Rămâi conectat

Administrație

Primăria Meteș a semnat trei contracte pe fonduri europene: Peste 100 de mii de euro, bani nerambursabili

Publicat

în

Satul Ampoița, un sat cu un uriaș potențial turistic, va fi adus la normalitatea anilor 2018, din punct de vedere al utilităților și al infrastructurii, de către administrația locală Meteș. În acest sens, trei contracte – proiecte pe fonduri europene- au fost semnate recent de către primarul comunei Metes, Dan Cosmin Opruța. Două drumuri vor fi modernizate si un centru pentru mestesuguri vor pune in valoare satul Ampoita.

În detaliu este vorba despre:

Modernizare Drum Vicinal Calea Ivășcanilor, este un proiect cu o durată de finalizare de 36 de luni si cu o cofinanțare in valoare de 44.000 Euro, in procent de 36 la suta. Drumul care urmează a fi modernizat se intinde pe o lungime de 246 de metri de la DC 68 și limitele proprietăților private. Cu alte cuvinte, 7 familii vor reuși să ajungă acasă fără să fie nevoiți să treacă peste un podeț improvizat. In cadrul proiectului se va realiza un pod care traversează cursul de apă Ampoița și asigură continuitatea drumului vicinal Calea Ivășcanilor, care face legătura între DC 68 și case, terenuri agricole și pășunatul Dosul de Jos- Ampoița. Pentru acces la case nu exista altă cale de traversare, in cazul in care trecerea prin vad devine impracticabilă.

Modernizare Drum Comunal – Valea Varului; de acest proiect vor benefica 20 de familii din Ampoița. Valoarea câștigată este de 45.000 de euro,si este cofinanțată în procent de 53 la sută. Drumul va fi modernizat, cu dale  pe o lungime de 402 metri, constituind o ramificație a Drumului Comunal 68.

Centru de zi “Vechi și Nou – Tradiție și Meșteșug” – Meteș. Obiectivul investiției este înființarea centrului de zi în incinta Școlii Gimnaziale din satul Ampoița. Valoarea proiectului este de 24.897,39 Euro, finanțată în procent de 100/100. Contractul a fost semnat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Acest proiect va permite diversificarea ofertei educaționale a școlii prin introducerea programului – Vechi și Nou – Tradiție și Meșteșug. Programul este proiectat în a oferi elevilor și părinților servicii de consiliere și orientare, către activitățile practice recreative prin crearea de obiecte decorative și promovarea meșteșugurilor românești. De oferta programului educativ vor beneficia elevii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani.

Citește și În comuna Meteş, verificări la lucrări efectuate pe 4 tronsoane de drum comunal

Toate cele trei proiecte au fost contractate prin programul Agentiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

“Cele trei proiecte vor fi realizate, sunt alocați bani din bugetul local, pentru finanțarea lor, și aici vorbim de  modernizarea celor două drumuri, și vom demara procedurile de licitație, pentru contractarea lucrărilor la toate cele trei obiective de investiții. In cel mai scurt timp, drumurile vor fi asfaltate, iar Centrul de zi va fi funcțional. Pe de altă parte, peste 650 de locuitori ai localității Ampoița vor beneficia, de anul viitor de apă la robinet. Lucrările pentru introducerea apei potabile, vizează toata  raza localității Ampoița, astfel, toți ampoițeni se vor putea branșa la rețeaua de apă. Atat partea de proiectare cît și partea de execuție este realizată de firma de APA CTTA, Alba. De asemenea, avem in lucru pe faza II, asfaltarea a 416 metri liniari de drumuri iar pe faza III, asfaltarea a încă 573 de metri liniari drumuri aparținând localității Ampoița. Toate aceste proiecte fac parte din dezvoltarea satului Ampoița, un sat cu un uriaș potențial turistic. ”a declarat primarul comunei Meteș, Dan Cosmin Opruța.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Start pentru modernizarea iluminatului public în comuna Stremț

Publicat

în

În comuna Stremț, start pentru modernizarea iluminatului public

Au început lucrările aferente proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public in comuna Stremț”, proiect prin care a fost obținută de la Fondul de Mediu suma de 999.936, 52 lei finanțare nerambursabilă.
Anunțul a fost făcut de primarul Traian Ștefan Popa.
Prin acest proiect se va moderniza iluminatul public pe tronsonul drumului Stremț – Geoagiu de Sus – Valea Mănăstirii.
„Totodată suntem în curs de obținere a unei noi finanțări, tot prin Fondul de Mediu, de aceeași valoare, prin care se va moderniza iluminatul public pe străzile din comuna Stremț”, a precizat edilul.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Relocare în subteran a cablurilor pe încă șase străzi din Blaj

Publicat

în

Pe încă șase străzi din Blaj, relocare subterană a cablurilor

Proiectul de relocare în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații (internet, tv și telefonie) va continua pe alte șase străzi din municipiul Blaj: Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2, Episcop Ioan Lemeny și Mitropolit Andrei Șaguna.
Prima stradă care va beneficia de relocarea în subteran a cablurilor este strada Clujului, lucrările urmând să înceapă în următoarele trei luni. Celelalte cinci străzi vor fi finalizate până la mijlocul anului 2025. Pe lângă relocarea cablurilor în subteran, vor fi montați stâlpi noi de iluminat, iar iluminatul public se va face pe LED.
„„Îngroparea” cablurilor este o necesitate pe care Blajul și-a asumat-o ca deziderat urban, în urmă cu șase ani. Procesul a fost accelerat în ultimii 4 ani, când am reușit să relocăm în subteran 57,8 kilometri de cabluri, în total având peste 70 de kilometri de cabluri de energie electrică și comunicații relocate în subteran.
Această investiție majoră, care duce Blajul și mai aproape de standardele europene, nu ar fi fost posibilă fără excelenta colaborare dintre administrația blăjeană și compania Distribuție Energie Electrică România (DEER) – Sucursala Alba și îi mulțumesc directorului Marius Ceteraș pentru sprijin!”, a transmis primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

1.500 de chiparoși pe străzile municipiului Blaj

Publicat

în

Blaj: 1.500 de chiparoși pe străzile municipiului

S-a început, prin intermediul Serviciului Public de Gospodărie Comunală, plantarea de chiparoși pe străzile municipiului Blaj.
În prezent, se completează locurile existente și se fac noi plantări în zona blocurilor de pe strada Gheorghe Barițiu, pe strada Tudor Vladimirescu 1 și la intrarea dinspre Sâncel. În total, vor fi 1.500 de chiparoși.
Potrivit reprezentanților administrației locale, pe lângă aspectul estetic deosebit, prin proprietățile sale, acest arbore ornamental asigură o mai bună calitate a aerului din Blaj.
În context primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a evidențiat rolul deosebit pe care Serviciul Public de Gospodărie Comunală, condus de Claudiu Păcurar, îl are în administrarea Blajului, fiind un vector important în dezvoltarea comunității, prin lucrările pe care le execută: întreținerea și extinderea spațiilor verzi, administrarea iluminatului public, reparații trotuare și clădiri, măturatul străzilor, servicii de deszăpezire și desinsecție, etc.
„Sunt servicii pe care nu le-am externalizat și care, datorită activității Serviciului Public de Gospodărie Comunală, degrevează bugetul local al Blajului de cheltuieli suplimentare în valoare de aproximativ un milion de euro pe an!”, a subliniat edilul din Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba