Rămâi conectat

Știri

Pregătește-ți ghetele pentru venirea lui Moș Nicolae: Moșul vine cu dulciuri și jucării dar și cu nuielușe

Publicat

în

In fiecare an, pe 6 decembrie il sarbatorim pe Sfantul Nicolae, una dintre cele mai importante figuri in constiinta poporului roman, dar si il si asteptam cu infrigurare pe mosul cu acelasi nume.  Asadar, cu mic, cu mare, nimeni nu uita ca in seara de 5 spre 6 decembrie sa isi pregateasca ghetele in care vor descoperi cu emotie darurile lasate de Mos Nicolae.

Sarbatorile de iarna debuteaza cu venirea lui Mos Nicolae, cel despre care stim ca ne lasa o multime de cadouri in ghetele pregatite cu iscusinta si cu nerabdare. Nu mai este mult timp pana cand ne vom trezi cu ghetele pline de cadouri, asa ca trebuie sa ne pregatim din timp de aceasta sarbatoare magica.

Legenda sfantului prefacut in Mos darnic si bun nu a disparut nici azi, ba mai mult, a sporit ca insemnatate.

Cum s-a facut trecerea de la un sfant bun si darnic ce ii ajuta pe oamenii nevoiasi inca din secolul III, la un Mos ce soseste in fiecare iarna pe la casele copiilor, rasplatindu-i  pentru faptele bune de peste an? Descopera in randurile de mai jos legenda biblica a Sfantului Nicolae, legenda din care oamenii si-au extras povestile cu care ii incanta azi pe cei mici.

In noaptea dintre 5 si 6 decembrie, Mos Nicolae merge pe la toate casele pentru a lasa cadouri in incaltamintea pregatita de cu seara pe hol. Ghetele si cizmele copiilor, dar si a adultilor de asemenea, ar trebui sa fie asezate frumos pe holul de la intrare, astfel incat Mos Nicolae sa poata lasa rapid cadourile astfel incat sa poata ajunge si la restul caselor. Mos Nicolae este un personaj mai misterios, deoarece el nu este surprins niciodata precum Mos Craciun, un personaj cu a carui infatisare ne-am obisnuit deja. Inainte de a aseza frumos ghetutele si cizmele pe hol, acestea ar trebui sa fie curatate cat mai bine. Nu iti doresti sa il intampini pe Mos Nicolae cu o pereche de ghete murdare, nu? De asemenea, o astfel de imagine l-ar putea influenta sa nu mai lase nici un cadou, ci doar cate o nuielusa. Nuielusa este obiectul pe care il primesc copiii dar si adultii care nu au fost cuminti. In seara de 5 decembrie trebuie sa speli bine ghetutele si chiar sa le dai cu lac sau o crema de protectie, astfel incat sa fie cat mai stralucitoare pentru a-l indemna pe mosul sa lase cat mai multe cadouri.

Nicolae a trait in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian ( 284 – 305), fiind intemnitat pentru credinta pe care o impartasea si celorlalti. In vremea imparatului   Constantin el a fost eliberat, fiind apoi numit arhiereu. Aceasta este perioada in care lumea a aflat de minunile pe care le infaptuia, intorcand pe numerosi pagani la dreapta credinta, potrivit felicitari.com . Este binecunoscut faptul ca Sfantul Nicolae este patronul spiritual al multor orase din Olanda, Rusia sau Franta, el fiind, de asemenea si protectorul marinarilor, al calatorilor, dar si al copiilor si al fetelor de maritat.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ cu bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe. De asemenea, în tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Alba Iulia, pregătită de Paștele ortodox și greco-catolic

Publicat

în

Pregătiri pentru Paștele ortodox și greco-catolic la Alba Iulia

Alba Iulia s-a pregătit de sărbătoarea Paștelui ortodox și greco-catolic, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, autoritățile au dorit ca zonele principale din Alba Iulia să fie decorate, așa cum se cuvine, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Ansamblurile decorative și figurinele sunt amplasate în Cetate în zona Celor Trei Fortificații și pe Bulevardul Transilvaniei, iar în Centru sunt amplasate în zona centrului comercial Mercur și în proximitatea Casei de Cultură a Studenților.

„Am pregătit această surpriză de sărbătoare pentru cei mici dar și pentru cei mari, care nu au uitat să mai fie, uneori, copii. Vă invit, așadar, dragi albaiulieni și turiști să vă bucurați de sărbători într-o atmosferă festivă, alături de cei dragi, și înconjurați de frumos, în Alba Iulia”, a precizat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba