Fiecare salon de bronzare va avea nevoie de o autorizare sanitara de la directia teritoriala de sanatate publica, iar aceasta va fi obtinuta in baza unei declaratii pe propria raspundere.

„Saloanele/centrele de bronzare trebuie sa fie autorizate sanitar de catre directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Autorizarea sanitara se va face in baza declaratiei pe propria raspundere, conform prevederilor Ordinului MS nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitara pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire si pentru functionarea obiectivelor ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei, cu modificarile si completarile ulterioare”, scrie in document.

In acelasi timp, titularul fiecarui aparat de bronzat va trebui sa completeze Registrul aparatului si Registrul de exploatare. In plus, daca un aparat nu mai functioneaza, este casat sau este vandut, titularul va trebui sa informeze directia teritoriala de sanatate publica.

In alta ordine de idei, fiecare firma care va folosi aparate de bronzat va trebui sa intocmeasca un registru cu fisele clientilor. Iar pe langa fisa, firma va pastra si declaratia pe propria raspundere a clientului, pentru o durata de cel putin trei ani.

Atentie! Daca apar reactii secundare in urma bronzarii artificiale, titularii saloanelor vor trebui sa transmita un raport catre directia teritoriala de sanatate publica. Aceeasi regula va fi valabila, de asemenea, pentru accidentele grave si pentru spitalizarea clientilor in urma unei sedinte de bronzare.

Angajatii vor avea nevoie de instruire de specialitate

Personalului salonului de bronzare va trebui sa i se asigure, de catre angajator, doua cursuri de instruire in vederea specializarii. Mai exact, va fi vorba de un curs de notiuni fundamentale de igiena si de instruirea de specialitate.

Instruirea de specialitate va fi facuta de catre Centrul National de Monitorizare a Factorilor de Risc din Mediul Comunitar din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP). Aceasta va fi asigurata dupa depunerea la secretariatul INSP a unei cereri, impreuna cu dovada efecturarii primului curs si chitanta aferenta participarii la instruire.

„In urma instruirii, INSP – Centrul National de Monitorizare a Factorilor de Risc din Mediul Comunitar elibereaza certificate de instruire, care au o valabilitate de trei ani. Certificatul de instruire trebuie afisat pe peretii salonului, in locuri vizibile pentru utilizatori”, este explicat in proiectul initiat de MS.

Important! Inainte de inceperea sedintei de bronzare, personalul specializat va evalua starea pielii acestuia (daca exista leziuni deschise, infectii, inflamatii sau boli de piele, sedinta de bronzare va fi amanata). Totodata, clientul va fi informat despre posibilele riscuri la care se expune si despre masurile de igiena pe care trebuie sa le ia la terminarea procedurii.

Citește și Persoane asigurate la sănătate fără plata CASS – lista completă la ANAF

Ce aparate vor putea fi folosite in saloane

In saloanele de bronzare nu vor fi permise aparatele de tip UV4, ci doar aparatele de tip UV1, UV2 si UV3. Conform proiectului, aparatele UV vor fi clasificate dupa cum urmeaza:

  • aparat UV tip 1: aparat care contine un emitator UV astfel incat efectul biologic este cauzat de radiatiile cu lungimi de unda mai mari de 320 nm si caracterizat printr-o iradianta relativ ridicata in domeniul cuprins intre 320 nm si 400 nm;
  • aparat UV tip 2: aparat care contine un emitator UV astfel incat efectul biologic este cauzat de radiatiile cu lungimi de unda mai mici sau mai mari de 320 nm si caracterizat printr-o iradianta relativ ridicata in domeniul cuprins intre 320 nm si 400 nm;
  • aparat UV tip 3: aparat care contine un emitator UV astfel incat efectul biologic este cauzat de radiatiile cu lungimi de unda mai mici sau mai mari de 320 nm si caracterizat printr-o iradianta limitata pe toata banda de radiatii UV;
  • aparat UV tip 4: aparat care contine un emitator UV astfel incat efectul biologic este cauzat in principal de radiatiile cu lungimi de unda mai mici de 320 nm.

Fiecare aparat de bronzat va trebui sa aiba o carte tehnica in care sa fie incluse modul de folosire, programele de expunere recomandate, duratele si intervalele sedintelor de expunere, precum si numarul maxim de expuneri recomandate in cursul unui an. Totodata, aparatele vor trebui sa aiba un comutator de urgenta care sa poata fi folosit cu usurinta de catre utilizator pentru a opri imediat expunerea.

Daca salonul are personal specializat, in acesta va fi permisa folosirea aparatelor de tip UV1, UV2 si UV3. In lipsa persoanelor special instruite va fi permisa doar folosirea aparatelor de tip UV3.

In saloane vor trebui respectate norme stricte de igiena

Propunerea de act normativ aflata in prezent in dezbatere publica prevede ca saloanele de bronzare vor fi nevoite sa respecte reguli stricte in privinta curateniei. Concret, principalele obligatii vor fi urmatoarele:

  • fiecare salon sa aiba incinte separate pentru: accesul, inregistrarea si asteptarea clientilor; bronzarea artificiala; pastrarea echipamentului si a articolelor curate si dezinfectate; depozitarea echipamentelor si materialelor folosite pentru curatenie;
  • incintele sa fie luminate in mod adecvat (atat cu lumina naturala, cat si cu lumina artificiala) si sa fie bine ventilate;
  • sa existe chiuveta pentru spalarea mainilor, sa se asigure obligatoriu apa potabila curenta rece si calda, sapun, prosoape de hartie sau dispozitive pentru uscarea mainilor;
  • fiecare salon sa aiba cosuri de gunoi.
  • fiecare salon sa aiba trusa de prim ajutor;
  • sa se asigure clientilor ochelari de protectie impotriva radiatiilor UV (ochelari de unica folosinta sau, in caz contrar, unii care sunt curatati si dezinfectati dupa fiecare folosire);
  • persoanele sub 18 ani nu vor avea voie sa foloseasca aparatele de bronzat.

Atentie! In proiect este subliniat ca toate suprafetele cu care ajung in contact clientii vor trebui sa fie mentinute intr-o perfecta stare de curatenie si intretinere”.

„Dezinsectia periodica se face la trei luni, iar deratizarea periodica se face la intervale de maximum sase luni sau ori de cate ori este nevoie; intre operatiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsectie si deratizare curente, de intretinere, in functie de prezenta vectorilor”, este precizat in documentul amintit. Totodata, inregistrarile referitoare la aceste activitati vor trebui pastrate pentru a fi puse la dispozitia autoritatilor.

Curatenia in saloane se va face de catre personal calificat, la inceputul sau la sfarsitul programului de lucru, dar si ori de cate ori este necesar. Iar suprafetele aparatelor de bronzat cu care vin in contact clientii vor trebui dezinfectate dupa fiecare folosire.

Important! Fumatul, consumul de bauturi alcoolice si de substante stupefiante vor fi interzise in saloanele de bronzare, iar accesul animalelor va fi oprit.

Citește și Începe campania de vaccinare antigripală. Cine va fi imunizat gratuit

De ce vrea ministerul sa reglementeze activitatea saloanelor de bronzare

Principalele motive pentru care autoritatile vor sa reglementeze activitatea saloanelor sunt raspandirea tot mai mare a serviciilor de bronzare artificiala si gradul de informare scazut al persoanelor care apeleaza la acestea.

„Tinand cont de raspandirea tot mai mare a serviciilor de bronzare artificiala si segmentul numeros de utilizatori, consideram ca se impune si in Romania existenta unor reglementari in acest sens, in vederea cresterii gradului de supraveghere si control a conditiilor igienico-sanitare si a procedurilor utilizate in saloanele de bronzat, precum si a gradului de informare si consiliere a utilizatorilor privind riscurile la care se expun atunci cand folosesc solarul, cu atat mai mult cu cat, actualmente, in majoritatea saloanelor de bronzat nu se asigura ochelari de protectie, personalul nu dispune de cunostinte si nici de instruire, iar clientii nu sunt informati, avertizati sau consiliati”, este explicat in referatul de aprobare (pdf) anexat proiectului de ordin.

Initiatorii au aratat ca, in urma unui studiu national efectuat de INSP in anul 2011, a rezultat ca romanii au cunostinte superficiale legate de modalitatea de expunere la radiatiile UV (ultraviolete) artificiale si de contraindicatiile aferente folositii aparatelor de bronzat. In plus, acestia au punctat ca, la nivelul Uniunii Europene, mai multe state membre (printre care Germania, Franta si Danemarca) deja au reglementari specifice folosirii aparatelor de bronzat.

Sursa:avocatnet.ro