Rămâi conectat

Știri

Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc

Publicat

în

În fiecare an, pe 8 noiembrie se sărbătoreşte ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril

În 8 noiembrie este marele praznic al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, numiţi în tradiţia românească şi Sfinţii Voievozi ai oştirilor cereşti.

Mihail este împlinitorul dreptăţii dumnezeieşti, purtând în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Numele, de origine evreiască (Miha’El), se tălmăceşte „Cine este că Dumnezeu?”.

În Vechiul Testament, Mihail este considerat ocrotitor al copiilor lui Israel. Într-adevăr, personalitatea celui botezat cu acest prenume reflectă semnificaţia numelui, căci Mihai are în mod natural tendinţa de a-i proteja pe cei din jur, fie că este vorba de copii sau de oameni adulţi. Despre persoanele cu numele Mihail (Mihai) se spune că inspiră încredere şi că le place să trăiască în armonie cu cei din jur. Sentimentele joacă un rol deosebit de important în viaţă lor şi trec prin filtrul emoţiilor toate deciziile pe care le iau, fie ele legate de viaţă afectivă sau de cea profesională.

Gavril, din ebraica, inseamna „Dumnezeu este puternic” , numele acesta evidentiind ca omul isi gaseste puterea in Dumnezeu, adica in credintais in iubire. Zilele in care se sarbatoreste Sfantului Gavril sunt 8 noiembrie si 26 martie. Cei care poarta acet nume sunt seducatori, sociabili, comunicativi , veseli si plini de viata. El vrea ca cei care il inconjoara sa fie fericiti, dar si el isi satisface curiozitatile incercand sa abordeze cat mai multe domenii. Se ataseaza usor de oameni, dar se lasa influentat usor.

Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate își serbează, vineri, 8 noiembrie, ziua numelui. Peste 1,3 milioane de români care poartă aceste prenume sau derivate ale lor îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Dintre acestea, cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Pregătește-ți ghetele pentru venirea lui Moș Nicolae: Moșul vine cu dulciuri și jucării dar și cu nuielușe

Publicat

în

In fiecare an, pe 6 decembrie il sarbatorim pe Sfantul Nicolae, una dintre cele mai importante figuri in constiinta poporului roman, dar si il si asteptam cu infrigurare pe mosul cu acelasi nume.

Asadar, cu mic, cu mare, nimeni nu uita ca in seara de 5 spre 6 decembrie sa isi pregateasca ghetele in care vor descoperi cu emotie darurile lasate de Mos Nicolae.

Sarbatorile de iarna debuteaza cu venirea lui Mos Nicolae, cel despre care stim ca ne lasa o multime de cadouri in ghetele pregatite cu iscusinta si cu nerabdare. Nu mai este mult timp pana cand ne vom trezi cu ghetele pline de cadouri, asa ca trebuie sa ne pregatim din timp de aceasta sarbatoare magica.

Legenda sfantului prefacut in Mos darnic si bun nu a disparut nici azi, ba mai mult, a sporit ca insemnatate.

Cum s-a facut trecerea de la un sfant bun si darnic ce ii ajuta pe oamenii nevoiasi inca din secolul III, la un Mos ce soseste in fiecare iarna pe la casele copiilor, rasplatindu-i  pentru faptele bune de peste an? Descopera in randurile de mai jos legenda biblica a Sfantului Nicolae, legenda din care oamenii si-au extras povestile cu care ii incanta azi pe cei mici.

In noaptea dintre 5 si 6 decembrie, Mos Nicolae merge pe la toate casele pentru a lasa cadouri in incaltamintea pregatita de cu seara pe hol. Ghetele si cizmele copiilor, dar si a adultilor de asemenea, ar trebui sa fie asezate frumos pe holul de la intrare, astfel incat Mos Nicolae sa poata lasa rapid cadourile astfel incat sa poata ajunge si la restul caselor. Mos Nicolae este un personaj mai misterios, deoarece el nu este surprins niciodata precum Mos Craciun, un personaj cu a carui infatisare ne-am obisnuit deja. Inainte de a aseza frumos ghetutele si cizmele pe hol, acestea ar trebui sa fie curatate cat mai bine. Nu iti doresti sa il intampini pe Mos Nicolae cu o pereche de ghete murdare, nu? De asemenea, o astfel de imagine l-ar putea influenta sa nu mai lase nici un cadou, ci doar cate o nuielusa. Nuielusa este obiectul pe care il primesc copiii dar si adultii care nu au fost cuminti. In seara de 5 decembrie trebuie sa speli bine ghetutele si chiar sa le dai cu lac sau o crema de protectie, astfel incat sa fie cat mai stralucitoare pentru a-l indemna pe mosul sa lase cat mai multe cadouri.

Nicolae a trait in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian ( 284 – 305), fiind intemnitat pentru credinta pe care o impartasea si celorlalti. In vremea imparatului   Constantin el a fost eliberat, fiind apoi numit arhiereu. Aceasta este perioada in care lumea a aflat de minunile pe care le infaptuia, intorcand pe numerosi pagani la dreapta credinta, potrivit felicitari.com . Este binecunoscut faptul ca Sfantul Nicolae este patronul spiritual al multor orase din Olanda, Rusia sau Franta, el fiind, de asemenea si protectorul marinarilor, al calatorilor, dar si al copiilor si al fetelor de maritat.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ cu bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe. De asemenea, în tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

6 decembrie: Care sunt tradițiile de Sfântul Nicolae

Publicat

în

Tradiţii cu ocazia praznicului Sfântului Nicolae

În ziua de sfântul Nicolae, există tradiția să se aducă în casă și să se pună lângă icoane crenguțe de la pomi fructiferi.

Dacă acestea vor înflori până când anul se sfârșește, se spune că e un semn bun, pentru că anul ce urmează va fi unul aducător de roade și împliniri pe toate planurile.

În unele sate, se mai păstrează obiceiul cetelor – de exemplu, în satele din Mărginimea Sibiului, feciorii se organizează în cete care merg apoi prin tot satul să colinde de Crăciun și să facă urări de bine în prag de An Nou. În seara sfântului Nicolae, feciorii se împart în cete și fiecare ceată își alege apoi o gazdă unde se vor întâlni apoi regulat și vor face repetițiile.

Bunicii spuneau, așa cum au auzit și ei de la bunicii lor, că iarna adevărată începe de sfântul Nicolae, când moșul își scutură din ceruri cărunta barbă și pe pământ cad atunci fulgi de nea. Dacă nu se întâmplă asta, atunci fără îndoială că moș Nicolae e din nou tânăr.

Cunoscut din timpul vieții ca un om mărinimos, oricând dispus să sară în ajutorul celor care erau în situații dificile, în memoria sfântului Nicolae ziua de 6 decembrie a devenit în multe locuri din Europa, începând cu secolul al XII-lea, ziua darurilor.

sursa: editiadedimineata.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Sesiunea științifică a studenților și masteranzilor filologi, ediția a XVII-a, în 5 și 6 decembrie, la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

în

Sesiunea științifică a studenților și masteranzilor filologi, ediția a XVII-a, la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia

Peste 50 de studenți din țară și din străinătate prezintă lucrări științifice la a XVII-a ediție a Sesiunii Științifice a Studenților și Masteranzilor Filologi în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va găzdui, în zilele de 5 și 6 decembrie 2024, a XVII-a ediție a Sesiunii Științifice a Studenților și Masteranzilor Filologi, un eveniment ce reunește peste 50 de studenți și masteranzi filologi din România și din străinătate.

Organizat de Departamentul de Litere din cadrul Facultății de Istorie, Litere și Științe ale Educației împreună cu Centrul de Cercetare și Inovare în Educația Lingvistică, Centrul de Cercetări Filologice și Dialog Multicultural și Centrul de Cercetare a Imaginarului „Speculum”, evenimentul continuă o tradiție academică de excelență, oferind tinerilor cercetători o platformă pentru prezentarea rezultatelor științifice și schimbul valoros de idei.

Participanții vor prezenta lucrări din domenii precum literatură, lingvistică, traductologie și studii culturale, în limbile română, engleză, franceză și germană. Ediția din acest an aduce la Alba Iulia reprezentanți din cadrul a zece universități din România și trei universități din străinătate, printre care: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Centrul Universitar Nord din Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – Centrul Universitar din Pitești, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea din Craiova, Universitatea „Petrol-Gaze” din Ploiești, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și instituția-gazdă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Din străinătate, participă studenți de la Universitatea din Novi Sad (Serbia), Universitatea Jagiellonă din Cracovia (Polonia) și Eurasian National University din Kazahstan.

Evenimentul debutează cu conferința plenară „How to Do Things with Anglicisms”, susținută de Dr. Annabella-Gloria Niculescu-Gorpin, CS II la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române și cadru didactic la Universitatea din București.

În cea de-a doua zi, vor avea loc și două workshop-uri: „Beyond Borders and Time: Celebrating the 300th Anniversary of the Great Turkmen Poet and Thinker Magtymguly Pyragy”, activitate coordonată de Conf. univ. dr. Marcela Ciortea și Lect. univ. dr. Andra-Iulia Ursa, la care va lua parte și delegația invitată de la International University for the Humanities and Development (IUHD) din Ashgabat, Turkmenistan. Al doilea workshop, „Path to a PhD: Understanding Research, Methods, and Thesis Development”, va fi susținut de doctoranzii Ioana-Camelia Brustur și Alexandru-Bogdan Pârlițeanu de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Conferința se va desfășura în format hibrid, iar informații referitoare la programul conferinței pot fi găsite pe site-ul evenimentului: http://sssmf.uab.ro/.

Evenimentul este organizat de Departamentul de Litere al Facultății de Istorie, Litere și Științe ale Educației din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba. Dorim să adresăm mulțumiri partenerului nostru, Consiliul Județean Alba, pentru sprijinul constant și contribuția semnificativă la susținerea acestui eveniment academic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba