Persoanele aflate în concediul pentru creșterea copilului, care aleg să revină la serviciu mai repede decât trebuie, pot cere acordarea stimulentului de inserție. Acest drept al părinților este reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010. Concret, cuantumul lunar al stimulentului este de 50% din cuantumul minim al indemnizației aferente concediului pentru creșterea copilului. Din moment ce indemnizația minimă este actualmente în valoare de 1.062,5 lei și, de la 1 februarie 2017, va ajunge la 1.232,5 lei, rezultă că stimulentul este, în prezent, de 531,25 lei, iar de luna viitoare va ajunge la 616,25 lei.

Cu toate acestea, Executivul a decis ieri să aplice o nouă majorare a stimulentului, prin ordonanță de urgență, aceasta urmând să fie valabilă începând cu luna aprilie 2017. Astfel, din a doua lună a primăverii, stimulentul de inserție va avea un cuantum de 650 de lei.

Citește și Alocaţii financiare de până la 428 de lei pe lună, acordate de Primărie, pentru copii

În cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se prelungește până când copilul împlinește trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap). Indemnizația de creștere și stimulentul de inserție nu se pot cumula, potrivit OUG nr. 111/2010. Asta înseamnă că plata indemnizației încetează înainte ca stimulentul de inserție să fie achitat. Stimulentul de inserție poate fi cerut de oricare dintre cei doi părinți ai copilului, iar acesta se poate solicita pentru fiecare naștere.

Sursa:avocatnet.ro