Administrație
Peste 600 de tablete și laptopuri pentru unitățile de învățământ din Sebeș, pentru orele online
Cheltuielile școlilor din Sebeș pentru echipamente IT cerute la rambursare din fonduri europene. 603 tablete școlare și 34 laptopuri sunt deja utilizate pentru școala online
”În contextul pandemiei, municipiul Sebeș a alocat, înainte de începerea anului școlar 2020/2021, sumele necesare pentru funcționarea în bune condiții a unităților de învățământ.
Astfel, în funcție de datele culese și de solicitările primite, s-au suplimentat bugetele școlilor pentru achiziționarea de echipamente IT necesare derulării activităților didactice on-line. Fiecare unitate de învățământ a solicitat sumele pe care le-a evaluat a fi necesare pentru a asigura accesul la educație, în condiții de siguranță, pentru toți elevii și profesorii din învățământul preuniversitar din municipiu” a declarat primarul Dorin Nistor.
Școlile sebeșene au realizat achizițiile pentru un număr total de 603 tablete școlare cu abonament de utilizare internet și 34 echipamente/dispozitive IT de tipul laptopuri, pentru a asigura participarea la cursuri, în mediul on-line. Aceste achiziții au fost efectuate înainte de depunerea cererilor de finanțare, conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 144/2020, cu respectarea prevederilor legale privind achizițiile publice.
Valoarea totală a echipamentelor IT este de 656.725,27 lei, iar finanțarea europeană nerambursabilă care acoperă integral această valoare este eligibilă prin intermediul Programului Operațional Competitivitate 2014–2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Acțiunea 2.3.3. Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-sănătate și e-cultură – Secțiunea e-educație.
Pentru elaborarea și depunerea cererilor de finanțare, potrivit procedurilor specifice fondurilor europene, școlile au beneficiat de sprijinul și implicarea personalului din cadrul compartimentului Proiecte cu finanțare internă și internațională din aparatul de specialitate al primarului municipiului Sebeș.
Unitățile de învățământ din municipiul Sebeș care au depus cereri de finanțare, în cadrul acestui apel de proiecte, sunt: Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, Liceul cu Program Sportiv ”Florin Fleșeriu” Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Liceul German Sebeș, Școala Gimnazială ”Mihail Kogălniceanu” Sebeș, Școala Gimnazială Petrești, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș.
Administrație
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.
„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.
Administrație
Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025. Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.
După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.
În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,
Administrație
Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.
Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă