Rămâi conectat

Sănătate

Simptome ale atacului cerebral pe care oamenii le ignoră

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro care sunt simptomele  atacului cerebral pe care oamenii le ignoră.

Atacul cerebral, cunoscut și sub denumirea de accident vascular cerebral (AVC), este a treia cauză de mortalitate la nivel mondial, după bolile cardiovasculare și cancer. Organizația Mondială a Sănătății susține că, până în anul 2030, atacul cerebral va surclasa celelalte două afecțiuni.

Probleme de vedere

Persoanele care au fost victimele unui atac cerebral se vor confrunta cu tulburări de vedere precum vedere neclară sau dublă sau chiar pierderea completă a acuității vizuale la unul din ochi. Sincer acum, câte dintre noi s-ar gândi că tocmai au avut de-a face cu un AVC dacă ar începe să vadă neclar?

Amețeli și grețuri

Sunt unele dintre cele mai frecvente simptome ale atacului cerebral și, totodată, unele dintre cel mai ușor de confundat. De ce să te gândești că tocmai ai suferit un AVC când ai putea să te gândești că te confrunți cu o problemă digestivă sau, pur și simplu, cu oboseala accentuată?

Durere accentuată

Durerea accentuată nu poate fi considerată simptom specific accidentului vascular cerebral decât în situația în care aceasta este vie și apare spontan în brațe, picioare, degete sau în regiunea feței.

Sughiț

Sughițul este o contracție involuntară a diafragmei, determinată de o ușoară iritație a stomacului. În mod normal, acesta nu semnalează o problemă de sănătate și este pasager. Poate fi considerat însă unul dintre simptomele atacului cerebral atunci când durează prea mult, situație în care afectează centrul respirației din creier. Acest simptom se manifestă cu precădere la femei.

Citește și 9 analize pe care orice barbat ar trebui sa le faca regulat

Tahicardie

Viteza cu care bate inima poate fi influențată de factori precum efortul, stresul, supărarea. Din păcate, acesta este unul dintre cele câteva simptome ale atacului cerebral cel mai ușor de confundat. Dacă inima îți bate prea repede sau, dimpotrivă, ai impresia că nu bate aproape deloc, ia în considerare faptul că ai putea fi victima unui AVC.

O durere de cap severă

Durerea de cap foarte puternică este adesea un semn al prezenței atacului cerebral. Acest simptom este întâlnit cu precădere la femeile și tinerii care s-au confruntat în trecut cu migrene.

Simptome ale atacului cerebral care ar trebui să te trimită urgent la medic

Dacă simptomele despre care ți-am vorbit până acum pot semnala probleme de sănătate minore, cele asupra cărora ne vom opri în continuare ar trebui să te alarmeze și să te trimită direct în serviciul de urgență:

– Dificultățile de vorbire și confuzia – atacul cerebral generează frecvent dificultăți de comunicare, afectând capacitatea de exprimare și de înțelegere. Astfel, victima unui AVC va fi adesea incapabilă să rostească o frază sau va amesteca cuvintele în interiorul frazei;

– Slăbiciunea membrelor – în urma unui atac cerebral, picioarele și brațele vor deveni greu de controlat. Tot ce trebuie să faci este să întinzi brațele cu palmele orientate în sus și să menții poziția timp de 10 secunde. Dacă unul dintre brațe cade fără a-l putea controla, este cazul să apelezi serviciul de urgență;

– Modificări ale feței – unul dintre cele mai importante simptome ale atacului cerebral este slăbirea mușchilor într-o anumită zonă a feței, ceea ce duce la incapacitatea de a putea controla respectiva regiune. Dacă te afli în această situație, încearcă să zâmbești. Dacă nu reușești să ai un zâmbet complet și corect, cel mai probabil te confrunți cu un AVC.

Sursa:realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Sănătate

Activitate reluată la cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj

Publicat

în

La cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj, activitate reluată

Cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj, situat în strada Republicii, nr. 2 (Spital vechi), și-a reluat activitatea începând de joi 9 mai.
Programul de activitate este de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00.
Începând cu data de 1 iulie se va relua activitatea și în cadrul Compartimentului de Psihiatrie, fiind posibilă internarea pacienților arondați Spitalului Municipal Blaj, anunță conducerea instituției.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

La Spitalul Municipal Blaj, șase medici noi

În ultimele două săptămâni au fost organizate concursuri pentru ocuparea a șase posturi de medici la Spitalul Municipal Blaj.
În urma rezultatelor, la unitatea noastră spitalicească își vor începe activitatea un medic specialist ATI, un medic specialist chirurgie generală, doi medici specialiști psihiatrie, un medic specialist epidemiologie și un medic specialist pediatrie.
Cu cei șase medici noi, Spitalul Municipal Blaj a ajuns la 74 de medici sub contract, cel mai mare număr de medici pe care l-a avut vreodată: 47 de medici primari și specialiști, 10 medici rezidenți, 10 medici de gărzi, din afara unității, și șapte medici cu contracte de prestări servicii.
În perioada următoare vor fi organizate concursuri pentru ocuparea următoarelor posturi: un medic diabetolog și doi medici pediatri.
„Odată cu ocuparea acestor posturi, va exista o structură medicală pe măsura dotărilor spitalului și a necesităților privind serviciile medicale din zona Blajului.  Pe lângă investițiile în infrastructura de sănătate, investim și în atragerea de medici specialiști și personal medical, pentru un act medical de cea mai înaltă calitate. De asemenea, vrem să consolidăm Spitalul Municipal Blaj, astfel încât, după preconizata reformă în sănătate, Blajul să beneficieze de unul dintre cele mai bune spitale din țară, cu servicii medicale complexe, iar locuitorii din zonă să fie nevoiți doar în cazuri excepționale să apeleze la spitalele mari din alte orașe”, a precizat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sfatul medicului

Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura

Publicat

în

Odată cu apariția temperaturilor ridicate revine în actualitate și o alertă semnalată de medici. Atenție la înțepătura de căpușă!

Este vară, a început sezonul vacanţelor, dar şi cel al căpuşelor. În special, acestea pot fi luate de animalele de companie din vegetaţie, dar se pot ataşa de pielea unui om foarte rapid.

Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri pe perioada verii şi recomandă oamenilor să evite zonele cu risc crescut pentru aceste înţepături, respectând toate măsurile preventive cunoscute deja, între care îmbrăcămintea adecvată şi controlul pielii după întoarcerea din natură. Dacă înţepătura s-a produs, este indicată extragerea căpuşei cât mai urgent, în condiţii de siguranţă, de preferat în Serviciul de Primiri Urgenţe de la cel mai apropiat spital.

Şi asta, în condiţiile în care aceste insecte banale pot fi de un real pericol, prin prisma bolilor pe care o simplă înţepătură de căpuşă le poate genera. Cea mai de temut este boala Lyme, denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Specialiştii spun că, pentru a dezvolta boala Lyme, trebuie să fii înţepat de o căpuşă contaminată cu bacteria Borrelia, iar aceasta să rămână ataşată de corp cel puţin 17 ore. Este timpul minim necesar migrării bacteriilor din intestinul căpuşei către glandele salivare ale acesteia, de aici fiind introduse, odata cu saliva, la locul înţepăturii. Însă, o căpuşă îndepărtată imediat după înţepătură scade semnificativ riscul de a dezvolta boala.

Cum se îndepărtează corect căpuşele din piele

Căpuşa are marele dezavantaj că, atunci când se ataşează pe tegument, pe piele, nu o simţi. Explicaţia este că, în timpul muşcăturii, ea transmite anumite substanţe şi sedează locul respectiv. O vezi după ataşasată pe piele. Este important să evităm zonele cu multă verdeaţă – acum ieşim în parc, ne ducem în păduri, ne plimbăm în zonele de agrement în aer liber – iar cei mai expuşi pot fi copiii. Căpuşa poate fi vizibil în zona muşcăturii, este acel rash, cu centrul concentric, se înroşeşte şi este vizibilă cu ochiul liber.

Este important să nu te apuci dintr-o dată să o dai la o parte. Această manevră trebuie făcută cu blândeţe de către o persoană experimentată. Nu este bine să fie îndoită sau răsucită căpuşa, pentru că există riscul de rupere parţială, iar resturile periculoase nu sunt îndepărtate din piele. Ca măsură de precauţie, se utilizează o pensetă cu vârful bont, se apucă integral căpuşa cât mai aproape de piele, se trage în ax, încet, până este scoasă în totalitate de la locul respectiv. Apoi pielea se spală cu apă şi săpun şi se folosesc soluţii dezinfectante. Regula importantă este să nu o lăsăm să stea ataşat de piele mai mult de 36 de ore şi ideal ar fi ca manevra de extragere să fie făcută de un cadru medical. Medicul poate recomanda un tratament imediat cu antibiotice timp de 14 zile şi analize ulterioare, pentru a exclude orice risc. În general, oamenii muşcaţi de căpuşe acuză oboseală, dureri de cap, fatigabilitate, iar apoi apar durerile musculare şi durerile de articulaţii. Pericolul bolii Lyme apare dacă această căpuşă stă ataşată pe piele între 36 de ore şi 72 de ore.

Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor, care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.

Medicii recomandă persoanelor care au fost mușcate de această insectă să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, pentru îndepărtarea totală din piele a căpușei. Dacă este necesar pacienții vor fi îndrumați mai apoi la Secția de Boli Infecțioase din Alba Iulia care este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba