Sănătate
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia intenționează deschiderea unui compartiment extern de boli cronice la Zlatna
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia intenționează deschiderea unui compartiment extern, de boli la Zlatna.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, a declarat că acest proiect este unul de durată, deoarece trebuie schimbată organigrama spitalului pentru alocarea de paturi.
„va fi o lucrare de durată, în sensul că va trebui să obținem prima dată avizul pentru modificarea structurii organizatorice, după care vom face ceilalți pași pe care îi avem de îndeplinit. Nu vă ascund faptul că nu văd realizabil acest deziderat mai devreme de doi ani, dar chiar cred că pacienții din Zlatna merită asistență medicală li să le asigurăm condiții măcar pentru un compartiment de interne”, a declarat managerul spitalului albaiulian.
Nicoleta Coșarcă a mai precizat că la acest moment s-a identificat un spațiu, la primul etaj al fostului spital din Zlatna, care ar putea să deservească pe viitor compartimentul extern al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.
Sănătate
Nucile, vedetele toamnei: Care sunt efectele magice pentru sănătate
Bogate în proteine, lipide, vitamine şi minerale, nucile sunt considerate de specialiştii în nutriţie mai sănătoase decât migdalele sau alunele
Sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de inimă, sănătatea sistemului nervos, combaterea cancerului şi a diabetului, menţinerea frumuseţii pielii şi îmbunătăţirea memoriei. Vezi mai multe pe radiounirea.ro.
Beneficiile consumului de nuci sunt numeroase, susţin medicii, care le recomandă tuturor categoriile de vârstă. Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, nucile sunt considerate mai benefice şi mai sănătoase pentru organism decât alunele, fisticul sau migdalele.
”Sunt bogate în proteine. Conţin potasiu, calciu, magneziu şi sunt bogate în vitamine B şi vitamina C”, spune medicul de familie. Nucile au în compoziţie aproape 20 de aminoacizi, proteine şi grăsimi nesaturate ceea ce le face un adevărat medicament pentru multe afecţiuni.
Consumul de nuci este benefic pentru menţinerea sănăţăii inimii şi circulaţiei sângelui. Nucile previn îngroşarea arterelor şi ţin la distanţă bolile de inimă. Sunt recomandate persoanelor care suferă de diverse boli de inimă sau care prezintă hipertensiune arterială.
Consumul regulat de nuci întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora. Datorită conţinutului de grăsimi nesaturate, nucile sunt benefice pentru reducerea colesterolului ”rău”. În plus, studiile au demonstrat că nucile îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc senzaţia de oboseală din organism.
Pot înlocui carnea în reţete indicate diabeticilor
Pentru că au un conţinut redus de glucide, nucile sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet şi care nu au voie să consume carne. Potrivit medicilor, nucile pot înlocui carnea, fiind la fel de bogate ca aport nutritiv. ”Consumul de nuci duce la scăderea glicemiei şi este recomandat persoanelor care suferă de diabet”, mai spune medicul de familie.
Citeşte şi Fructe importante pentru cei cu anemie
Cei care nu au voie carne, pot folosi nucile în reţete ingenioase. Din nuci tocate se pot prepara chiftele sau chiar sarmale în care fructele înlocuiesc perfect carnea.
Combat cancerul
Un consum regulat de nuci ajută organismul să se ferească de bolile canceroase. Fiind bogate în Omega 3 şi antioxidanţi, potrivit specialiştilor, nucile previn apariţia cancerului la sân la femei sau a cancerului de prostată la bărbaţi.
Ajută memoria şi diminuează stresul
Nucile au fost asociate încă din Evul Mediu ca având benefic asupra creierului uman. Se credea că forma fructului este asemănătoare cu forma creierului şi de aceea ar avea efect pentru tratarea bolilor mentale. Studiile recente au demonstrat că, într-adevăr, nucile au un efect benefic asupra vaselor de sânge care irigă creierul.
Ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare
Specialiştii recomandă pentru efecte benefice asupra memoriei, consumul a opt nuci pe zi, simple sau în combinaţie cu miere de albine. Nucile sunt, de asemenea, energizante şi au efect benefic în combaterea stresului.
Bune pentru reumatism
Cataplasmele din frunze de nuc reduc durerile reumatice. Acesta este un remediu naturist recomandat pentru combaterea durerilor reumatice în cazul persoanelor care suferă de afecţiune. Benefice pentru ameliorarea reumatismului nu sunt doar frunzele, ci şi fructele de nuc datorită conţinutului crescut de săruri, magneziu, vitaminele B şi C.
Recomandate în diete, dar cu măsură
Mitul potrivit căruia nucile fac parte din categoria alimentelor care îngraşă este fals. În realitate, nucile sunt bogate în grăsimi ”bune” care reglează metabolismul. Specialiştii recomandă introducerea nucilor în dietele de slăbire, în cantităţi moderate. Nucile dau senzaţia de saţietate şi taie pofta de mâncare, devenind astfel o gustare ideală în diete.
Medicii atrag atenţia însă că nucile consumate în exces şi asociate cu alte produse bogate nutriţional nu mai au efectul unui aliment de dietă. ”Nu se recomandă consumarea lor, ca desert, la finalul meselor copioase, ci ca gustări sau la micul dejun combinate cu crudităţi sau alimente sărace în calorii. Nu se recomandă asocierea cu amidonul, carnea sau făinoasele”, mai spune medicul.
Piele frumoasă
Acizii graşi şi Omega 3 din compoziţia nucilor sunt bune pentru menţinerea sănătăţii pielii. Cantitatea de cupru din nuci ajută la creşterea producţiei de colagen şi, astfel, fructele sunt benefice pentru menţinerea unui ten sănătos şi frumos.
sursa: adevarul.ro
Sănătate
Campanie de promovare a importanței depistării precoce a cancerului de sân în Alba
Campanie de promovare a importanței depistării precoce a cancerului de sân în Alba
În luna octombrie se derulează campania de promovare a sănătății cu tema „Importanța depistării precoce a cancerului de sân”.
Direcția de Sănătate Pulblică Alba, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, organizează în cadrul campaniei de informare și conștientizare două evenimente.
Acestea sunt:
*luni 14 octombrie, de la ora 10.00, la Ambulatoriul de specialitate – punct informativ cu distribuire de pliante.
*joi 17 octombrie, între orele 8.00 și 12.00, la Ambulatoriul de specialitate – cabinet obstetrică-ginecologie – consultație senologică pentru depistarea precoce a cancerului de sân (gratuită și fără bilet de trimitere) efectuată de de către medicul specialist Cristian Țibea.
Sănătate
Dovleacul, un deliciu de nelipsit din preparatele de toamnă: Care sunt beneficiile consumului
Dovleacul este deja foarte bine cunoscut pentru beneficiile majore pe care le aduce organismului, dar și pentru utilizările multiple în preparatele culinare
Ideal de consumat în dietă sau în combaterea diabetului, dovleacul este ingredientul de bază care oferă gustul și savoarea unor rețete de excepție. Iată care sunt beneficiile consumului, dar și ce preparate poți încerca cu dovleac.
În funcție de întrebuințări, pe piață există o gamă variată de soiuri de dovleac. Este important de știut că există trei soiuri principale și anume: dovleci comestibili, dovleci de sămânță și dovleci decorativi.
Dovlecii comestibili
Dovleacul plăcintar: Unul dintre cele mai cunoscute soiuri de dovleac cultivate la noi în țară. Îl poți recunoaște după forma lunguiață. Așa cum este și cunoscut, dovleacul plăcintar are un gust foarte dulce și este ideal pentru plăcinte.
Dovleacul american: Este soiul cunoscut adesea peste Ocean, mai ales atunci când se apropie sărbătoarea de Halloween. Dovleacul american este și el comestibil, ideal pentru supe, plăcinte sau alte preparate, dar este și des sculptat pentru decorațiuni. Îl poți recunoaște după forma rotundă și turtită la capete.
Dovleac Atlantic Giant: Este dovleacul care crește cel mai repede și are o formă impresionantă. Există exemplare de dovleac Atlantic Giant care au depășit chiar câteva sute de kilograme. La acest soi, doar semințele se pot mânca.
Dovleac Styrian: Acesta este crescut exclusiv pentru semințele fără coajă, semințe din care se extrage ulei de foarte bună calitate. Acest soi de dovleac poartă denumirea regiunii austrice Styria.
Dovlecii ornamentali
Dovleac Turk Turban. Este soiul de dovleac care seamănă foarte bine cu un turban turcesc, după cum poartă și denumirea. Dovleacul are mai multe nuanțe atunci când ajunge la maturitate și poate cântări până la șase kilograme. Acesta este cel mai des folosit pentru aranjamente decorative.
Dovleac Crown of Thorns Sau Coroana de țepi, unul dintre soiurile de dovleci cu un aspect diferit, asemenea unei coroane cu zece țepi sau vârfuri. Rolul dovleacului este strict decorativ.
Dovleac Lagenaria Dipper. Este un soi care se usucă repede, coaja devine lemnoasă și are un miros neplăcut. Este recomandat doar pentru decorarea locuințelor și îl poți recunoaște după forma rotundă la bază și ușor rotunjită spre vrej, cu un tub lung și subțire care poate ajunge până la un metru.
Beneficiile consumului de semințe de dovleac
Dovleacul ajută vederea Dovlecii conțin carotenoizi, compușii care dau culoarea portocalie. Unul dintre acești pigmenți este betacarotenul, care este transformat parțial în vitamina A și oferă un avantaj pentru sănătatea ochilor. Consumul de dovleac protejează împotriva apariției degenerării maculare, afecțiune ce apare odată cu înaintarea în vârstă. Consumul de dovleac protejează pielea Carotenoizii din compoziția dovleacului ajută la neutralizarea radicalilor liberi și nu lasă celulele canceroase să se dezvolte, iar asta ajută la menținerea pielii sănătoase și previne îmbătrânirea prematură. Ajută în curele de slăbire Dovleacul este o sursă bogată de fibre, dar cel mai important, are un conținut foarte scăzut de calorii. Consumul de dovleac îți oferă sațietate și nu kilograme în plus. Datorită conținutului ridicat de fibre, dovleacul ajută și la diminuarea poftei de mâncare, iar asta ajută la o siluetă de invidiat. Dovleacul previne febra musculară Consumul de dovleac te ajută să îți revii mai ușor după un efort fizic, dar și să îți păstrezi mușchii funcționali la un nivel maxim, chiar și după ce antrenamentul fizic s-a încheiat. Dovleacul consumat înainte de efort te ajută să previi instalarea durerilor musculare de a doua zi, potrivit libertatea.ro.
Beneficiile consumului de semințe de dovleac
Semințele de dovleac susțin sănătatea inimii Semințele de dovleac, împreună cu nucile sunt foarte bogate în produși chimic pe bază de plante, denumiți și fitosteroli. Aceștia sunt recunoscuți pentru beneficiile în reducerea colesterolului rău. Semințele de dovleac pot alunga depresia Semințele de dovleac conțin l-triptofan, substanță ce este un adjuvant natural pentru un somn liniștit, dar și pentru alungarea depresiei. Consumul de semințe de dovleac te ajută să ai o stare de bine. Semințele previn osteoporoza Pentru că au un conținut bogat de zinc în compoziție, semințele de dovleac ajută la prevenirea apariției osteoporozei. Ele ajută și la reducerea inflamației în cazul artritei și pot ameliora simptomele menopauzei prevenind bufeurile și durerile de cap. Mențin sănătatea prostatei Semințele de dovleac ajută la menținerea sănătății optime a prostatei, datorită conținutului ridicat de zinc. De asemenea, semințele de dovleac sunt și o sursă bogată de Omega 3. Consumul regulat de semințe de dovleac ajută la o funcționare normală a ficatului Este recomandat un amestec de semințe de dovleac și semințe de in deoarece acest amestec conține antioxidanți, grăsimi sănătoase, dar și un conținut ridicat de fibre Atenție, însă, cum se consumă semințele de dovleac! Pentru a-și păstra beneficiile, semințele de dovleac trebuie consumate crude. Sunt indicate semințele organice, care nu au fost contaminate cu substanțe chimice În cazul în care preferi semințele de dovleac prăjite, cel mai indicat ar fi să le prăjești chiar tu acasă, deoarece în felul acesta poți controla temperatura la care le prăjești, scrie libertatea.ro.
-
Știriacum 4 zile
Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii
-
Știriacum 2 săptămâni
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o zi
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum 5 zile
Linia principală Arad-Alba Iulia, prima cale ferată transilvăneană: În 1868, cei 211 km dintre Arad și Alba Iulia, parcurși în aproape 9 ore
-
Știriacum 2 săptămâni
18 Octombrie 1599- Bătălia de la Șelimbăr: Mihai Viteazul devine principele Transilvaniei. Deschide drumul spre Prima UNIRE a românilor
-
Știriacum 2 săptămâni
Sfântul Luca, sărbătorit pe 18 octombrie: Este socotit şi patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului
-
Știriacum 4 zile
Frumusețile toamnei: Care sunt cele mai colorate și frumoase flori
-
Știriacum 2 săptămâni
În 21 octombrie 1754 se inaugurau primele școli din Blaj: Orașul devenea centrul învățământului românesc din Transilvania