Rămâi conectat

Știri

Reguli noi pentru creșterea porcilor în gospodărie: ANSVSA spune că vor ajuta la eradicarea pestei porcine africane

Publicat

în

Reguli noi pentru creșterea porcilor în gospodărie: ANSVSA spune că vor ajuta la eradicarea pestei porcine africane

Legea Porcului ar putea ajunge la vot în Plenul Parlamentului în două – trei săptămâni, iar aceasta va ajuta la eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul României, a anunțat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Legea porcului nu va interzice creşterea animalelor în gospodării.

Autoritățile pregătesc reguli noi pentru românii care vor să crească porci în gospodării. Parlamentul ar putea da vot în două sau trei săptămâni pe Legea porcului, prin care vor fi introduse reguli noi privind creșterea porcilor în gospodării pentru consumul propriu. „Sper că în curând vom avea Legea porcului, care a ţinut mult timp spaţiul public şi chiar a creat stări emoţionale având în vedere că se vorbea de interzicerea creşterii porcului în gospodăria populaţiei. Aş vrea să dau asigurări că propunerea legislativă pe care o avem în acest moment – şi sper că în maximum 2-3 săptămâni să ajungă în plenul Parlamentului la vot – nu va interzice creşterea porcului în gospodăria populaţiei, dar vor exista reglementări care vor ajuta la eradicarea pestei porcine africane din România”, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle, pentru Agerpres.

În opinia sa, Legea porcului alături de Hotărârea de Guvern pentru aprobarea măsurilor de control şi eradicarea pestei porcine africane în România vor ajuta la eradicarea bolii de pe teritoriul ţării. „Am creat toate toate pârghiile ca toţi cei interesaţi de creşterea porcului să fie prezenţi pe piaţă. Nu se va interzice creşterea porcului în gospodăria populaţiei, conform Legii porcului, dar se vor face reglementări. Este normal, şi nu numai la porc, ca omul să înţeleagă că animalele trebuie să fie identificate. Identificarea este ca şi asigurarea CASCO. Dacă animalul este identificat şi doamne fereşte apare boala, este prima condiţie ca să se califice să fie despăgubit. Părerea mea personală: nu aş da bani cetăţenilor care nu au animalele identificate, deoarece creez o frustrare celuilalt cetăţean care respectă regulile. Prin urmare, prima condiţie pe care am pus-o a fost identificarea. Noi avem sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, dar a fost un ordin de preşedinte ANSVSA care s-a modificat şi acum este Ordinul 208/2023, care vine cu reglementări şi pentru alte specii precum cervidee, ren şi camelide, pentru că iată au început să apară şi astfel de crescătorii şi a trebuit să venim cu completări”, a menţionat vicepreşedintele ANSVSA.

Veterinarii, notificați prin SMS, email sau Whatsapp de apariția porcului în gospodărie

Românii care cresc porci în gospodărie pentru consum propriu Potrivit acestuia, în momentul de faţă cetăţenii au numeroase posibilităţi de a notifica medicul veterinar în legătură cu identificarea unui animal, astfel încât în termen de 7 zile acesta poate fi introdus în baza de date. „Am dat posibilitatea ca medicul veterinar să fie notificat prin mai multe metode, respectiv SMS, email, whatsapp, lucru care se vede în timp real şi la direcţia veterinară. Şi am lăsat în continuare şi posibilitatea olografă, dacă oamenii nu au această posibilitate sau nu stăpânesc această tehnologie. Astfel, se deplasează la dispensarul veterinar şi medicul are un registru pe hârtie unde ia act că cetăţeanul respectiv vrea să i se identifice purcelul, oaia, capra, vaca. În 7 zile medicul veterinar trebuie să meargă la cetăţeanul respectiv, să identifice animalul, după care îl introduce în baza naţională de date. Aceste reguli au existat, nu descoperim acum apa caldă, şi chiar foarte mulţi cetăţeni le-au respectat”, a subliniat oficialul ANSVSA.

Mutarea porcului dintr-un loc în altul, doar cu avizul veterinarului

O altă modificare importantă, care se va regăsi în noua legislaţie, vizează mişcarea necontrolată a animalelor făcută de „mijlocitorii de animale”. „Până acum, domnii mijlocitori aveau posibilitatea să-şi elibereze singuri documentul de mişcare. Acel document de mişcare se încărca pe staţia de lucru a medicului veterinar. În acest moment, în România, nicio unitate administrativ-teritorială nu duce lipsă de medic veterinar. Dacă acum 3-4 ani de zile aveam aproape 350 de localităţi fără asistenţă veterinară, în acest moment în România, toate localităţile sunt acoperite cu medici veterinari, iar mijlocitorul de animale nu mai are dreptul să-şi elibereze acel document de mişcare. El se eliberează doar de serviciul veterinar şi atunci am speranţa că această mişcare necontrolată a animalelor se va reduce”, apreciază specialistul ANSVSA.

De asemenea, specialiştii ANSVSA vor să modifice Legea 215 privind organizarea instituţiei în aşa fel încât să poată fi confiscat mijlocul de transport, atunci când animale transportate sunt neidentificate.

Câți porci pot fi crescuți într-o gospodărie

În legătură cu numărul de porci care va putea fi crescut într-o gospodărie ţărănească pentru consumul propriu nu pentru piaţă, vicepreşedintele Autorităţii a spus că în prezent discuţiile sunt pentru un efectiv de 15 porci, însă crescătorii vor trebui să respecte minime reguli de biosecuritate. „Că vor fi doi porci, că vor fi 15 porci, dacă nu respectă aceste reguli, nu avem sub control pesta porcină africană. Mai mult decât atât, noi recomandăm ca la adăpostul de animale să aibă o tăviţă în care să pună apă cu o substanţă dezinfectantă, iar încălţămintea pe care o utilizează să fie doar acolo. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat de când am început să ne spălăm pe mâini din cauza Covid, că aproape am scăpat de multe boli de altă natură. De asemenea, dacă trecem la partea de impozite ar trebui să gândim în felul următor: dacă mai mulţi plătim impozite mici, atunci presiunea nu e atât de mare pe portofelul fiecăruia, dar din păcate sunt foarte puţini care plătesc. Ce vreau să spun este că tu, crescător, cu 4 membri în familie creşti 100 de porci pentru consum propriu, asta este o poveste pe care nu putem să o vindem. Şi atunci am dat posibilitatea prin Legea cooperaţiei, pe gospodăria ţărănească, unde chiar mergem la 100 de porci, să fie luat în evidenţă sub altă legislaţie, cu nişte condiţii minime de biosecuritate, respectiv împrejmuire, platformă de gunoi, şi astfel animalele pot fi comercializate spre abatorizare, dar cei care cresc pentru consum propriu este specificat în lege că este doar pentru familia dumnealui, nu pentru piaţă”, a explicat reprezentantul ANSVSA.

Pe de altă parte, Dănuţ Păle a transmis că în perioada sărbătorilor medicii veterinari vor elibera documente specifice, dacă respecta condiţiile, astfel încât carnea de porc sau animalul să poată fi transportate fără a exista pericolul de a fi confiscate. „Tradiţiile vor fi respectate şi de aceea am venit cu o notă de serviciu în preajma sărbătorilor, am trimis şi un model de anexă, unde medicii veterinari de liberă practică care fac examenul de trichină să elibereze documentul în care era consemnată crotalia, marca de identificare, proprietarul, unde merge porcul, că examenul de trichină care a fost făcut este negativ, pentru că nici noi nu dorim să îl oprească pe traseu poliţia şi să-i confişte porcul. Noi, autoritatea, am luat în calcul toate aceste elemente, dar respectând şi anumite reguli, să nu difuzăm boala. Mai mult decât atât, nu cred că numai noi trebuie să facem. De aceea fac apel şi la crescători şi la celelalte autorităţi să fim foarte responsabili”, a reiterat el.

Acesta a subliniat că sunt ţări din Europa care au scăpat numai după zeci de ani de această boală, iar România ar trebui să înveţe din măsurile pe care acestea le-au aplicat, în condiţiile în care în prezent nu există un vaccin specific pentru pesta porcină africană, deşi se lucrează la acest lucru în multe ţări ale lumii. Primele cazuri de pestă porcină africană au apărut în România în anul 2017, iar în următorii ani focarele de pestă au înregistrat o explozie pe teritoriul României, în 2019 fiind un vârf de 1.728 de focare . Ultimele date transmise de ANSVA arată că numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) active în România era de 24, din care 23 la nivelul gospodăriilor populaţiei, iar unul într-o exploataţie comercială de porcine. Până în prezent au fost stinse 5.952 de focare de pestă porcină africană.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba