Rămâi conectat

Știri

Secția de cardiologie a Spitalului din Alba Iulia, modernizată complet cu o investiție de aproape 5,7 milioane de lei

Publicat

în

Secția de cardiologie a Spitalului din Alba Iulia, modernizată complet cu o investiție de aproape 5,7 milioane de lei!

Secția de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, deservită de 10 medici cardiologi, a fost complet renovată și modernizată, astfel încât să poată oferi cele mai bune servicii medicale pacienților.

Secția oferă condiții medicale mult mai bune datorită unei investiții în valoare totală de 5.695.009 lei, care a acoperit atât lucrările de reparații capitale (2.497.744 de lei), cât și achiziția de echipamente medicale și alte dotări necesare (2.850.185 lei – mijloace fixe și 347.080 lei – obiecte de inventar). Această investiție a fost finanțată de către Consiliul Județean Alba, instituție în subordinea căreia se află spitalul. Recepția tehnică a lucrărilor s-a realizat recent, iar o conferință de presă, în acest context, a fost organizată joi, 21 septembire 2023.

Secția dispune de 39 de paturi dintre care 9 pe USTAC (unitate de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici). În total sunt 7 saloane cu câte 4 paturi și un salon cu 2 paturi, fiecare având grup sanitar propriu. Acestea sunt dotate cu frigider, noptiere cu măsuțe, televizoare, aer condiționat, cărucioare de tratament, injectomate și tensiometre. De asemenea, există și un salon USTACC cu 9 paturi de terapie intensivă, dotat cu saltele antiescară și cântar. Aici, pacienții beneficiază de suport modular cu 2 sertare la fiecare pat, sistem de monitorizare pacienți USTACC, lift pentru pacienți, injectomate, defibrilator și troliu de urgență.
Printre spațiile disponibile în secție se numără un cabinet de explorări funcționale, echipat cu o bandă de alergat, o bicicletă pentru testare la efort, un defibrilator, un aparat EKG, holter EKG și holter TA. În cadrul secției de cardiologie mai există și o sală de tratament, o magazie pentru materiale, un cabinet pentru medici, mai multe magazii, o sală de mese și un oficiu echipat cu mașină de spălat vase și aragaz. De asemenea, se află și un cabinet de ecografie, dotat cu un ecograf Vivid și sonda pentru ecografie transesofagiană, precum și un aparat EKG.
Secția dispune și de o cameră de gardă dedicată cardiologiei, unde personalul medical este disponibil 24 de ore din 24 pentru a răspunde nevoilor de urgență ale pacienților. În total, secția de cardiologie are un personal medical format din 10 medici, dintre care 3 medici primari și 7 medici specialiști, 21 asistenți medicali principali, 7 infirmiere, 3 îngrijitoare de curățenie, 1 statistician medical și 1 registrator medical.
Pe lângă dotările specifice secției, există și dotări generale care asigură siguranța și confortul pacienților. Acestea includ o instalație de supraveghere video a căilor de acces, o instalație de internet (hotspot Wi-Fi), o instalație de iluminat de securitate și veghe conform cerințelor ISU, un sistem de apelare asistență, un sistem de detecție și semnalizare incendiu și rampe medicale pentru oxigen și vacuum.
De asemenea, în acest an, a fost recepționat și proiectul de reabilitare energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, care a avut o valoare totală de 16.486.306 de lei, dintre care 13.800.415 fonduri europene și 2.685.891 finanțare de la Consiliul Județean Alba.
Reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia aduce beneficii atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. Prin creșterea eficienței energetice, spitalul va putea reduce costurile operaționale, eliberând resurse financiare pentru îmbunătățirea serviciilor medicale și dotarea cu echipamente moderne. Pe lângă creșterea eficienței energetice, prin acest proiect aspectul unității s-a schimbat considerabil.
Principalele obiective ale proiectului sunt: diminuarea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră; reducerea consumului anual de energie primară; implementarea unui sistem alternativ de producere a energiei din surse regenerabile și adaptarea infrastructurii spitalului pentru nevoile persoanelor cu dizabilități. Astfel, în urma finalizării acestei investiții, sunt reduse emisiile de CO2 în atmosferă, este diminuat consumul de energie primară, au fost instalate panouri solare care ajută la producerea apei calde și curentului, respectiv obținerea energiei primare din surse regenerabile.
Finalizarea lucrărilor de reparații capitale la secția de cardiologie și a proiectului privind reabilitarea energetică reprezintă pași importanți în asigurarea unor servicii medicale de calitate pentru pacienți. Aceste investiții demonstrează angajamentul Consiliului Județean Alba și al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia privind îmbunătățirea calității serviciilor medicale.

Biroul de presă al SJU Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Povestea micilor, o mâncare cu tradiție de 1 mai

Publicat

în

A venit asadar Ziua Muncii, cea care prin excelenta se sarbatoreste la iarba verde, cu gratarul incins alaturi. Si ca in fiecare an, mititelul o sa fie regele petrecerii.

Acest produs cu traditie in cultura romaneasca a aparut la inceputul secolului trecut, iar reteta originala a fost revendicata de mai multi bucatari. Indiferent cine este inventatorul, nu uitati sa luati paine proaspata si mustar, inainte sa plecati de acasa.

Mititeii reprezintă un fel de mâncare românească, un fel de chiftele la grătar, de obicei de formă cilindrică, a căror compoziție constă din carne de vacă (uneori amestecată cu carne de oaie sau de porc), la care se adaugă usturoi, piper negru și uneori ardei iute. De obicei sunt mâncați cu muștar. Legenda spune că mititeii au fost inventați într-o seară la hanul “La Iordachi” din București, binecunoscut pentru cârnații săi, când bucătăria a rămas fără învelișuri.

O alta sursa scrie despre micii de la Carul cu Bere vestit in acea vreme. Bucatarul de la acea vreme, vorbea despre originea sarbeasca a acestui preparat. Intr-o scrisoare datata 16 iunie 1920, proprietarul descrie reteta acestui preparat: „Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare intre mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mancare de sine statatoare”, scrie stirileprotv.ro.

La fel de populari in perioada interbelica erau si mititeii lui Pastorel. In reteta sa, carnea de vita trebuia sa provina de la ceafa, coada sau pulpa. Iar pe langa amestecul de condimente, trebuia sa contina si miez de franzela inmuiat in usturoi.

Astazi s-a dezvoltat o intreaga industrie in jurul mititeilor. In zilele noastre, micii se fac pe banda rulanta. Numai in aceasta fabrica se pregatesc pentru 1 mai 150 de mii de bucati. De obicei reteta contine un amestec de carne de vita si carne de porc, insa proportiile difera in functie de zona.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor: Ce să faci în această zi pentru a fi ferit de rele și boli

Publicat

în

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor: Ce să faci în această zi pentru a fi ferit de rele și boli

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este ultima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, care începe în Duminica Floriilor şi se încheie în Sâmbăta Mare.

Aceasta este cea mai aspră săptămână a postului, amintind de patimile Domnului Iisus Hristos din aceste zile. După Lunea Mare și Marțea Mare, Miercurea Mare este o zi importantă, plină de simboluri și tradiții. Iată ce este bine să faci în această zi pentru a fi ferit de rele și de boli.

Miercurea Mare a Săptămânii Patimilor ne apropie de Sfintele Paşti. Denia care se ține în această seară îl aduce în prim-plan pe Iuda, apostolul trădător şi, totodată, se face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos. Până Duminică, în ziua Învierii Domnului, credincioșii ortodocși au obiceiul de a posti. Unii țin chiar post negru, nemâncând nimic, începând din Miercurea Mare și până de Paște. Mai mult, se spune că cei care reușesc să țină post negru în această zi vor fi protejaţi tot anul de boli.

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a trădat pe IIsus

Aceasta este ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. Astfel, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), Miercurea Mare este una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţiile zilelor marcate ca „harţi” în calendarul ortodox.

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spăla și călca. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele, scrie a1.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba