Rămâi conectat

Administrație

Răzvan Popa, la Unirea FM: La Galda, în secolul XXI, oamenii încă preferă apa din fântânile proprii în detrimentul apei din rețeaua publică

Publicat

în

Locuitorii din mediul rural încă apelează la apa din fântânile proprii. Deși vorbim de o apă neverificată. Se întâmplă și în comuna Galda de Jos. Locuitorii din satele ce compun comuna sunt însă alimentați cu apa din rețeaua de apă tot din zona municipiului Alba Iulia, de mai bine de 10 ani.

Satele cele mai mari sunt deja deservite și urmează a fi extinsă rețeaua de apă în întreaga comună, a declarat la Unirea FM Răzvan Popa, funcționar în carul Primăriei Galda de Jos. În plus, apa din rețeaua publică este verificată, respectă anumite standarde iar la ora actuală presiunea este mult mai bună.

Răzvan Popa: ”Noi avem deja apă în Galda de Jos la gospodăriile populației de mai bine de 10 ani. Avem intenția să o extindem în toată comuna. Partea de început, unde sunt și cele mai mari aglomerări , satele cele mai mari, ele sunt deja deservite atât de apă cât și de canalizare. Omenii au început să se obișnuiască cu apa din rețeaua aceasta publică care are evident un grad de siguranță mai mare. Sigur, totdeauna va exista la țară discuția care este mai bună , apa de la fântână sau din rețea. Având în vedere situația economică actuală și faptul că în general acasă omul nu are cele mai bune metode pentru a testa calitatea apei, zic că este preferabil apa din rețeaua publică care este verificată , respectă anumite standarde, este asigurată o presiune mai bună. Ai asigurată, cel puțin la noi la Galda, știu că era la un moment dat calculată o medie de aproximativ 6 bari pentru instalația de apă curentă , ceea ce spre deosebire de ce aveam înainte de acesta apa din rețeaua publică, este cel puțin dublu ca valoare”.

Omul de la tara nu are cele mai bune metode pentru a-si testa calitatea apei din fântâni, de aceea este preferabil sa fie folosita rețeaua de apa potabila, spune funcționarul Primăriei Galda de Jos: ”În special la țară, în fântânile care sunt pe lângă majoritatea caselor există și o anumită concentrație de calcar în apă, care pe lângă faptul că poate sa fie dăunătoare pentru sănătate, aduce și anumite defecțiuni sau erodări în rețelele de instalații. Aduce repede uzură și din acest punct de vedere apa pe care o avem la Galda funcțională este foarte bună”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Start pentru modernizarea iluminatului public în comuna Stremț

Publicat

în

În comuna Stremț, start pentru modernizarea iluminatului public

Au început lucrările aferente proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public in comuna Stremț”, proiect prin care a fost obținută de la Fondul de Mediu suma de 999.936, 52 lei finanțare nerambursabilă.
Anunțul a fost făcut de primarul Traian Ștefan Popa.
Prin acest proiect se va moderniza iluminatul public pe tronsonul drumului Stremț – Geoagiu de Sus – Valea Mănăstirii.
„Totodată suntem în curs de obținere a unei noi finanțări, tot prin Fondul de Mediu, de aceeași valoare, prin care se va moderniza iluminatul public pe străzile din comuna Stremț”, a precizat edilul.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Relocare în subteran a cablurilor pe încă șase străzi din Blaj

Publicat

în

Pe încă șase străzi din Blaj, relocare subterană a cablurilor

Proiectul de relocare în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații (internet, tv și telefonie) va continua pe alte șase străzi din municipiul Blaj: Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2, Episcop Ioan Lemeny și Mitropolit Andrei Șaguna.
Prima stradă care va beneficia de relocarea în subteran a cablurilor este strada Clujului, lucrările urmând să înceapă în următoarele trei luni. Celelalte cinci străzi vor fi finalizate până la mijlocul anului 2025. Pe lângă relocarea cablurilor în subteran, vor fi montați stâlpi noi de iluminat, iar iluminatul public se va face pe LED.
„„Îngroparea” cablurilor este o necesitate pe care Blajul și-a asumat-o ca deziderat urban, în urmă cu șase ani. Procesul a fost accelerat în ultimii 4 ani, când am reușit să relocăm în subteran 57,8 kilometri de cabluri, în total având peste 70 de kilometri de cabluri de energie electrică și comunicații relocate în subteran.
Această investiție majoră, care duce Blajul și mai aproape de standardele europene, nu ar fi fost posibilă fără excelenta colaborare dintre administrația blăjeană și compania Distribuție Energie Electrică România (DEER) – Sucursala Alba și îi mulțumesc directorului Marius Ceteraș pentru sprijin!”, a transmis primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

1.500 de chiparoși pe străzile municipiului Blaj

Publicat

în

Blaj: 1.500 de chiparoși pe străzile municipiului

S-a început, prin intermediul Serviciului Public de Gospodărie Comunală, plantarea de chiparoși pe străzile municipiului Blaj.
În prezent, se completează locurile existente și se fac noi plantări în zona blocurilor de pe strada Gheorghe Barițiu, pe strada Tudor Vladimirescu 1 și la intrarea dinspre Sâncel. În total, vor fi 1.500 de chiparoși.
Potrivit reprezentanților administrației locale, pe lângă aspectul estetic deosebit, prin proprietățile sale, acest arbore ornamental asigură o mai bună calitate a aerului din Blaj.
În context primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a evidențiat rolul deosebit pe care Serviciul Public de Gospodărie Comunală, condus de Claudiu Păcurar, îl are în administrarea Blajului, fiind un vector important în dezvoltarea comunității, prin lucrările pe care le execută: întreținerea și extinderea spațiilor verzi, administrarea iluminatului public, reparații trotuare și clădiri, măturatul străzilor, servicii de deszăpezire și desinsecție, etc.
„Sunt servicii pe care nu le-am externalizat și care, datorită activității Serviciului Public de Gospodărie Comunală, degrevează bugetul local al Blajului de cheltuieli suplimentare în valoare de aproximativ un milion de euro pe an!”, a subliniat edilul din Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba