Rămâi conectat

Știri

Restricții de circulație, 28-29 noiembrie, în Alba Iulia: Repetiții pentru ceremonialul militar din 1 Decembrie

Publicat

în

A întâmpina un oaspete cu pâine și sare, nu este egal, din păcate, în perioada aceasta, cu a-i oferi un loc de parcare cât mai aproape de zona evenimentelor. Organizatorii solicită celor care doresc să participe la aniversarea Centenarului la Alba Iulia să țină cont de capacitatea limitată de stocare în privința parcărilor și să utilizez alternativele provizorii propuse.

În afara zilelor de 28 și 29 noiembrie, când interdicțiile vizează zona de repetiții pentru ceremonialul militar, începând cu 30 noiembrie de la ora 14.00 (excepție situația în care se constată valori crescute de trafic înainte de ora 14.00) se va activa sistemul de parcaje suplimentar, cu preluare din stațiile aferente de către operatorul de transport public. În ziua de 30 noiembrie, locuitorii municipiului vor putea circula, in afara perimetrelor destinate ceremoniilor, ținând cont de recomandarea de a utiliza autovehicule cat mai puțin cu putință. De altfel, este esențial ca pentru a păstra un echilibru în trafic, acolo unde este posibil, să se utilizeze curțile și parcările interioare. Turiștii cărora li s-a garantat spațiu de parcare de către unitățile de cazare, vor putea ajunge pana la destinație și în data de 30 noiembrie. Pentru ziua de 1 decembrie accesul auto va fi limitat total, iar mașinile vor fi dirijate exclusiv către parcările temporare, de către polițiști și voluntari. Se evidențiază trei rute majore, trasate cu roșu, galben și albastru, pe care vor circula la interval de 15 minute autobuzele STP. Proprietarii autoturismelor care vor fi parcate în jurul orașului vor primi tichete cu numărul parcării și linia de autobuz pe care aceasta este situată.

”Cei care veneau acum 100 de ani la Ala Iulia pentru Marea Unire veneau, probabil, cu carute, trenuri si, cel mai des, grupuri uriase venind pe jos de la zeci, sute de km. Revenind in prezent, vreau sa cred ca e legitima rugamintea pe care o adresez fiecărui albaiulian: pentru 2 zile să renunțe sau măcar să reducă la minim ” consumul” de mașină personală și să folosească transportul public, cei care stau la casă să parcheze în interiorul curților, totul pentru a lăsa cât mai libere drumurile publice. Pentru a ne dovedi cu totii gazde perfecte si practic, nu doar declarativ. Colegii mei vor actualiza permanent informatiile legate de strazile inchise circulatiei. Ceilalti colegi, din Politia Locala, vor avea si ei misiuni speciale de Centenar asa ca apelez la spiritul civic al albaiulienilor, să încerce să îi înțeleagă înainte să sune și alerteze pentru probleme minore. O dată într-o sută de ani, putem face acest efort de a renunța la o parte din” confort”. Va mulțumesc.” Mircea Hava, primar.

În zilele de 28 și 29 noiembrie 2018 între orele 12:00 – 17:00 se vor institui restrictii pe traseul: Parcul auto MApN Schit (str. Lalelelor) – bd. Încoronării – bd. 1 Decembrie 1918 – bd. Horea – Calea Moților (de la intersecția cu bd. Horea până la Stadion) – bd. Revoluției 1989 (la nevoie în caz de blocaj de la Stadion în dr. pe bd. Republici), iar pentru personal str. Cloșca. În cazul în care în zilele de 28 și 29 nu se pot derula antranamentele, Comisia avizează la solicitarea MApN – UM 02565, blocarea traficului în data de 30.11.2018 în același interval orar (12:00-17:00).

Harta 28-29.11.2018:

În data de 30.11.2018 se vor institui restricții:

                  ->  începând cu ora 10:00 bd. Ferdinand I, Ion I.C. Brătianu și str. Ardealului, până la ora 11:30;

                  ->  începând cu ora 14:00 se restricționează traficul la intrările în Municipiul Alba Iulia cu excepția riveranilor, respectiv str. Al. I. Cuza, str. Mărășești, str. Regimentul 5 Vânători, str. Brândușei și str. Zlatnei (DN 74) până în data de 01.12.2018 la ora 07:00;

Harta 30.11.2018:

           În data de 01.12.2018:

                  ->  începând cu ora 07:00 la intrările în Municipiul Alba Iulia, respectiv str. Al. I. Cuza, str. Mărășești, str. Regimentul 5 Vânători, str. Brândușei și str. Zlatnei (DN 74) cât și toate străzile din municipiu cu excepția: str. Zlatnei (DN74) – Calea Moților până la intersecția cu bd. Republicii, bd. Republicii – str. Tudor Vladimirescu (de la intersecție cu bd. Republicii) – str. Al. I. Cuza și Regimentul V Vânători de Munte. Deplasarea pe aceste artere se face doar pe sens de ieșire din Municipiul Alba Iulia;

Harta 01.12.2018:

          

           În data de 02.12.2018:

                  ->  în intervalul orar 16:00 – 22:00 pe bd. 1 Decembrie 1918 de la intersecția cu str. Vasile Goldiș până la intersecția cu str. Cloșca, str. Nicolae Iorga, str. Mihai Viteazul, str. Aurel Vlaicu și str. Crișan.

Harta 02.12.2018:

Se exceptează mijloacele de transport în comun (STP) care vor circula pe traseele stabilite. Se exceptează autospecialele IPJ, IJJ, SAJ, ISU, MApN și autoturismele autorizate special care vor purta însemne distinctive.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba