Rămâi conectat

Știri

Pirita, exponatul lunii la Muzeul de Științe din Aiud

Publicat

în

Pirita, în prim-plan la Muzeul de Științe din Aiud

Pirita este exponatul lunii ianuarie 2022 la Muzeul de Științe din Aiud.

Pirita este cea mai des întâlnită sulfură de fier. Cele mai mari zăcăminte din lume se găsesc în Canada, Italia, Japonia, Norvegia, Portugalia, Slovacia, Spania și S.U.A. În România minele de la Rodna, Țibleș și Bucium au furnizat eșantioane splendide cu cristale de pirită de până la 10cm.
Pirita, deși este un mineral comun, cunoscută și ca ”aurul nebunilor”, are o istorie fascinantă. Sfărâmicioasă și otrăvitoare atunci când este încălzită, ea trebuie tratată cu multă grijă în multiplele sale utilizări.

Pirita este compusă din elementele fier și sulf. Ea este utilizată la fabricarea oțelului. Sulful din pirită este un element cheie în fabricarea acidului sulfuric, care, la rândul lui, este folosit la rafinarea petrolului precum și la fabricarea îngrășămintelor, a vopselelor și a explozivilor.

Acest mineral prezintă anumite asemănări cu aurul, în special culoarea galben – alamă și luciul metalic. O diferență majoră între cele două minerale este faptul că pirita își schimbă forma atunci când intră în contact cu apa. În medii umede sulful din pirită poate reacționa cu apa formând acid sulfuric și alți compuși chimici. În plus, nu poate fi zgâriată, în timp ce aurul, un metal moale, poate fi zgâriat cu ușurință.

Numele piritei provine din cuvântul grecesc ”pyr”, care înseamnă foc. Această denumire se referă la felul în care pirita produce scântei, atunci când este lovită de oțel. Vechii greci o foloseau pentru a aprinde focul. În secolul al XVI-lea, când s-a inventat praful de pușcă, pirita a jucat un rol esențial în funcționarea primelor arme de foc.

Pirita apare frecvent în gresie unde formează cristale cu aspect deosebit de atrăgător. Poate fi întâlnită sub diferite forme, de la noduli masivi, ce se găsesc în cărbune, la mici cristale strălucitoare. Ea mai apare și sub forme asemănătoare unui rinichi sau unui ciorchine de struguri. Suprafețele cristalelor de pirită au adesea un aspect striat. Cristalele de pirită sunt cubice, dar pot avea și opt sau doisprezece fețe.

Pirita arde cu o flacără albăstruie și degajă un miros sulfuros puternic.

În muzeul aiudean pot fi observate în sala I eșantioane provenind de la Săcărâmb, Abrud și Roșia Montană.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba