Rămâi conectat

Social-Economic

Și baronii locali vor pensii speciale ! Vizați primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene

Publicat

în

Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor beneficia de pensii speciale, dacă Parlamentul va vota un proiect de lege în acest sens. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.

Șansele de aprobare sunt destul de mari, pentru că inițiativa este semnată de 30 de senatori și deputați din toate partidele politice. Cei mai mulți – 15 – provin de la PSD, dar propunerea a fost însușită și de parlamentari UNPR, PNL sau UDMR.

Proiectul prevede introducerea de indemnizaţii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, la îndeplinirea limitei de vârstă. Sistemul de calcul este același ca în cazul pensiilor parlamentarilor, votate, recent, de Legislativ: pensia va fi calculată ca produs al lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară a unui lider local. Sumele pot varia de la câteva sute de lei, pentru primarii de comună cu un singur mandat și pot ajunge la peste 4.000 de lei pentru primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care are deja două mandate. Potrivit grilei de salarizare a aleșilor locali, primarul general al Capitalei are cea mai mare indemnizație, fiind urmat de președinții consiliilor județene.  Cei care au avut mai mult de trei mandate, vor avea aceeași pensie, neacordându-se sporuri pentru cei care au patru sau cinci mandate. Pensiile vor fi actualizate ori de câte ori se majorează salariile aleșilor locali aflați în funcții. Indemnizația specială se cumulează cu pensia stabilită prin sistemul public.

Nota de plată, un mister

Inițatorii au extins aria de aplicare a proiectului, prevăzând că se va aplica și aleșilor locali care au ocupat res­pectivele funcții „înainte de intrarea în vigoare a legii“. Nu vor primi pensii speciale cei care au deținut funcțiile mai puțin de doi ani de zile sau care au fost condamnați defintiv pentru corupție.

Parlamentarii consideră că aleșii locali merită răsplătiți pentru că s-ar fi sacrificat pentru comunitate.

 „Mulţi dintre cei care au îndeplinit sau îndeplinesc funcţiile de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean au plecat din sfera de activitate privată, renunţând astfel la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităţilor locale“, se menționează în expunerea de motive. Aleșii locali ar fi feriți, în acest fel, de grijile bătrâneții. „Primarii și președinții de consilii județene au o indemnizație, dar, în această perioadă nu contribuie la fondul de pensii. Când vor ieși la pensie, pensia va fi mai mică, pentru că nu a contribuit în perioada cât a fost ales local“, afirmă Ion Bălan (PSD), unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Citeste si Sâmbătă, Legea pensiilor se va modifica din nou

Pe de altă parte, autorii recunosc că nu au stabilit impactul bugetar al acestei măsuri, deși legislația în vigoare prevede că orice act normativ trebuie însoțit de indicarea sursei de finanțare. Însă, inițiatorii s-au rezumat să menționeze că banii vor fi suportați de bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale. „Nu am putut face o estimare a cheltuielilor, o parte dintre colegi lucrează la un astfel de model pe care s-ar putea să-l prezentăm în momentul dezbaterilor“, a explicat Ion Bălan.

Alte privilegii

Inițiativa legislativă a fost depusă după ce asociațiile primarilor de comune și orașe s-au adresat Parlamentului solicitând să aibă aceleași drepturi ca senatorii și deputații. Recent, Legislativul a adoptat o lege pe baza căreia parlamentarii vor avea pensii speciale, care vor varia între 1.500 și 4.600 de lei, în funcție de numărul de mandate. Mai mult, recent, a fost depusă o altă inițiativă potrivit căreia activitatea parlamentarilor în comisiile de specialitate va fi considerată vechime în muncă, având ca efect creșterea pensiilor obișnuite.

Lista deciziilor pe care politicienii le-au luat în beneficiul propriu nu se oprește aici. Miercuri, Guvernul a adoptat o ordonanță prin care a majorat substanțial salariile a 68 de demnitari, printre care președintele, primul-ministru, miniștrii, președinții celor două Camere. Și această decizie a relevat faptul că politicienii consideră că au dreptul la un regim privilegiat față de restul bugetarilor. În România, este în vigoare Ordonanța de urgență 83/2014, potrivit căreia în 2015 toți bugetarii vor avea aceleași salarii din 2014, dacă lucrează în aceleași condiții de activitate. Prin ordonanța aprobată miercuri, guvernul a introdus o excepție de la legea-cadru, prin care cei 68 de demnitari vor avea salarii dublate, deși, în mod evident, condițiile în care aceștia lucrează nu s-au schimbat.

”Personal, mi se pare o mare măgărie ca un premier în funcţiune, în ultima zi, să dea o asemenea Ordonanţă de Urgenţă! Putea să aibă răbdare, până când, aşa cum a promis ministrul Muncii, se va ieşi cu un proiect care să revadă întregul sistem de salarizare pentru sectorul public din România.“- Theodor Stolojan, europarlamentar PNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Societate

JOIA MARE, ziua Cinei celei de Taină

Publicat

în

Joia Mare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este cunoscută ca Joia Mare, ziua în care se prăznuiește Cina cea de Taină, adică ultima masă pe care a servit-o Iisus alături de cei 12 apostoli. 

Nu se știe cunoaște cu certitudine meniul din acel moment, dar se cunosc obiceiurile alimentare ale celor apropiați lui Iisus, bazat pe pâine, legume precum lintea, ceapa și andivele, fructe ca smochinele și strugurii, ulei de măsline, pește de râu, miere și vin.

Evangheliile menționează doar pâinea și vinul, alimente cu puternică valoare simbolică, ce au fost servite de Iisus și de apostoli la Cina cea de Taină.

Mâncarea era servită în vase din teracotă sau din piatră. Codul strict al etichetei la masă făcea ca la stânga și la dreapta gazdei să se așeze cei mai importanți oaspeți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Delegație a Băncii Mondiale în vizită la Sebeș

Publicat

în

Vizită la Sebeș a unei delegații a Băncii Mondiale

Zilele trecute, reprezentanții Primăriei Sebeș au primit vizita de lucru a unei delegații a Băncii Mondiale în contextul în care solicitarea Sebeșului pentru realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos a primit avizul favorabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin Comitetul pentru Coordonarea Instrumentelor Teritoriale Integrate (ITI).
În vederea inițierii demersurilor procedurale pentru dezvoltarea și organizarea ITI și pentru elaborarea strategiei de dezvoltare (cu finanțare din programul de asistență tehnică POAT 2021 – 2027), Primăria Sebeș a solicitat implicarea și suportul experților Băncii Mondiale.
Amintim că Strategia ITI Sebeș – Vințu de Jos își propune să fructifice oportunitățile deschise de poziționarea geografică a zonei care este traversată de Coridorul de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac – Lugoj – Sebeș – Sibiu – București – Cernavodă – Constanța), care realizează legătura dintre vestul și estul Europei, la intersecția autostrăzilor A1 și A10, a nodului de cale ferată Vințu de Jos și a unor importante căi de comunicaţii rutiere naționale: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67C – Transalpina (drumul la cea mai mare altitudine din România). Aceste atu-uri împreună cu nivelul economic și social al zonei creează cadrul propice pentru construirea unor programe de finanțare specifice care să contribuie la dezvoltarea sectoarelor economice cu potențial și importanță deosebită.
Inițiativa este în concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European și cu preocupările Uniunii Europene în privința combaterii crizei alimentare mondiale prin dezvoltarea capacității rețelelor de transport și terminalelor de transbordare în vederea transferului facil al mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Delegația Băncii Mondiale care a vizitat Sebeșul și unitățile de producție alimentară din zonă a fost formată din Luz Diaz Rios (specialist senior în Afaceri Agricole), Aira Maria Htenas (economist agricol) și Adina Păsărel (expert în Politici ale UE).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Ziua Pământului, marcată de pompierii militari din Alba printr-o acțiune de ecologizare

Publicat

în

Acțiune de ecologizare, de Ziua Pământului, a pompierilor militari din Alba

Pompierii din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au participat, cu ocazia Zilei Pământului, la o acțiune de ecologizare alături de alte instituții din județ.
Acțiunea de ecologizare a avut loc pe malul râului Arieș și afluenților acestuia, pe raza localităților Câmpeni, Abrud, Roșia Montană, Bistra, Lupșa, Sălciua și Baia de Arieș.
Ziua Pământului este marcată anual pe 22 aprilie de peste un miliard de oameni din 193 de țări. Sărbătoarea mondială a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în urmă cu zece ani, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice dar și pentru a sublinia dorința comună a statelor membre de dezvoltare echilibrată, stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba