Rămâi conectat

Știri

Sindicaliștii cer ca angajații să poarte mască și să li se verifice temperatura, atunci când ajung la locul de muncă

Publicat

în

Sindicaliștii cer ca angajații să poarte mască și să li se verifice temperatura, atunci când ajung la locul de muncă.

Sunt români care încă mai merg la serviciu. Lucrează în linia întâi, în diferite domenii, iar prezența lor este indispensabilă. Tocmai de aceea, sindicaliștii cer ca aceștia să fie protejați și să nu petreacă timpul alături de colegi fără echipamente. ”Să poarte măști și mănuși și să li se ia temperatura”, spun cei de la Cartfel Alfa, scrie click.ro.

Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, îi cere premierului Ludovic Orban să fie emisă o ordonanță militară pentru asigurarea sănătății și securității angajaților la locul de muncă. Iar măsurile să fie apoi verificate de inspectorii de la ITM. Iată ce reguli drastice vor sindicaliștii.

Reguli drastice pentru sectorul public și administrativ

  • Obligativitatea ca lucrătorii să aibă echipament de protecție, cel puțin măști și mănuși;
  • Asigurarea de dezinfectant la intrarea în unitate și la intrarea în fiecare sector al locului de muncă;
  • Măsurarea temperaturii fiecărui lucrător înainte de a intra la locul de muncă;
  • Fluxul funcțional să asigure păstrarea unei distanțe de cel puțin un metru între lucrători sau între lucrători și public, inclusiv în zona de pregatire (vestiare angajaților, etc) și în transportul de la și către locul de muncă;
  • Stabilirea de programe periodice de curățare/dezinfectare a zonelor de lucru și vestiarelor;
  • Izolarea oricărui lucrător care prezintă suspiciuni de îmbolnăvire, asigurându-i concediu medical;
  • Trimiterea în șomaj tehnic a tuturor angajaților din categoriile cu risc ridicat de deces în caz de îmbolnăvire (lucrătorii cu afecțiuni respiratorii, cardiace, diabet, reumatice etc.)

Reguli drastice pentru sectorul sanitar

  • Asigurarea echipamentelor individuale de protecție pentru toți salariații din sistemul sanitar;
  • Instituirea ca măsură minimă de protecție a salariaților din sănătate a regulii: fiecare salariat trebuie să poarte cel puțin mască (minim chirurgicală) și mănuși;
  • Toți salariații din sănătate trebuie testați, ori de câte ori este necesar;
  • Testarea tuturor pacienților, deoarece pacienții asimptomatici reprezintă principala sursă de infectare a salariaților din sănătate;
  • Introducerea rapidă, în toate spitalele, a unor proceduri standard, centrate pe precauțiile specifice pandemiei COVID 19;
  • Utilizarea doar a spitalelor cu circuite adecvate;
  • Oprirea urgentă a măsurii forțării salariaților din sănătate de a intra în carantină instituționalizată, drept condiție pentru a putea lucra;
  • Asigurarea gratuită a locurilor de cazare pentru tot personalul din spitalele desemnate să trateze pacienți contaminați cu COVID-19 sau din secțiile spitalelor în care au fost confirmate cazuri de pacienți contaminați;
  • Asigurarea cu materiale de protecție pentru personal, testarea periodică a acestuia;
  • Unitățile veterinare care lucrează cu COVID-19 să beneficieze și de sporul prevăzut pentru sistemul de sănătate;
  • Plata orelor suplimentare pentru tot persoanalul bugetar din domeniul sănătate, poliție, polțtie locală, penitenciare, unitățile veterinare;

Reguli drastice pentru sectorul comerț alimentar

  • instalarea de camere cu termoviziune la intrarile magazinelor, atât pentru clienți, cât și pentru angajați pentru a evita pătrunderea persoanelor posibil contaminate;
  • sprijin din partea organelor locale pentru decontaminarea parcărilor magazinelor;
  • creșterea numărului de pauze plătite în care angajații să își poată spăla sau dezinfecta mâinile;
  • asigurarea de către organele statului a testării periodice a angajaților din magazinele de retail alimentar;
  • magazinele să fie dezinfectate zilnic, inclusiv vestiarele angajaților, cantinele și grupurie sanitare;
  • stabilirea de programe clare de curățare/dezinfectare a zonelor cu risc ridicat de contaminare: casele de marcat și aparatele de self check-out, cărucioarele și coșurile, barelor de protecție;
  • interzicerea accesului în magazine a clienților cu sacoșe de cumpărături refolosite;
  • stabilirea unui număr optim de clienți aflați simultan în magazin în funcție de suprafața de vânzare;
  • programul pentru seniori să fie între orele 8.00-11.00, întrucat aceștia fiind categoria cea mai expusă la îmbolnăviri ar trebui să fie primii care intră într-un spațiu recent dezinfectat;
  • programul de funcționare al magazinelor să se încadreze în limitele orelor 8.00 și 20.00, astfel încât angajații să aibă timp la dispoziție să se deplaseze la și de la locul de muncă (mulți angajați locuiesc în localități limitrofe);
  • programul de lucru al angajaților să fie fracționat în două ture de cate șase ore, plus 30 de minute pauză de masa. Diferența salarială aferenta celor două să fie suportată de la bugetul asigurărilor sociale, potrivit click.ro.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba