Rămâi conectat

Știri

Sprijin financiar lunar pentru plata consumului de energie electrică și gaze naturale: Cine sunt beneficiarii

Publicat

în

Sprijin financiar lunar pentru plata consumului de energie electrică și gaze naturale: Cine sunt beneficiarii

Autoritățile intenționează sa instituie o schemă de acordare a unui sprijin financiar lunar pentru plata prețului final aferent consumului de energie electrică și gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022.

Creșterea prețului la energie în toată Uniunea Europeană afectează aproape jumătate de miliard de cetățeni.

Guvernul României ia măsuri ferme astfel încât cetățenii români să nu sufere din cauza creșterii acestor prețuri. Vrem să evităm situații în care familii de români vor fi obligate să treacă peste această iarnă cu restricții de consum din cauza prețurilor.

De aceea, Guvernul va institui o schemă de acordare a unui sprijin financiar lunar pentru plata prețului final aferent consumului de energie electrică și gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022, diferența de preț final urmând a fi suportată de la bugetul de stat, prin compensări ale furnizorilor de energie electrică și gaze naturale.
Proiectul a fost citit în primă lectură.

Sprijinul financiar acordat consumatorului casnic se va regăsi pe factura primită de la furnizorul de energie electrică/gaze naturale, urmând ca furnizorul să beneficieze de o compensare.

În cazul energiei electrice, vor beneficia de schema de sprijin clienții cu un consum mediu între 30 – 200 KWh/lună, care nu fac parte din categoria consumatorului vulnerabil. Sunt excluși din această schemă clienții cu un consum lunar de până la 30 KWh, pentru că, împreună cu specialiștii cu care am lucrat la textul ordonanței, am apreciat că unele dintre acestea sunt case nelocuite sau locuite temporar. De asemenea, nu va fi cuprins în această schemă nici consumatorul vulnerabil, pentru că există reglementarea în cazul său prin lege.

Măsura are în vedere aproximativ cinci milioane de gospodării, adică în jur de 12 milioane de români.
În privința gazelor naturale, am identificat 4 tranșe pentru care va fi suportată o parte din factura pentru încălzire cu gaze naturale:

– Categoria 100 – 300 m3 anual – reprezintă un consum cu încălzirea pentru o garsonieră

– Categoria 301 -600 m3 anual – reprezintă un consum cu încălzirea pentru un apartament cu 2 camere,

– Categoria 601 -900 m3 anual – reprezintă un consum cu încălzirea pentru un apartament cu 3 camere,

– Categoria 900 – 1100 m3 anual – reprezintă un consum cu încălzirea pentru un apartament cu 4 camere și case cu suprafață mai mică de 100m2.

– Categoria 1100 – 1200 m3 anual – reprezintă un consum cu încălzire pentru o locuință de aproximativ 120 m2

– Măsura are în vedere 2,3 milioane de gospodării, adică în jur de 5 milioane români. Prin urmare, peste 60% din consumatorii din România vor beneficia de compensarea facturii la gaze cu 25%.
Guvernul vine cu măsuri de susținere și pentru companii:

„La companii, aici vorbim de două linii. Una pe termen mediu e deja gândită. Companiile primesc subvenție până la 100 de kilowați dacă își instalează panouri de producere energie. Am luat decizia să finanțăm toate proiectele depuse. Vom dezvolta proiecte de eficiență energetică să îi ajutăm să investească în echipamente care consumă cât mai puțină energie” , a explicat Virgil Popescu.

Important! Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că va discuta cu oficialii europeni despre nevoia de a scădea prețul certificatelor de Co2. Un procent important din creșterea prețului la energie are ca și cauză creșterea prețului acestor certificate.

Noi am mai trimis astfel de semnale și înainte, însă acum, aceste creșteri, afectează enorm toți cetățenii europeni. Printre cei mai afectați se numără germanii, deoarece aceștia folosesc ca sursă energetică într-o proporție foarte mare, cărbunele.

Mesajul nostru pentru Bruxelles este că ne dorim o economie mai verde, că dorim să scădem poluarea, dar că vrem să facem acest lucru pe cât posibil cât mai mult în acord cu tendințele și descoperirile tehnologice, astfel încât cetățenii europeni să nu sufere

Vedem din păcate că implementarea acestor măsuri ce fac parte din Pactul Verde european afectează enorm economiile europene, companiile europene și cetățenii europeni. Dacă nu adoptăm o formulă mai moderată, zeci de mii de companii europene riscă falimentul, milioane de europeni riscă să-și piardă locul de muncă, iar facturile crescute la combustibil și încălzire riscă să afecteze nivelul de trai pentru majoritatea cetățenilor Uniunii Europene.

Măsurile de protecţie socială, financiare (subvenţii) şi non-financiare (acces şi conectare la sursele de energie), intră în vigoare de la 1 noiembrie, asigurând sprijinul pentru populaţie chiar din acest sezon rece, aşa cum au precizat de fiecare dată miniştrii PNL ai Energiei şi Muncii şi Protecţiei Sociale.

De altfel, premierul Florin Cîţu declarase la începutul săptămânii că Guvernul este pregătit să îşi asume răspunderea pe această lege dacă Parlamentul nu o va aproba în maxim o săptămână.
Legea definește patru categorii de consumatorii vulnerabili care urmează să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura nevoile energetice minimale:

– din motive de venit,

– din motive de vârstă (pensionarii),

– din motive de sănătate (cei care au nevoie de aparate medicale electrice pentru a rămâne în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, au probleme psihice, deficiențe locomotorii, de vedere sau de auz),

– ca urmare a faptului că au gospodării în zone izolate (situate în afara localităților și neconectate la rețelele de utilități, iar locatarii se încadrează și în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit).

Consumatorii vulnerabili din motive de venit sunt cei cu venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/persoană în cazul familiilor și de 2.053 lei în cazul persoanelor singure. Aceste limite de venit vor fi actualizate prin hotărâre de Guvern.

Principalele măsuri de sprijin financiar constau în ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și în suplimentul pentru energie, acesta din urmă acordat pe toată perioada anului.

Ajutoarele de încălzire se acordă pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, cu gaze naturale, cu energie electrică sau cu combustibili solizi sau lichizi.

Valorile de referință la care se aplică compensarea procentuală sunt de cel puțin 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică și 320 lei pentru combustibili solizi și petrolieri. Acestea vor fi actualizate prin hotărâre a Guvernului.

Măsurile non-financiare sunt: facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru anumite categorii de consumatori vulnerabili, precum şi consilierea şi informarea transparentă şi accesibilă a populaţiei cu privire la sursele de energie, costuri şi proceduri de acces la acestea.
Guvernul a discutat și despre plafonarea prețului la gaze

Florin Cîțu a declarat că tema a fost luată în discuție pentru că situația este specială, dar că discuțiile trebuie făcute tinând cont de regulile unei economii liberale: ”În ceea ce priveşte plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluție, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piața, pentru că, în momentul când introduci o astfel de măsură, distorsionezi piaţa, motivația de a investi dispare pentru companii şi atunci vreau să vedem cum luăm această măsură să fie cât mai puțin invazivă în piață, dar trebuie să recunoaștem că, în acest moment, există o situație specială, care necesită măsuri speciale.”

Discuția despre plafonarea prețului la gaze va continua între Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței și Comisia Europeană. Sunt mai multe țări din Uniunea Europeană care au discuții cu Comisia Europeană pe acest subiect.

Pe fond și pe termen mediu și lung, principalele măsuri pe care le putem lua pentru a scădea prețul sunt să creștem capacitatea de producție, să îmbunătățim conectivitatea și să venim cu măsuri pentru a crește competiția reală din piața de energie.

De aceea, măsurile pe care le-am gândit sunt pe cât posibil cât mai puțin invazive.
Măsurile de sprijin stimularea angajării a beneficiarilor de ajutor social și pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor: încă 6 luni ajutor social după angajare și decontarea transportului pentru a urma cursuri în programul A doua șansă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba