Știri
Program de formare privind fenomenul discriminării grupurilor vulnerabile pentru reprezentanții instituțiilor publice și ai societății civile din Alba Iulia
Reprezentanții instituțiilor publice și ai societății civile din Alba Iulia pot aplica în vederea participării la cursul de formare privind fenomenul discriminării grupurilor vulnerabile în acces la serviciile publice și noțiuni de incluziune socială și reducere a marginalizării grupurilor vulnerabile.
Primăria Municipiului Alba Iulia anunţă că acest curs de formare, organizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială și Asociaţia SM Speromax Alba, se va desfăşura în județul Brașov, în perioada 22-28 August 2016 și se înscrie în cadrul proiectului proiectului “ Abordare integrată la nivelul Municipiului Alba Iulia pentru reducerea discriminării și a marginalizării grupurilor vulnerabile”. Perioada 22 – 25 August 2016 va fi alocată cursului pentru reprezentanții instituțiilor publice, iar perioada 25 – 28 August 2016 va fi alocată cursului pentru reprezentanții societății civile.
Știri
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
În fiecare an, pe 8 noiembrie se sărbătoreşte ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril
În 8 noiembrie este marele praznic al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, numiţi în tradiţia românească şi Sfinţii Voievozi ai oştirilor cereşti.
Mihail este împlinitorul dreptăţii dumnezeieşti, purtând în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Numele, de origine evreiască (Miha’El), se tălmăceşte „Cine este că Dumnezeu?”.
În Vechiul Testament, Mihail este considerat ocrotitor al copiilor lui Israel. Într-adevăr, personalitatea celui botezat cu acest prenume reflectă semnificaţia numelui, căci Mihai are în mod natural tendinţa de a-i proteja pe cei din jur, fie că este vorba de copii sau de oameni adulţi. Despre persoanele cu numele Mihail (Mihai) se spune că inspiră încredere şi că le place să trăiască în armonie cu cei din jur. Sentimentele joacă un rol deosebit de important în viaţă lor şi trec prin filtrul emoţiilor toate deciziile pe care le iau, fie ele legate de viaţă afectivă sau de cea profesională.
Gavril, din ebraica, inseamna „Dumnezeu este puternic” , numele acesta evidentiind ca omul isi gaseste puterea in Dumnezeu, adica in credintais in iubire. Zilele in care se sarbatoreste Sfantului Gavril sunt 8 noiembrie si 26 martie. Cei care poarta acet nume sunt seducatori, sociabili, comunicativi , veseli si plini de viata. El vrea ca cei care il inconjoara sa fie fericiti, dar si el isi satisface curiozitatile incercand sa abordeze cat mai multe domenii. Se ataseaza usor de oameni, dar se lasa influentat usor.
Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate își serbează, vineri, 8 noiembrie, ziua numelui. Peste 1,3 milioane de români care poartă aceste prenume sau derivate ale lor îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Dintre acestea, cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela.
Știri
Bază sportivă multifuncțională, la Ciugud: Primăria a solicitat acordul de mediu de la APM Alba
Bază sportivă multifuncțională în Ciugud: Teren de fotbal, sală de fitness și bazin de înot
O bază sportivă multifuncțională se va construi în comuna Ciugud, pe o suprafață de 19.944mp. Primăria Ciugud a solicitat emiterea acordului de mediu de la APM Alba.Baza sportivă va avea facilități moderne pentru întreaga comunitate, precum teren de fotbal, sală de fitness, iar ulterior, un bazin de înot.
Accesul principal se va realiza din strada George Coșbuc, iar cel secundar de pe strada Simion Bran.
Potrivit documentației, se propune dezvoltarea unei baze sportive multifuncționale cu scopul de a oferi facilități moderne și accesibile pentru sportivi, spectatori și întreaga comunitate. Amplasată într-un cadru natural favorabil, baza sportivă va include o serie de infrastructuri concepute pentru a satisface nevoile diverselor activități sportive și recreative.
– Teren de fotbal;
– Gradene și facilități pentru spectatori;
– Vestiare și grupuri sanitare;
– Spații publice și spații verzi;
– Parcări și accesibilitate.
În centrul terenului se va amplasa un teren de fotbal, prevăzut cu gazon natural. Acesta va fi prevăzut cu un sistem de drenaj și de irigare pentru o întreținere și o mentenanță redusă. În jurul terenului de joc s-a prevăzut un spațiu de siguranță și un gard de protecție cu o înălțime minimă de 2.00m. Terenul va fi echipat cu un sistem de iluminat nocturn.
Pe laterala vestică se vor amplasa gradenele pentru spectatori. Acestea vor avea o capacitate de aproximativ 690 de spectatori. Sub gradene, la nivelul parterului se vor realiza vestiarele pentru jucători, arbitrii și antrenori, grupurile sanitare aferente vestiarelor, grupurile sanitare pentru spectatori și 2 spații comerciale propuse spre închiriere. Gradenele vor fi acoperite la partea superioară cu o structură metalică.
Spațiile publice și spațiile verzi vor contribui la crearea unei atmosfere plăcute și vor conduce către o integrare în peisajul comunei Ciugud. Spațiile verzi vor fi amenajate cu vegetație locală și vor include zone de recreere pentru comunitatea locală.
Pentru a asigura un flux eficient de vizitatori, proiectul include și o serie de parcări ample amplasate în proximitatea bazei sportive conform P.U.Z. aprobat prin H.C.L. nr. 7 din 2020. Accesul dinspre parcare spre terenurile de sport va fi realizat prin alei pavate, iar accesul către gradene se va realiza prin spațiul public dinspre strada Simion Bran.
Valoarea de investiție va fi stabilită ulterior, după realizarea evaluărilor în cadrul documentației. La acest moment, valoarea este estimată la aproximativ 19.500.000,00 lei.
Perioada de implementare a investiției este de 24 luni.
Caracteristicile fizice ale proiectului
În centrul amplasamentului studiat se va amplasa terenul de fotbal cu gazon natural în suprafață de 7.396,00mp cu dimensiunile suprafeței de joc de 100,00m x 64,00m. Suprafața de evoluția va fi de asemenea amenajată cu gazon natural pentru a putea permite încălzirea jucătorilor și o bună desfășurarea a jocului. Amplasarea terenului de fotbal va fi pe direcția NE–SE.
Pe latura de vest se vor amplasa gradenele, ce au o suprafață construită de 750mp cu dimensiunile de 12.30m x 60.90m. La nivelul parterului se află holul de distribuție, vestiarele, grupurile sanitare, punctul de prim ajutor, punct de protecție și pază și două spații comerciale.
Dimensiunea în plan a parterului este de: 54.50m x 10.80m. Accesul către zona de etaj 1 ce cuprinde spații administrative și sală de ședințe, se realizează printr-o scară de 1.20m lățime, accesibilă din holul de distribuție. Din etajul 1 se poate accesa zona gradenelor printr-un vomitoriu amplasat în axul central. Pentru a accesa gradenele din zona de primire a spectatorilor s-au prevăzut 2 scări cu dimensiunea 2.10m pe laturile scurte ale clădirii. Gradenele vor avea o capacitate de aproximativ 690 de persoane. Scaunele vor fi din plastic, rezistente la incendiu și la șocuri mecanice. Gradenele sunt acoperite la partea superioară de o structură metalica, placată la partea superioară cu plăci ondulate din policarbonat solid și vor fi placate cu șipci din lemn la partea inferioară.
Structura de rezistență va fi realizată din cadre de beton armat, iar închiderile la nivelul parterului și etajului vor fi realizate din cărămidă cu goluri verticale. Tâmplăria va fi realizată din profile de aluminiu, cu geam termoizolant.
Finisajele interioare vor fi realizate astfel: pardoselirășină epoxidică autonivelantă; pereți- vopsitorie lavabilă pe glet de ipsos și gips-carton, placaj cu plăci ceramice; tavane- vopsitorie lavabilă pe glet de ipsos și gips-carton.
Compartimentările aferente grupurilor sanitare vor fi realizate din HPL. Fațadele se vor finisa cu tencuială decorativă
pe termosistem. Soclul se va finisa cu tencuială decorativă hidrofobă pe un termosistem. Scările vor avea balustradă metalică, cu mână curentă metalică.
Pe latura de vest a terenului de fotbal în continuarea gradenelor se va amplasa o cafenea cu terasa înierbată în suprafață de 230,00mp cu dimensiunile de 20.45m x 10.80m. Regimul de înălțime este parter. Spațiul va avea grupuri sanitare, zonă de depozitare și un bar pentru servire.
Structura de rezistență va fi realizată din cadre de beton armat, iar vor fi realizate din cărămidă cu goluri verticale. Tâmplăria va fi realizată din profile de aluminiu, cu geam termoizolant.
Finisajele interioare vor fi realizate astfel: pardoseli- rășină epoxidică autonivelantă; perețivopsitorie lavabilă pe glet de ipsos și gips-carton, placaj cu plăci ceramice; tavane- vopsitorie lavabilă pe glet de ipsos și gips-carton.
Compartimentările aferente grupurilor sanitare vor fi realizate din HPL. Fațadele se vor finisa cu tencuială decorativă pe termosistem. Soclul se va finisa cu tencuială decorativă hidrofobă pe un termosistem.
Pe latura scurtă sudică a gradenelor se va amplasa un ascensor și o scară cu lățimea de 300cm ce va facilita accesul către partea superioară a gradenelor.
Pe latura de nord a terenului de fotbal se află o zonă destinată locurilor de joacă în suprafață de 905.00mp, placată cu covor de tartan. Vor fi amplasate o serie de articole ce vor permite elevilor din școala alăturată să desfășoare diverse activități.
Pe latura de est a terenului de fotbal către strada George Coșbuc, se propune înființarea într-o etapă ulterioară a unei săli de sport și un bazin de înot. Suprafața alocată dezvoltării ulterioare va fi de 3.950,00 mp. Până la realizarea proiectului de sală de sport și bazin de înot spațiul va fi înierbat corespunzător.
Pe latura de sud a terenului de fotbal și a spațiului alocat dezvoltării ulterioare se va amplasa o zonă verde în suprafață de 1.329,00 mp ce va fi amenajată corespunzător cu specii locale. Se propune și realizarea unei zone de fitness cu aparate destinate sportului fixate în pardoseală.
Laturile dinspre strada Simion Bran vor fi dedicate publicului, fiind pavate cu piatră cubică. Zona se va dota cu mobilier urban.
Știri
Rețea de canalizare în satele componente ale orașului Teiuș: Aviz de mediu solicitat
Rețea de canalizare în satele componente ale orașului Teiuș: Aviz de mediu solicitat
Administrația locală a solicitat aviz de mediu pentru proiectul care prevede înființarea rețelei de canalizare în satele componente ale orașului Teiuș, Beldiu, Pețelca și Căpud.
Lungimea totală a rețelei de canalizare gravitațională proiectate este de 8290 de metri. Lungimea rețelei de canalizare sub presiune este de 2307 metri.
Potrivit reprezentanților Primăriei Teiuș, proiectul poate constitui obiectivul unui proiect de investiţie ce poate fi realizat prin finanţare prin fonduri europene. Avantajele preconizate ale punerii în operă a proiectului sunt reducerea poluarii apelor de suprafață și subterane și dezvoltarea mediului local de afaceri.
Oportunitatea investiției este justificată și prin faptul că realizarea canalizării publice creează premisa infăptuirii unui pas important în direcția protecției mediului și de respectare a normelor referitoare la sănătatea publică, prin reducerea poluării surselor de apă prin ape uzate evacuate.
Valoarea investiției este de 17,1 milioane de lei, fără TVA. Perioada de implementare propusă este de 12 luni.
-
Știriacum 2 săptămâni
Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii
-
Știriacum 5 zile
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știriacum o săptămână
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum 2 săptămâni
Linia principală Arad-Alba Iulia, prima cale ferată transilvăneană: În 1868, cei 211 km dintre Arad și Alba Iulia, parcurși în aproape 9 ore
-
Știriacum 12 ore
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știriacum 2 săptămâni
Frumusețile toamnei: Care sunt cele mai colorate și frumoase flori
-
Știriacum 7 zile
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știriacum 2 săptămâni
Atracțiile turistice din Alba: Peștera Pojarul Poliței, un adevărat muzeu natural din Apuseni