, este stabilită ridicarea restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către Uniunea Europeană.
Carantina zonală și zborurile internaționale

38. Se poate institui carantina zonală în condițiile art. 7 şi 12 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată cu modificările și completările ulterioare.

39. Se propune menținerea competenței Comitetului Național pentru Situații de Urgență de a adopta măsuri de suspendare a zborurilor efectuate de operatorii economici din aviație spre și dinspre țările cu risc epidemiologic ridicat, care au fost stabilite prin hotărâre a Comitetul Național pentru Situații de Urgență la propunerea Institutul Național de Sănătate Publică.

40. Sunt exceptate de la prevederile pct. 39 următoarele categorii de zboruri: a) efectuate cu aeronave de stat; b) de transport marfă și/sau corespondență; c) umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență;d) pentru căutare-salvare sau de intervenție în situații de urgență, la solicitarea unei autorități publice din România; e) având drept scop transportul echipelor de intervenție tehnică, la solicitarea operatorilor economici stabiliți în România; f) aterizări tehnice necomerciale; g) de poziționare a aeronavelor, fără încărcătură comercială tip ferry; h) tehnice în scopul efectuării unor lucrări la aeronave; i) efectuate de transportatori aerieni deținători de licență de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri sau pentru repatrierea unor cetățeni străini, din România către alte state, cu avizul Autorității Aeronautice Civile Române și al autorității competente din statul de destinație; j) efectuate de transportatori aerieni deținători de licență de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), din alte state către România pentru repatrierea cetățenilor români, cu avizul Autorității Aeronautice Civile Române, în baza acordului Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Afacerilor Externe; k) efectuate de transportatori aerieni deținători de licență de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor din sectorul transporturilor prevăzuți în anexa nr. 3 la Comunicarea privind implementarea Culoarelor Verzi („Green Lanes“) în temeiul Orientărilor privind măsurile de gestionare a frontierelor în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale – C(2020) 1897, din 23.03.2020, din România către alte state și din alte state către România, cu avizul Autorității Aeronautice Civile Române și al autorității competente din statul de destinație.
Transportul rutier de persoane

41. Se propune menținerea interdicției efectuării transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități.
Puncte de frontieră închise

42. Se propune menținerea închiderii temporare, totale sau parțiale, a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat:

42.1 la frontiera româno-ungară: Carei, județul Satu Mare.

42.2 la frontiera româno-bulgară: a) Lipnița, județul Constanța; b) Dobromir, județul Constanța; c) Bechet, județul Dolj (cu excepția traficului de marfă).

42.3 la frontiera României cu Republica Moldova: Rădăuți-Prut, județul Botoșani;

42.4 la frontiera româno-sârbă: a) Moldova Nouă, județul Caraș-Severin; b) Vălcani, județul Timiș; c) Stamora-Moravița, județul Timiș – feroviar (cu excepția traficului de marfă); d) Lunga, județul Timiș; e) Foeni, județul Timiș.
Restaurante și cafenele

43. Se propune menținerea desfășurării programului cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 06:00-22:00 , în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06:00-22:00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

44. Se propune menținerea desfășurării activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 0600-22 00 , în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 0600-22 00 dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori la 14 zile.

45. Măsurile prevăzute la pct. 43 şi 44 se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

46. În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la pct. 43 și 44 este restricționată sau închisă, se permit prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

47. Operatorii economici prevăzuți la pct. 43 și 44 vor respecta obligațiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății şi al ministrului economiei,
antreprenoriatului şi turismului.

48. Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepţia celor prevăzute la pct. 45, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

49. Se propune menținerea interdicției de desfășurare a activității în baruri, cluburi și discoteci.

50. Se propune menținerea măsurii ca operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 05:00- 21:00.

51. Prin excepție de la prevederile pct. 50, se propune ca, în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 05:00-18:00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori, iar măsura stabilită la pct. 50 se aplică pe toată durata săptămânii.

52. Prin excepție de la prevederile pct. 50, se propune ca, în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 0500-1800 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și se aplică măsura stabilită la pct. 51.

53. Prin excepție de la prevederile pct. 50, 51 și 52, în intervalul orar 21:00-05:00, respectiv 18:00-05:00 operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

54. Prin excepţie de la prevederile pct. 50, 51 și 52, în intervalul orar 21:00-05:00, respectiv 18:00-05:00 unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone, îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

55. În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor.
Transport aerian și feroviar

56. Se propune ca transportul aerian să se desfășoare în continuare cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția spațiilor
comune, echipamentelor, mijloacelor de transport și aeronavelor, procedurile și protocoalele din interiorul aeroporturilor și aeronavelor, regulilor de conduită pentru personalul operatorilor aeroportuari, aerieni și pentru pasageri, precum și privitor la informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului aerian, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor și infrastructurii, ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

57. Se propune ca transportul feroviar să se desfășoare în continuare cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția spațiilor comune din gări, halte, stații sau puncte de oprire, a echipamentelor și garniturilor de tren, procedurile și protocoalele din interiorul gărilor, haltelor, stațiilor sau punctelor de oprire, dar și în interiorul vagoanelor și garniturilor de tren, gradul și modul de ocupare al materialului rulant, regulile de conduită pentru personalul operatorilor și pentru pasageri, precum și privitor la informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului feroviar, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor și infrastructurii, ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

58. Se propune ca transportul rutier să se desfășoare în continuare cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția mijloacelor de transport persoane, procedurile și protocoalele din interiorul mijloacelor de transport, gradul și modul de ocupare a mijloacelor de transport, regulile de conduită pentru personalul operatorilor și pentru pasageri, precum și privitor la informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului rutier, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor și infrastructurii, ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

59. Se propune ca transportul naval să se desfășoare în continuare cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția navelor de transport persoane, procedurile și protocoalele din interiorul navelor de transport persoane, gradul și modul de ocupare al navelor de transport persoane, regulile de conduită pentru personalul operatorilor și pentru pasageri, precum și privitor la informarea personalului și pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor și personalului ce activează în domeniul transportului naval, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

60. Se propune ca transportul intern și internațional de mărfuri și persoane să se desfășoare în continuare, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor și infrastructurii, ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
Piscine, sali de jocuri și locuri de joacă

61. Se menține suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în următoarele domenii: activități în piscine, locuri de joacă și săli de jocuri.

62. Se menține suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

63. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a
spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

64. Se propune menținerea obligației pentru instituțiile și autoritățile publice, operatorii economici și profesioniștilor de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

65. Se menține obligația ca activitatea la nivelul cabinetelor stomatologice și unităților sanitare non-COVID, să se desfășoare numai în condițiile stabilite prin ordinul ministrului sănătății.

66. Se menține obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare, precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului și al ministrului sănătății, în baza căruia își pot desfășura activitatea.

67. Operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2.

68. Se menține obligația operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

69. Se menține obligația operatorilor economici care desfășoară activități de tratament balnear de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul ministrului sănătății.
Cazarea pe litoral

70. Se menține limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare, la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, situate pe litoralul Mării Negre în județul Constanța, în localitățile:

Constanța,
Cap Aurora,
Costinești,
Eforie Nord,
Eforie Sud,
Tuzla,
Jupiter,
2 Mai,
Vama Veche,
Zona Mamaia Nord,
Mamaia și Mamaia Sat,
Mangalia,
Neptun-Olimp,
Saturn,
Techirghiol,
Năvodari
Venus
Agigea.

Școli, creșe, after-schooluri

71. Se menține obligația ca activitatea în creșe și after-school-uri, să se desfășoare numai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății.

72. Se propune permiterea în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ a activităților didactice și a altor activități specifice precum și organizarea și
desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății.

73. Se propune ca la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în spațiile destinate cazării elevilor sau studenților să fie instituită măsura închiderii clădirii pentru o perioadă de 14 zile. Pentru elevii/studenții care nu au posibilitatea deplasării la domiciliu sau o altă locație se asigură, de către unitatea de învățământ responsabilă, cazarea în condiții de carantină, precum și măsurile necesare pentru sprijinirea asigurării necesităților de bază.
Târguri, piețe și bâlciuri

74. Se propune menținerea suspendării activității târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse şi servicii de piață în unele zone publ publice.

75. În vederea limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, activitatea piețelor agroalimentare, inclusiv a celor volante, se desfășoară în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.
Telemuncă

76. Se propune menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru toți angajatorii la care specificul activității permite această desfășurare a muncii.

77. În vederea evitării aglomerării transportului public, în situaţia în care nu se poate desfăşura activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, se propune menținerea obligaţiei de organizare a programului de lucru de către angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.
Calculul ratei de incidență

78. Prin incidenţa cumulată la 14 zile se înţelege incidenţa cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi şi a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea de referinţă, comunicată comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale judeţene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 16,00. Cifra comunicată de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date prin structurile teritoriale judeţene este utilizată ca referinţă pentru întreaga perioadă de timp până la furnizarea unui nou set de date actualizate şi se transmite şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

79. Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația „corona-forms”, Serviciul de Telecomunicații Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma „alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidență conform formulei de la pct. 78.

80. Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor la 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maxim 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

81. Direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competenţă, incidenţa incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile, astfel cum este calculată potrivit dispozițiilor pct.76, şi prezintă comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alba Iulia, pregătită de Paștele ortodox și greco-catolic

Publicat

în

Pregătiri pentru Paștele ortodox și greco-catolic la Alba Iulia

Alba Iulia s-a pregătit de sărbătoarea Paștelui ortodox și greco-catolic, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, autoritățile au dorit ca zonele principale din Alba Iulia să fie decorate, așa cum se cuvine, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Ansamblurile decorative și figurinele sunt amplasate în Cetate în zona Celor Trei Fortificații și pe Bulevardul Transilvaniei, iar în Centru sunt amplasate în zona centrului comercial Mercur și în proximitatea Casei de Cultură a Studenților.

„Am pregătit această surpriză de sărbătoare pentru cei mici dar și pentru cei mari, care nu au uitat să mai fie, uneori, copii. Vă invit, așadar, dragi albaiulieni și turiști să vă bucurați de sărbători într-o atmosferă festivă, alături de cei dragi, și înconjurați de frumos, în Alba Iulia”, a precizat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Locuri de muncă în Alba: 564 de job-uri vacante, la data de 23 aprilie 2024. Cine angajează și ce posturi sunt

Publicat

în

Peste 500 de job-uri vacante, în județul Alba, la data de 23 aprilie 2024

Sunt 564 de locuri de muncă disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, Câmpeni, Ocna Mureș, Zlatna, Galda de Jos, Teiuș și alte localități din județ. La Alba Iulia sunt peste 200 de oferte.

BISTRA SC DIONCUSA CASIER 1
ABRUD HANU BÎDEANU SRL OSPATAR (CHELNER) 1
ABRUD SC SORDIAL SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
AIUD MC PROTECT SRL AGENT DE SECURITATE 1
AIUD FLANCO RETAIL SA DIRECTOR MAGAZIN 1
AIUD EXCELENT AUTO SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 3
AIUD S.C. Excelent Trans S.R.L. SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 2
AIUD SC RUTIER MITROSPEED SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 2
AIUD APA-CTTA SA TEHNICIAN MENTENANTA ELECTROMECANICA – AUTOMATICA ECHIPAMENTE INDUSTRIALE 1
AIUD MIOMAR UNIVERSAL SRL DIRECTOR VÂNZARI 1
AIUD VIVA SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
AIUD MIOMAR UNIVERSAL SRL LUCRATOR COMERCIAL 2
AIUD CONF RICAMI NADA SRL BRODER MANUAL 3
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA ASISTENT SOCIAL NIVEL SUPERIOR 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA EDUCATOR SPECIALIZAT 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA KINETOTERAPEUT 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA INFIRMIER/INFIRMIERA 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA MEDIC SPECIALIST 1
AIUD UZINA DE VAGOANE AIUD SA MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 2
AIUD UZINA DE VAGOANE AIUD SA LACATUS MECANIC 1
AIUD PREBET AIUD SA MUNCITOR NECALIFICAT LA ÎNTRETINEREA DE DRUMURI, SOSELE, PODURI, BARAJE 2
ALBA IULIA ELIT SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
ALBA IULIA MAGIC NORD STAR SRL INSTALATOR INSTALATII TEHNICO-SANITARE SI DE GAZE 1
ALBA IULIA ALBATROS GOLD SRL MANIPULANT MARFURI 3
ALBA IULIA AON MANAGEMENT TRUST S.R.L. SECRETARA 1
ALBA IULIA ROMSTAL IMEX SRL REPREZENTANT COMERCIAL 1
ALBA IULIA ALBATROS GOLD SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN AGRICULTURA 2
ALBA IULIA NEWAMPORT ASFALT SRL INGINER CONSTRUCTII HIDROTEHNICE 1
ALBA IULIA SELCAN TOUR SRL MANIPULANT MARFURI 1
ALBA IULIA BOMA PREFABRICATE S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII 2
ALBA IULIA NEW SECURITY SRL AGENT DE SECURITATE 2
ALBA IULIA DENY LOOK AJUTOR BUCATAR 1
ALBA IULIA U.S. Food Network S.A. AJUTOR OSPATAR 1
ALBA IULIA IPEC SA AMBALATOR MANUAL 5
ALBA IULIA ASOCIATIA TRANSILVANIA SENIOR ASISTENT MEDICAL GENERALIST 1
ALBA IULIA DENY LOOK BARMAN 1
ALBA IULIA MIREL COFFE SHOP S.R.L. BARMAN PREPARATOR 1
ALBA IULIA S.C. PATIPAN GRUP SRL BRUTAR 1
ALBA IULIA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA ALBA IULIA BUCATAR 1
ALBA IULIA DENY LOOK BUCATAR 1
ALBA IULIA DELI GROUP PROFESSIONAL SERVICES SRL BUCATAR-SEF 1
ALBA IULIA DELI GROUP PROFESSIONAL SERVICES SRL CASIER 1
ALBA IULIA S.C. REKORD S.R.L. CONFECTIONER ARTICOLE DIN PIELE SI ÎNLOCUITORI 5
ALBA IULIA VCST AUTOMOTIVE PRODUCTION ALBA SRL ECONOMIST ÎN ECONOMIE GENERALA 1
ALBA IULIA IPEC SA DISPECER 1
ALBA IULIA ASOCIATIA CRESTEM FRUMOS EDUCATOR PUERICULTOR 1
ALBA IULIA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA ALBA IULIA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 1
ALBA IULIA IPEC SA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 5
ALBA IULIA SC SATURN SA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 2
ALBA IULIA SC SATURN SA FREZOR UNIVERSAL 4
ALBA IULIA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA ALBA IULIA INSPECTOR DE SPECIALITATE MICROBIOLOG 2
ALBA IULIA CENTRU DE ACTIVITĂŢI CREŞTEM FRUMOS SRL INVATATOR 1
ALBA IULIA IPEC SA ÎNCARCATOR-DESCARCATOR 5
ALBA IULIA BEST CLEAN SRL ÎNGRIJITOR CLADIRI 3
ALBA IULIA ESENDEEP ALLURE S.R.L. ÎNGRIJITOR CLADIRI 1
ALBA IULIA SC SATURN SA LACATUS MECANIC 2
ALBA IULIA IPEC SA LACATUS MECANIC DE ÎNTRETINERE SI REPARATII UNIVERSALE 3
ALBA IULIA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA ALBA IULIA LIFTIER 1
ALBA IULIA DENY LOOK LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 1
ALBA IULIA FLANCO RETAIL SA LUCRATOR COMERCIAL 1
ALBA IULIA SC SATURN SA MASINIST POD RULANT 3
ALBA IULIA SC SATURN SA MODELIER LEMN 2
ALBA IULIA S.C. REKORD S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR 5
ALBA IULIA AIDA BEST CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 1
ALBA IULIA VCST AUTOMOTIVE PRODUCTION ALBA SRL OPERATOR LA MASINI-UNELTE CU COMANDA NUMERICA 3
ALBA IULIA DENY LOOK OSPATAR (CHELNER) 1
ALBA IULIA S.C. PATIPAN GRUP SRL PATISER 1
ALBA IULIA CENTRU DE ACTIVITĂŢI CREŞTEM FRUMOS SRL PROFESOR ÎN ÎNVATAMÂNTUL PRESCOLAR 1
ALBA IULIA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA ALBA IULIA REGISTRATOR MEDICAL 2
ALBA IULIA DENY LOOK RESPONSABIL CAZARE 1
ALBA IULIA TAT TOTAL DISTRIBUTION SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
ALBA IULIA SC SATURN SA SUDOR MANUAL CU ARC ELECTRIC 2
ALBA IULIA RO.DE.X FASHION SRL TEHNICIAN ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR SI TRICOTAJELOR 2
ALBA IULIA VCST AUTOMOTIVE PRODUCTION ALBA SRL TEHNICIAN MENTENANTA ELECTROMECANICA – AUTOMATICA ECHIPAMENTE INDUSTRIALE 2
ALBA IULIA SC SATURN SA TURNATOR FORMATOR 2
ALBA IULIA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA ALBA IULIA ZUGRAV 1
ALBA IULIA MARISS FOOD S.R.L. AJUTOR BUCATAR 3
ALBA IULIA PREFCONS ALBA SRL BUCATAR 3
ALBA IULIA CARREFOUR ROMANIA S.A. LUCRATOR COMERCIAL 2
ALBA IULIA NEWTER DRUM SRL MECANIC UTILAJ 2
ALBA IULIA PREFCONS ALBA SRL OSPATAR (CHELNER) 2
ALBA IULIA PREFCONS ALBA SRL RECEPTIONER DE HOTEL 3
ALBA IULIA ECOTECH MAXSPEED DISPECER 1
ALBA IULIA EURO TEAM GB SPEDITION SRL AGENT DE VÂNZARI 2
ALBA IULIA SC APC UNIVERSAL PARTNER SRL Conducător auto transport rutier de mărfuri 1
ALBA IULIA SC APC UNIVERSAL PARTNER SRL STIVUITORIST 1
ALBA IULIA ALTEX ROMANIA SRL CASIER 1
ALBA IULIA SOLINA PRODUCTION MUNCITOR NECALIFICAT LA AMBALAREA PRODUSELOR SUB FORMA DE PRAF SI GRANULE 3
ALBA IULIA SOLINA PRODUCTION STIVUITORIST 1
ALBA IULIA DEDEMAN SRL STIVUITORIST 1
ALBA IULIA SECURED SR SRL AGENT DE SECURITATE 1
ALBA IULIA SC JUSTICE SECURITY SERVICES SRL AGENT DE SECURITATE 2
ALBA IULIA BIO TERAPIA PLUS SRL ASISTENT MEDICAL GENERALIST 2
ALBA IULIA AIDA BEST CONSTRUCT SRL Conducător auto transport rutier de mărfuri 1
ALBA IULIA PEMONT LENJERIE SRL CONFECTIONER-ASAMBLOR ARTICOLE DIN TEXTILE 5
ALBA IULIA LIVIO-DARIO SRL ECONOMIST ÎN ECONOMIE GENERALA 1
ALBA IULIA NEWTER DRUM SRL MECANIC AUTO 2
ALBA IULIA AIDA BEST CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 2
ALBA IULIA NEWTER DRUM SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA ÎNTRETINEREA DE DRUMURI, SOSELE, PODURI, BARAJE 5
ALBA IULIA S.C. PATIPAN GRUP SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
ALBA IULIA NEWTER DRUM SRL SUDOR 1
ALBA IULIA AZETS INSIGHT SRL ECONOMIST ÎN ECONOMIE GENERALA 3
ALBA IULIA SOLINA PRODUCTION FEMEIE DE SERVICIU 1
ALBA IULIA NEWAMPORT ASFALT SRL INGINER CAI FERATE, DRUMURI SI PODURI 1
ALBA IULIA TRANSILVANIA PREST SOLUTIONS SRL MONTATOR SISTEME OPACE DE TERMOIZOLARE PENTRU CLĂDIRI 3
ALBA IULIA YUKAMOB STYLE MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 1
ALBA IULIA NOVOCASA CONSTRUCT MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 1
ALBA IULIA AREAL FLORA CONSTRUCT ZIDAR PIETRAR 1
ALBA IULIA TRANSILVANIA PREST SOLUTIONS SRL ZUGRAV 2
ALBA IULIA RO.DE.X FASHION SRL CONFECTIONER-ASAMBLOR ARTICOLE DIN TEXTILE 2
ALBA IULIA NEMO INVESTIGO SRL AGENT DE SECURITATE 2
ALBA IULIA TEHNO SECURITY SISTEM SRL AGENT DE SECURITATE 3
ALBA IULIA URBAN LOGISTIC TRANSILVANIA SR MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 3
ALBA IULIA AIDA BEST CONSTRUCT SRL TEHNICIAN SILVIC – EXPLOATARE 1
ALBA IULIA IMSAT-ALBA SA ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCTII 2
ALBA IULIA IMSAT-ALBA SA LACATUS MECANIC 2
ALBA IULIA CASA NOASTRĂ BĂRĂBANŢ SRL INFIRMIER/INFIRMIERA 2
ALBA IULIA CASA NOASTRĂ BĂRĂBANŢ SRL ÎNGRIJITOARE LA UNITATI DE OCROTIRE SOCIALA SI SANITARA 2
ALBA IULIA CABINET MEDICAL SUCIU MONICA ASISTENT MEDICAL FIZIOTERAPIE 1
ALBA IULIA CABINET MEDICAL SUCIU MONICA MASEUR 1
ALBA IULIA CABINET MEDICAL SUCIU MONICA MEDIC SPECIALIST 1
ALBA IULIA AUTOMOB ALBA S.R.L. SPALATOR VEHICULE 1
ALBA IULIA MARISS FOOD S.R.L. PIZZAR 1
ALBA IULIA COCO DTD RECYCLING S.R.L. LUCRATOR SORTATOR DESEURI RECICLABILE 1
ALBA IULIA MIVO EXPERT CONSTRUCT SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
ALBA IULIA ADAM’S SERVICES SRL MECANIC AUTO 1
ALBA IULIA MATIN-MAIER SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA AMBALAREA PRODUSELOR SUB FORMA DE PRAF SI GRANULE 1
ALBA IULIA ADAM’S SERVICES SRL SPALATOR VEHICULE 1
ALBA IULIA URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA SRL INSTALATOR APA, CANAL 1
ALBA IULIA URBAN LOGISTIC TRANSILVANIA SR SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
ALBA IULIA SC APULUM SA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 3
ALBA IULIA SC APULUM SA INSTALATOR APA, CANAL 3
ALBA IULIA SC APULUM SA ÎNCARCATOR-DESCARCATOR 5
ALBA IULIA SC APULUM SA LACATUS MECANIC 3
ALBA IULIA TUDOR HEALTHCARE SYSTEM S.R.L. MEDIC SPECIALIST 1
ARIEŞENI CHIRILA-LUP COSMINA ELENA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ CAMERISTA HOTEL 2
ARIEŞENI DORIN PETRUSE SPEDITION SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
BAIA DE ARIEŞ ARIESUL CONF SA CONFECTIONER-ASAMBLOR ARTICOLE DIN TEXTILE 5
BAIA DE ARIEŞ SC OPREA FOREST SRL DIRECTOR SOCIETATE COMERCIALA 1
BAIA DE ARIEŞ ARIESUL CONF SA MUNCITOR NECALIFICAT ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR 5
BAIA DE ARIEŞ ARIESUL PRODIMEX SRL CONFECTIONER-ASAMBLOR ARTICOLE DIN TEXTILE 5
BISTRA GOIA ILEANA GEORGETA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ ÎNGRIJITOR ANIMALE 1
BISTRA GLIGOR IOAN MARIAN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ ÎNGRIJITOR ANIMALE 3
BISTRA MARSTELFAN FOREST S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 1
BISTRA APUSENI PRODUCTION SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 3
BISTRA S.C.RARIDA MOLID SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 1
BLAJ BOSCH AUTOMOTIVE SRL DIRECTOR TEHNIC 1
BLAJ I.A.M.U. SA ELECTRICIAN PROTECTIE RELEE, AUTOMATIZARI SI MASURATORI ELECTRICE 4
BLAJ I.A.M.U. SA ELECTROMECANIC MASINI SI ECHIPAMENTE ELECTRICE 1
BLAJ I.A.M.U. SA LACATUS MECANIC 4
BLAJ I.A.M.U. SA OPERATOR LA MASINI-UNELTE CU COMANDA NUMERICA 5
BLAJ GICU TRANS SRL Conducator auto transport rutier de persoane 2
BLAJ TEHNO SECURITY SISTEM SRL AGENT DE SECURITATE 5
CÂMPENI TRANSILVANIA PRODUCTION SRL TÂMPLAR UNIVERSAL 1
CÂMPENI RIVALY C.H. SRL BRUTAR 3
CÂMPENI SC DUMBRAVA IMPORT EXPORT SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
CÂMPENI SC ZAZA DURUM KEBAB SRL AJUTOR BUCATAR 1
CÂMPENI RIVALY C.H. SRL LUCRATOR GESTIONAR 3
CÂMPENI TOPO MAR CONSULT SRL AGENT CURATENIE CLADIRI SI MIJLOACE DE TRANSPORT 1
CÂMPENI ALL ANDREICA SRL PRIMITOR-DISTRIBUITOR BENZINA SI MOTORINA 1
CĂPÂLNA PROGRESIV DESIGN BUILD SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 1
CETEA SC CUTEAN COMPANY SRL LACATUS MECANIC 1
CETEA SC CUTEAN COMPANY SRL SUDOR 1
CIUMBRUD ROBY SI ERY CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 3
CUGIR MOLDO INTER SPEDITION SRL MARCATOR PIESE 1
CUGIR DELI GROUP PROFESSIONAL SERVICES SRL AJUTOR BUCATAR 1
CUGIR DELI GROUP PROFESSIONAL SERVICES SRL CASIER 1
CUGIR SC ELENITA FIZIOMED SRL KINETOTERAPEUT 1
CUGIR DELI GROUP PROFESSIONAL SERVICES SRL LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 1
CUGIR ALPINA TEC LOGISTIC SRL ÎNGRIJITOR CLADIRI 1
CUGIR ALPINA TEC LOGISTIC SRL MANAGER GENERAL 1
CUGIR IVET SRL MANIPULANT MARFURI 2
CUGIR CINPROD SRL MANIPULANT MARFURI 3
CUGIR ELIT SRL AMBALATOR MANUAL 3
CUGIR ELIT SRL MANIPULANT MARFURI 3
DRÂMBAR PEMA ELECTROTEHNIC SRL CONFECTIONER CABLAJE AUTO 5
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. CONTABIL 1
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. GESTIONAR DEPOZIT 1
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. INGINER ÎN INDUSTRIA ALIMENTARA 1
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. MANIPULANT MARFURI 1
DRÂMBAR PEMA ELECTROTEHNIC SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 4
DRÂMBAR PEMA ELECTROTEHNIC SRL REGLOR MASINI-UNELTE 1
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. SEF SCHIMB 1
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. TEHNICIAN PROGRAMARE, LANSARE, URMARIREA PRODUCTIEI 1
DRÂMBAR TOBIMAR CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 5
GALDA DE JOS COMUNA GALDA DE JOS ASISTENT PERSONAL AL PERSOANEI CU HANDICAP GRAV 5
GALDA DE JOS ALBALACT SA FOCHIST PENTRU CAZANE DE ABUR SI DE APA FIERBINTE 3
GALDA DE JOS ALBALACT SA INGINER MECANIC 3
GALDA DE JOS ALBALACT SA MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 5
GALDA DE JOS ALBALACT SA OPERATOR LA ROBOTI INDUSTRIALI 7
GÂRBOVA DE JOS AYO SPEED AUTO SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
IGHIU PAVEMAR SPEDITION S.R.L. CONDUCATOR AUTOTRAILER 5
JIDVEI CETATEA DE BALTA SRL TRACTORIST 5
LIVEZILE S.C. GILD EUROCONSTRUCT S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 1
LUPŞA S.C.KAGER CONSTRUCT SRL MANIPULANT MARFURI 1
LUPŞA GRANPORTODASS SRL MENAJERA 4
MIRĂSLĂU SCOALA GIMNAZIALA MIRASLAU FEMEIE DE SERVICIU 1
MOGOŞ LA DOCTORU VET SRL MANIPULANT MARFURI 1
NOŞLAC SC – RAPID AGREGATE – SRL Conducător auto transport rutier de mărfuri 1
OARDA ELIT SRL AMBALATOR MANUAL 5
OARDA ELIT SRL MANIPULANT MARFURI 3
OCNA MUREŞ ELECTRO TECHNICAL SOLUTIOS SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 1
OCNA MUREŞ MC PROTECT SRL AGENT DE SECURITATE 1
OCNA MUREŞ BAZA DE TRATAMENT SI AGREMENT BAILE SARATE OCNA MURES SA ECONOMIST ÎN GESTIUNEA ECONOMICA 1
OCNA MUREŞ BAZA DE TRATAMENT SI AGREMENT BAILE SARATE OCNA MURES SA FEMEIE DE SERVICIU 1
OCNA MUREŞ MIOMAR UNIVERSAL SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
OCNA MUREŞ C B ELECTRIC SRL MONTATOR SUBANSAMBLE 3
OCNA MUREŞ MEDICAL BAILE SARATE SRL FIZIOKINETOTERAPEUT 1
OCNA MUREŞ S.C. TEOCOS AUTO S.R.L. INGINER AUTOVEHICULE RUTIERE 1
OCNA MUREŞ LOGISTIC MEDIA POP ART SRL OPERATOR LA FABRICAREA PRODUSELOR FAINOASE 5
OIEJDEA VERDINO GREEN FOODS S.R.L. FACTURIST 1
PETREŞTI STEIN KONSTRUCT SRL MASINIST LA MASINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) 4
PETREŞTI PEHART TEC GRUP S.A. MANIPULANT MARFURI 1
PETREŞTI PEHART TEC GRUP S.A. MECANIC AUTO 1
PETREŞTI PEHART TEC GRUP S.A. OPERATOR LA ROBOTI INDUSTRIALI 3
PETREŞTI PEHART TEC GRUP S.A. SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
PIANU DE JOS CENTRUL MEDICAL LAURA CĂTANĂ SRL MANAGER AL SISTEMELOR DE MANAGEMENT AL CALITATII 1
PIANU DE JOS CENTRUL MEDICAL LAURA CĂTANĂ SRL MANAGER GENERAL 1
SĂLCIUA SC EFES DAVID SRL LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 1
SÂNTIMBRU FLOREA GRUP SRL AJUTOR BUCATAR 1
SÂNTIMBRU FLOREA GRUP SRL CAMERISTA HOTEL 1
SÂNTIMBRU FLOREA GRUP SRL LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 1
SÂNTIMBRU FLOREA GRUP SRL OSPATAR (CHELNER) 2
SEBEŞ SIBARIS SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
SEBEŞ LINCOLN PLUS SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 5
SEBEŞ ELTEX RECYCLING SA STIVUITORIST 1
SEBEŞ BEAUTY CAR WASH SRL SPALATOR VEHICULE 1
SEBEŞ STAR ASSEMBLY SRL ECONOMIST ÎN GESTIUNEA ECONOMICA 1
SEBEŞ ALBANI FOREX SRL CUSATOR PIESE DIN PIELE SI ÎNLOCUITORI 5
SEBEŞ ALBANI FOREX SRL ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 5
SEBEŞ ALMA PAN S.R.L. ÎNGRIJITOR CLADIRI 1
SEBEŞ FLANCO RETAIL SA LUCRATOR COMERCIAL 2
SEBEŞ ELTEX RECYCLING SA LUCRATOR SORTATOR DESEURI RECICLABILE 2
SEBEŞ CONSTRUCŢII ŞI SERVICII SRL OPERATOR LA MASINI-UNELTE CU COMANDA NUMERICA 2
SEBEŞ CONSTRUCŢII ŞI SERVICII SRL SUDOR 2
SEBEŞ ALBANI FOREX SRL SUDOR MANUAL CU FLACARA DE GAZE 5
SEBEŞ ALBANI FOREX SRL TAPITER 5
SEBEŞ SC ANA CORNEL SRL VÂNZATOR 3
SEBEŞ TRIMODA SRL VÂNZATOR 1
SEBEŞ HS TIMBER PRODUCTIONS SEBES S.R.L. REFERENT DE SPECIALITATE FINANCIAR-CONTABILITATE 1
SEBEŞ SC VONTRANS IMPEX SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 5
SEBEŞ SC B&B PELLETERIR SRL CONFECTIONER ARTICOLE DIN PIELE SI ÎNLOCUITORI 1
SEBEŞ SC B&B PELLETERIR SRL CONTROLOR CALITATE 1
SEBEŞ SC B&B PELLETERIR SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
SEBEŞ SC B&B PELLETERIR SRL MAROCHINER-CONFECTIONER MAROCHINARIE, DUPA COMANDA 3
SEBEŞ SC B&B PELLETERIR SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 5
SEBEŞ EURO TOP RECICLARE S.R.L. LUCRATOR PENTRU SALUBRIZARE 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. ASCUTITOR LAMINATE LA RECE 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. DECLARANT VAMAL 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. FUNCTIONAR ÎN ACTIVITATI COMERCIALE, ADMINISTRATIVE SI PRETURI 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. LACATUS MECANIC DE ÎNTRETINERE SI REPARATII UNIVERSALE 3
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. MANAGER DE ZONA 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. MANIPULANT MARFURI 2
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. PROGRAMATOR FABRICATIE/LANSATOR FABRICATIE 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. SPECIALIST RESURSE UMANE 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. STRUNGAR UNIVERSAL 1
SEBEŞ AUTO TOTAL PREST SRL MUNCITOR MANIPULARE SI PREGATIRE FURAJE 3
SEBEŞ VMV SECURITY SRL AGENT DE SECURITATE 3
SEBEŞ TRANS IVINIS & CO SRL CAMERISTA HOTEL 1
SEBEŞ CATALEYA STORE SRL OPERATOR INTRETINERE CORPORALA 1
SEBEŞ LIBRA GUARD SRL AGENT DE SECURITATE 3
SEBEŞ GOOD FOOD & HOSTING SRL AJUTOR BUCATAR 3
SEBEŞ GOOD FOOD & HOSTING SRL CAMERISTA HOTEL 4
SEBEŞ GOOD FOOD & HOSTING SRL OSPATAR (CHELNER) 3
SEBEŞEL TODORAN FLORIN CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 2
SUB PIATRĂ S.C. ARMEANU S.R.L. ÎNGRIJITOR CLADIRI 2
ŞUGAG TRANSALPINA FAN SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 2
TEIUŞ POPA-OLTEANU ANA ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ Comerciant vanzator marfuri nealimentare 1
TEIUŞ ASOCIATIA SFANTA VERONICA DUMB INFIRMIER/INFIRMIERA 1
TEIUŞ ASOCIATIA SFANTA VERONICA DUMB ÎNGRIJITOARE LA UNITATI DE OCROTIRE SOCIALA SI SANITARA 1
TEIUŞ FANTASTIC SRL LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 2
TEIUŞ IMCOP S.R.L. AUTOMATIST 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCTII 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. MANIPULANT MARFURI 3
TEIUŞ IMCOP S.R.L. MASINIST LA INSTALATIILE DE PREPARAT SI TURNAT BETON SI MIXTURI ASFALTICE 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. MASINIST LA MASINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. STIVUITORIST 1
TEIUŞ FANTASTIC SRL LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 2
TEIUŞ SEMMELROCK STEIN + DESIGN SRL SEF SCHIMB 1
UNIREA DIRECTIA REGIONALA DE DRUMURI SI PODURI CLUJ ASFALTATOR 1
UNIREA FAGUL IMPEX SRL OPERATOR LA FABRICAREA PRODUSELOR FAINOASE 3
VIDRA MARIUS THE BARBER CONCEPT S.R.L. CONFECTIONER PLACI DIN DIVERSE MATERIALE 1
VIDRA LACUL ARIEȘULUI S.R.L. MANIPULANT MARFURI 1
VINŢU DE JOS TOBIMAR CONSTRUCT SRL AJUTOR BUCATAR 2
VINŢU DE JOS TOBIMAR CONSTRUCT SRL BUCATAR 1
VINŢU DE JOS TOBIMAR CONSTRUCT SRL CAMERISTA HOTEL 3
VINŢU DE JOS ONELIFT ASCENSEUR SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 2
VINŢU DE JOS ONELIFT ASCENSEUR SRL OPERATOR LA MASINI-UNELTE CU COMANDA NUMERICA 2
ZLATNA DIRECTIA REGIONALA DE DRUMURI SI PODURI CLUJ MASINIST LA MASINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) 1
ZLATNA MOGUT JUNIOR SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Legenda și minunile Sfântului Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie

Publicat

în

Sfântul Gheorghe. Sfântul Gheorghe este sărbătorit de credincioşi în fiecare an, pe 23 aprilie

Această sărbătoare este considerată ca vestind începutul verii pastorale.

Nimeni nu are voie să doarmă în această zi, deoarece se crede că acel care încalcă interdicţia va fi somnoros tot anul. Pentru a fi apăraţi de rele, oamenii se cântăresc, astfel ei cred că vor fi sprinteni până la anul, când obiceiul se reînnoieşte.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând niciun document al epocii, care să conțină date despre viața sa. Ceea ce se știe despre el a fost scris ulterior.

Legenda Sfântului Gheorghe
S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.

Martorii suferințelor Sfântului Gheorhe, uimiți de puterea sa de a rezista la durere, au renunțat la credința în zeități păgâne, îmbrățișând creștinismul. O dovadă a sfințeniei sale o reprezintă o minune săvârșită de Sf. Gheorghe în timpul întemnițării sale. Atingând trupul unui deținut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să se creștineze. Întrucât Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunțării la creștinism, Dioclețian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe și a soției sale, conform crestinortodox.ro.

Sfântul Gheorghe 23 aprilie. Sf. Gheorghe și balaurul
În icoanele creștine Sf. Gheorghe este înfățișat călare, ținând o suliță cu care ucide balaurul în mână. În unele icoane cu Sf. Gheorghe, este înfățișată și o femeie care privește lupta de la depărtare, aceasta ar fi Alexandra. Se consideră că blaurul îl înfățișează pe Satan sau chiar Imperiul Roman și lupta lui împotriva creștinilor.

În una din legende se consideră că un balaur, dragon sau crocodil și-a făcut bârlog deasupra unui izvor ce furniza apa orașului Silene. Pentru a le oferi apa din izvor oamenii îi aduceau balaurului jertefe, animale (oi) ba chiar și fete prin tragere la sorț. Într-o zi soarta a hotărât ca jertfită să fie o prințesă. A fost dusă la balaur, însă chiar atunci a apărut Sfântul Gheorghe care arătându-i balaurlui semnul crucii l-a înfrânt.

Noaptea de 22 spre 23 aprilie este considerată una de temut
În tradițiile populare românești există tot felul de superstiții legate de ajunul acestei sărbători:

Sfântul Gheorghe 23 aprilie. împiedica strigoii să ia mana animalelor.

Sfântul Gheorghe 23 aprilie. Aici găsiți mai multe datini și obiceiuri legate de această sărbătoare.

Totuşi, se spune că legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o invenție târzie, medievală. Adesea însă, iconografia recentă ni-l prezintă pe sfânt călare, doborând cu sulița un balaur, poate simbolic. Unii comentatori sunt însă de părere că este vorba doar de o preluare târzie a mitului grec al lui Perseus și Andromeda.

Minunile Sf. Gheorghe
În părţile Siriei se află o cetate numită Ramel, în care era o biserică zidită în numele marelui mucenic Gheorghe. Neaflându-se acolo mină de piatră, ca să se taie stâlpi, se aduceau stâlpii bisericii din loc depărtat, şi se făcea multă nevoinţă cu aflatul lor, şi cu adusul.

Atunci o oarecare femeie cu frica lui Dumnezeu având adevărată şi întărită credinţă la sfântul mare mucenic Gheorghe, a cumpărat şi ea un stâlp asemenea cu cei ce erau făcuţi şi înfrumuseţaţi, şi pogorându-l la mare, se ruga celui ce era purtător de grijă să ducă stâlpii, să ia şi să ducă şi pe acela pe care îl cumpărase ea. Iar el nu vrea, ci punând numai pe al lui, purcese să se ducă. Atunci femeia de supărare căzând la pământ plângea şi se ruga sfântului să-i ajute să poată duce stâlpul. Aflându-se ea într-un astfel de chip, văzu în vis unde i se arătă sfântul în chip de voievod, şi-i zise: “De ce eşti tristă, femeie?” Iar ea îi spuse pricina întristării, şi sfântul descălecând de pe cal zise către femeie: “Unde-ţi este voia să fie pus stâlpul?” Şi ea răspunse. “De-a dreapta parte a bisericii.” Şi sfântul îndată însemnă marmura cu degetul, scriind aceasta: Să se pună în dreapta, al doilea, stâlpul văduvei (după cel dintâi), şi ridicând sfântul de capătul stâlpului ce era despre mare, zise femeii: “Ajută şi tu” şi ridicându-l amândoi, l-au dat în mare, şi cu îndreptarea sfântului sosi stâlpul mai înainte de ceilalţi, şi dimineaţa se află la liman.

Ceea ce văzând Vasilicos, căci aşa se numea purtătorul de grijă pentru ducerea stâlpilor, s-a minunat şi mai vârtos dacă a văzut şi scrisul, care rânduia şi locul, unde trebuia să fie pus. Şi mulţumind lui Dumnezeu, cerea şi de la sfântul iertare pentru greşeala neascultării, şi, luând şi el prin vedenie iertare de la sfântul, puse stâlpul văduvei în rând cu ceilalţi, în locul care poruncea scrisul cel însemnat de sfântul. Care stâlp stă şi până în ziua de astăzi întru neştearsă pomenirea femeii, şi întru mărirea sfântului pentru preamărita minune.

Iată altă minune făcută la Mitilene şi care înfricoşează tot gândul şi tot auzul. Căci în acest loc este o biserică a marelui mucenic Gheorghe, foarte slăvită şi vestită. Şi este obicei de a se strânge la ziua sfântului mulţime multă de popor în toţi anii, să facă la acea biserică prăznuire. Aceasta aflând agarenii ce erau în Creta au lovit fără veste la vremea privegherii pe câţi au aflat în biserică, şi i-au luat legaţi, împreună cu câţi au putut prinde din cei de afară, că cei mai mulţi scăpaseră.

Pe cei ce i-au prins, i-au dus în Creta, între care era şi un tinerel, pe care l-a dăruit saracinul care-l prinsese lui Amira, celui ce era mai mare peste agareni. Şi trecând câtăva vreme până s-a împlinit anul, şi au ajuns iar la prăznuirea preamăritului mucenic, tânărul a slujit lui Amira; iar părinţii lui nelăsându-şi obiceiul lor şi nici nu au fost nemulţumitori pentru pierderea copilului, ci punându-ţi nădejdea la Dumnezeu şi mulţumind sfântului, şi făcând praznic după obicei, au ieşit ca să cheme la masă pe cei ce erau chemaţi; iar maica copilului întorcându-se la biserică, a căzut la pământ plângând şi rugând pe sfântul, ca să izbăvească pe fiul ei din robie, în ce chip va şti, cu atotputernicul şi dumnezeiescul dar al Sfântului Duh, ce locuia într-însul. Iar cel grabnic la ajutor nu a trecut cu vederea lacrimile femeii. Şi, după ce şi-a sfârşit femeia rugăciunea, şezând oaspeţii la masă, a pomenit bărbatul femeii la masă întâi ajutorul sfântului, şi stau gata cei ce dregeau vinul.

Atunci din voia lui Dumnezeu s-a făcut minune mare şi preamărită şi aproape de necrezut pentru cei ce nu ştiau lucrurile cele slăvite ale lui Dumnezeu. Dar dacă vor cugeta la Avacum, care din răpirea îngerului întru o clipeală de vreme s-a aflat din Ierusalim la Babilon, nu se vor arăta necredincioşi nici de aceasta. Căci în ceasul în care pusese tânărul vin în pahar şi se gătea ca să dea lui Amira din Creta, s-a aflat în Mitiline dând maicii sale vinul. Văzând toţi cei ce erau la masă pe tânăr, s-au minunat. Şi întrebându-1 de unde şi cum se află în mijlocul lor, el a zis: “Umplând paharul acesta de vin, ca să-l dau lui Amira în Creta, am fost răpit de un bărbat preamărit, care m-a pus pe calul lui, ţinând cu mâna dreaptă paharul, şi cu stânga ţinându-mă de mijlocul lui, mă aflai precum mă vedeţi în mijlocul vostru.” Acestea auzindu-le şi văzându-le, s-au mirat de acea mare minune. Şi sculându-se de la masă, au dat laude şi mulţumire toată noaptea Atotputernicului Dumnezeu, mărind pe sfântul Său mucenic.

În ziua Sfântului Gheorghe, creştinii pun la porţile caselor crenguţe de fag, brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă în stâlpii de susţinere ai porţilor.Pentru a fi ferite de farmece, vrăjitorii şi boli, animalele sunt protejate cu crenguţe de leuştean puse la intrarea în grajduri.

La ţară, se credea că prin acest ritual oamenii, vitele şi semănăturile erau protejate de forţele malefice, ce deveneau extrem de active în acest moment de început al anului pastoral.

Pentru ca membrii familiei să fie protejaţi de junghiuri rele şi de boli necruţătoare trec prin fumul şi flăcările unui foc aprins, iar vitele şi casele se afumă, la rândul lor, cu tămâie.Se mai spune în tradiţia populară că de Sfântul Gheorghe ard comorile pământului, ele putând fi văzute. Cei care le caută nu trebuie să scoată nici un cuvânt pentru a le putea descoperi, ca nu cumva duhul comorii să-i amuţească.În noaptea de Sfântul Gheorghe, fetele nemăritate pot vedea chipul ursitulului oglindit într-un vas cu apă de izvor din care nu s-a băut, dacă stau goale între lumânări aprinse, aşezate în formă de cruce.

Nimeni nu are voie să doarmă în această zi, deoarece se crede că acel care încalcă interdicţia va fi somnoros tot anul. Pentru a fi apăraţi de rele, oamenii se cântăresc, astfel ei cred că vor fi sprinteni până la anul, când obiceiul se reînnoieşte.

Urzicatul era un alt obicei de practicat de tinerii din comunităţile tradiţionale bucovinene. Tinerii se atingeau, pe furiş, peste părţile neacoperite ale corpului, cu tulpini de urzică, sperând că astfel vor fi mai ageri, mai harnici şi mai sănătoşi de-a lungul verii. De Sfântul Gheorghe se dau de pomană lapte, brânză şi caş. În comunităţile săteşti contemporane se mai păstrează obiceiul împodobirii stâlpilor de la poartă cu ramuri de salcie înmugurită şi cu flori galbene de primăvară, înfipte în brazde înverzite.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba