Rămâi conectat

Știri

Șoferi, plecați în vacanță bine informați: Care sunt amenzile și pentru ce fapte se aplică

Publicat

în

Șoferi, plecați în vacanță bine informați: Care sunt amenzile și pentru ce fapte se aplică

Este vremea concediilor și folosim intensiv automobilul. Prin urmare, ar trebui să plecăm la drum bine informați, cu automobilul pus la punct, cu ochii mari la drum, ca să nu încălcăm legea rutieră

Dacă ne uitam retrospectiv la ultimii 10 ani, observăm că în perioada 2011-2017, valoarea punctului-amendă a crescut, progresiv, de la 67 de lei, până la 145 de lei.

Dacă începutul anului trecut s-a remarcat printr-o creștere bruscă pentru amenzile rutiere, situația a rămas echilibrată în 2021.

Astfel, plafonarea punctului de amendă este menținută pe tot parcursul anului în curs, până la data de 31 decembrie, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 226/2020, publicate în Monitorul Oficial în decembrie 2020.

De asemenea, este indicat să cunoaștem care sunt amenzile rutiere, valabile pentru anul 2021, mai ales că legislația rutieră a suferit câteva modificări în cursul anului trecut, unele dintre acestea în beneficiul conducătorului auto, astfel:

– prezentarea contractului sau a poliței RCA în format fizic (pe hârtie) nu mai este necesară; verificarea se poate electronic sau chiar prin accesarea bazei de date a asigurărilor RCA;

– este permisă folosirea telefonului mobil la volan, dacă este folosit sistemul hands-free (mâini libere);

De asemenea, trebuie să știm că o amendă dată de polițist este un act care poate fi contestat. Există câteva situații în care poți să scapi legal fără să o plătești. „Fie pentru că amenda a fost aplicată abuziv, fie pentru că procesul verbal a fost întocmit fără respectarea prevederilor legale sau că termenele legale au fost depășite, un șofer are multe portițe de scăpare, chiar dacă acestea sunt înguste”, potrivit ziare.com.

Iar contestarea procesului-verbal este calea de urmat în cazul în care ești convins că ai primit o amendă pe nedrept. În plus, potrivit unei decizii a ÎCCJ, procesul verbal poate fi anulat dacă fapta „nu este descrisă suficient”, însă acest aspect poate fi stabilit de către avocat.
Care sunt clasele de amendă în România

În România, există cinci clase de amendă. Patru se aplică persoanelor fizice, iar ce-a de-a cincea este valabilă doar pentru cele persoanele juridice.

Astfel că, amenda maximă pe care o poate primi un conducător auto, persoană fizică, este de 2.900 de lei, iar pentru persoanele juridice, aceasta poate atinge 14.500 de lei.

Concret, potrivit autovit.ro, sumele de bani pe care șoferii le plătesc, de fiecare dată când încalcă legea, sunt următoarele:

– clasa I – pentru 2 sau 3 puncte de amendă – între 290 și 435 de lei;
– clasa a II-a – pentru 4 sau 5 puncte de amendă – între 580 și 725 lei;
– clasa a III-a – de la 6 până la 8 puncte de amendă – între 870 și 1.160 de lei;
– clasa a IV-a – de la 9 până la 20 de puncte de amendă – între 2.305 și 2.900 de lei;
– clasa a V-a – de la 21 până la 100 de puncte de amendă – între 3.045 și 14.500 de lei.

Este limita de viteză de 130 km/h pe autostradă și cei mai mulți șoferi merg cu 139 sau 140. O talpă un pic mai grea pe pedala de accelerație pentru câteva secunde și sunt pasibili de amendă. Dar ce amendă primești pentru depășirea vitezei legale?

Depășirea vitezei legale se plătește. Amenzile rămân neschimbate în 2021. Acest lucru se întâmplă după ce Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, plafonarea punctului-amendă la suma de 145 de lei. Ultima creștere a sa a avut loc în anul 2017, atunci când a ajuns de la 125 la 145 de lei.

Astfel, în funcție de abatere, șoferii vor plăti amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei pentru depășirea vitezei legale.
Amenzi pentru depășirea vitezei legale în funcție de ce arată radarul

Polițistul rutier dispune acordarea a două sau trei puncte-amendă, echivalentul a 290 sau 435 de lei, pentru depășirea vitezei legale cu 10-20 km/h. Se acordă în acest caz și două puncte de penalizare.

Cei care aleg să calce pedala de accelerație cu 21-30 km/h peste viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care se deplasează vor primi patru sau cinci puncte- amendă, echivalentul a 580 sau 725 de lei. Se adaugă și trei puncte de penalizare.

O pedeapsă și mai dură primesc cei care depășesc viteza legală cu 31-40 km/h. Vor fi sancționați cu 6-8 puncte-amendă (870 – 1.160 de lei). Conducătorii auto care comit această abatere vor primi și patru puncte de penalizare.

Se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă, adică o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei, depășirea vitezei legale cu 41-50 km/h. Șoferii vor avea și șase puncte de penalizare.
Depășirea vitezei legale te poate lăsa fără permis

“Am mers cu 200 km/h pe autostradă. Îi depășeam pe toți! Toți se dădeau la o parte când mă vedeau venind!”, se laudă un șofer pe un grup dedicat pasionaților de mașini.

Astfel de lăudăroși care se cred la curse pe șosele trebuie să știe că ar pute face curse cu transportul public în următoarele trei luni, în cazul în care sunt prinși de radar.

Cei care recurg la depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h pot primi de la 9 la 20 de puncte-amendă și pot rămâne fără permis pentru o perioadă de 90 de zile.

Sursa:realitatea.net, promotor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba