Rămâi conectat

Știri

Papa Franisc ajunge duminică, la Blaj, într-o vizită istorică! Toate recomandările pentru cei care participă la eveniment!

Publicat

în

Vizita Papei Francisc în România este una istorică şi mult aşteptată pentru mii de oameni, iar pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost implementate o serie de măsuri drastice de securitate, pelerinilor recomandându-se să coopereze cu voluntarii şi organizatorii.

Potrivit reprezentanţilor Bisericii Catolice din România, pe parcursul celor două nopţi petrecute în România, Papa Francisc va fi cazat la Nunţiatura Apostolică din Bucureşti, acolo unde, în urmă cu 20 de ani, a fost cazat şi Papa Ioan Paul al II-lea.

Programul vizitei Papie Francis la Blaj:

Duminică, 2 iunie: 9:00 – Transfer cu avionul de la Bucureşti la Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rromă din Blaj.

17:00 – Papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

17:30 – Papa Francisc pleacă din România cu avionul, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

După nelipsita vizită la icoana Maicii Domnului ”Salus Populi Romani” din bazilica Santa Maria Maggiore, papa se întoarce la reşedinţa sa din Casa ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului.

Recomandări pentru pelerini:

Pelerinii și locuitorii din Blaj îl vor putea saluta și vedea pe Papa Francisc, duminică, 2 iunie 2019, în trei locuri din municipiu: pe Bulevardul Republicii, pe Câmpia Libertății și în Piața 1848.

Sfântul Părinte va sosi la Blaj după ora 10:00 și va traversa principala arteră rutieră din oraș, Bulevardul Republicii, în drumul său spre Câmpia Libertății, acolo unde, de la ora 11:00, va oficia Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri. Imediat după ceremonialul religios, Papa Francisc va putea fi salutat, după ora 13:00, în Piața 1848.

Pe timpul prezenței Papei Francisc la Blaj măsurile de securitate vor avea în vedere atât traseele de deplasare, cât și locațiile în care se vor desfășura  evenimentele programate. Prezența Sfântului Părinte la Blaj impune un protocol de securitate de cel mai înalt grad.

De aceea, Comitetul de organizare a vizitei Sanctității Sale Papa Francisc vine cu câteva recomandări pentru locuitorii din zonele situate pe traseul Suveranului Pontif și pentru persoanele care nu se vor afla pe Câmpia Libertății, dar care vor fi în celelalte două locații:

– Observarea activităților ocazionate de vizita Suveranului Pontif se poate realiza de pe spațiile pietonale din apropierea zonelor în care își va desfășura activitatea Sanctitatea Sa;

– Evitați să ieșiți la balcon sau la ferestre;

– Nu folosiți spațiile aferente terasei clădirii în vederea urmăririi, fotografierii sau filmării evenimentelor prilejuite de vizita Papei Francisc;

– Nu folosiți mijloace tehnice luminoase sau sonore care pot induce în eroare agenții de securitate;

– Evitați activitățile de orice fel care ar putea perturba buna desfășurare a evenimentelor pentru care s-au instituit măsurile de securitate;

– Nu lăsați bagaje nesupravegheate sau abandonate;

– Este interzis accesul în zonele în care au loc evenimentele cu bagaje voluminoase;

– La părăsirea locuinței, asigurați-vă că aveți asupra dumneavoastră actul de identitate;

– În perioada derulării evenimentelor, vizitatorii riveranilor (rude, prieteni, etc.) vor avea acces în imobile în baza actului de identitate și a confirmării de către persoana pe care o vizitează;

– În timpul vizitei Papei Francisc la Blaj este interzisă filmarea și fotografierea cu drone.

Duminică, 2 iunie 2019, în municipiul Blaj vor fi amplasate puncte de prim ajutor în următoarele locații: La gara CFR; În curtea Spitalului Municipal Blaj; În curtea Liceului Agricol din Piața 1848; La Capela „Barbu Lăutaru”; La Piața Agroalimentară din Câmpia Libertății; Lângă scena din Câmpia Libertății.


Pelerinii care vor participa, duminică 2 iunie, la Sfânta Liturghie cu beatificarea Episcopilor martiri oficiată de Papa Francisc, vor avea la dispoziție șase puncte de acces pe Câmpia Libertății din Blaj. Fiecare posesor de invitație este rugat să se îndrepte spre punctul de acces corespunzător zonei indicate pe bilet (vezi foto).

Pentru A1 și persoanele cu dizabilități: accesul se va face pe la intrarea principală pe Câmpia Libertății, situată în zona blocurilor. Tot din acest punct persoanele cu dizabilități își vor ridica brățările de acces la eveniment.

Pentru zona E5: accesul se va face la punctul de pe strada Câmpul Libertății, situat între zona blocurilor și Piața Mare Agroalimentară.

Pentru zonele C,D și B2: accesul pelerinilor se va face prin punctul din Piața Mare Agroalimentară, cu intrarea de pe strada Ioan Lemeny.

Pentru zona V.I.P. și Centrul de Presă: accesul se va face prin punctul de pe strada Iuliu Maniu, cu intrare de la intersecția străzilor Mitropolit Vancea și Iuliu Maniu spre zona industrială.

Peste 50.000 de pelerini vor asista la Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, pe care Papa Francisc o va oficia pe Câmpia Libertății în data de 2 iunie 2019.

În acest sens, pentru buna desfășurare a evenimentului, organizatorii transmit câteva reguli de conduită și recomandări de care cei care se vor afla la Blaj sunt rugați să țină cont.

Documente necesare accesului pe Câmpia Libertății

Accesul se va face pe baza invitației nominale primite și a actului de identitate, respectiv carte de identitate sau buletin de identitate, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani părinții trebuie să prezinte copii după certificatul de naștere. De asemenea, pentru copiii sub 12 ani vor fi distribuite brățări pe care vor fi trecute numărul de telefon și numele părintelui însoțitor, pentru a fi  evitate situațiile nedorite în care minorii se pot pierde de părinți.

La toate intrările pe Câmpia Libertății există puncte de informare, spre care vor fi îndrumați cei care întâmpină, din diverse motive, probleme de acces.

Realizarea accesului pe Câmpia Libertății

Cei care vor veni cu autocare, microbuze și autoturisme personale sunt rugați să ajungă la Blaj până în data de 2 iunie 2019, ora 07.00. Această solicitare vine în urma măsurilor anunțate de primăria orașului, cu privire la accesul pelerinilor în municipiul Blaj, în data de 2 iunie 2019, precum și la cererea forțelor de ordine care au în vedere fluidizarea accesului pelerinilor pe Câmpia Libertății.

Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis în data de 2 iunie 2019 în intervalul orar 06.00 – 10.00. Pentru evitarea aglomerației se recomandă sosirea din timp, toți pelerinii urmând să treacă prin filtrul de control de securitate de la intrarea pe Câmpia Libertății. Accesul pe Câmpia Libertății cu animale de companie este interzis.

Obiecte permise a se afla în posesia pelerinilor

Pe Câmpia Libertății se va putea intra cu următoarele obiecte:  apă în sticlă de plastic (pet), scaun pliabil, umbrelă mică sau pelerine de ploaie (recomandat), rucsac mic, sandwich. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.


Locuri de parcare și restricții rutiere

Începând de sâmbătă, 1 iunie 2019, ora 19.00 şi până în seara zilei de duminică, 2 iunie 2019, ora 18:00, vor exista restricţii de circulaţie în zona centrală a Blajului şi pe traseul vizitei Sanctităţii Sale. În ziua vizitei, zona centrală a Blajului va fi o zonă pietonală, iar circulaţia spre Câmpia Libertăţii şi spre Piaţa 1848 se va face pe jos. Blajul va putea fi tranzitat cu maşina dintr-o parte în cealaltă, pe traseele care vor fi clar stabilite de către Poliţia Română, care va asigura dirijarea şi fluidizarea circulaţiei.

La intrările în municipiul Blaj se vor amenaja parcări speciale pentru pelerinii care vor sosi la Blaj din toată ţara, pe următoarele direcţii:

Direcţia Târgu Mureş: Pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Simion Bărnuţiu – drumul de acces spre rampa de transfer/punctul de colectare deşeuri. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Târgu Mureş au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj, zona carter Hula!

Direcţia Sibiu: Pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Gheorghe Bariţiu – zona industrială I.A.M.U. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Sibiu au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj – cartierele Mănărade, Veza, Ciufud şi Tiur.

Direcţia Alba Iulia: Pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Clujului – zona teren viran/păşune staţie carburant Lukoil. Pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcţia Alba Iulia au la dispoziţie zonele de parcare din Blaj – cartierul Petrisat, zona industriala Bosch.

Obiecte permise a se afla în posesia pelerinilor

Pe Câmpia Libertății se va putea intra cu următoarele obiecte:  apă în sticlă de plastic (pet), scaun pliabil, umbrelă, rucsac mic, sandwich. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.

Vestimentația pelerinilor

Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis doar într-o ținută decentă, în conformitate cu solemnitatea evenimentului (de ex: purtarea unei vestimentații care să acopere umerii și genunchii).

Obiecte interzise

Potrivit Legii nr. 60/1991- privind organizarea si desfăşurarea adunărilor publice, este interzisă deținerea, la vedere sau ascunse, de arme de orice fel (inclusiv cuțite mici sau alte obiecte cu muchii ascuțite, etc.), materiale explozive sau incendiare (petarde, torțe, artificii, recipiente sub presiune), băuturi alcoolice, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant (spray-uri, fiole, etc.), ori alte obiecte (bâte, beţe, bastoane  din lemn, metal sau alte materiale, recipiente de sticlă), precum și alte mijloace tehnice luminoase sau sonore ce pot fi folosite pentru a tulbura buna desfăşurare a activităților și siguranța publicului. În plus, se recomandă participarea la evenimente fără bagaje voluminoase și animale de companie.

Rolul voluntarilor aflați la Blaj special pentru vizita Papei

Aproximativ 600 de voluntari vor fi prezenți la Blaj în ziua de 2 iunie 2019. Rolul lor este acela de a contribui la buna desfășurare a vizitei Papei Francisc la Blaj.

Voluntarii vor avea tricouri personalizate și vor fi ușor de identificat de către toți pelerinii care vor avea nevoie de ajutorul lor. Pe Câmpia Libertății, voluntarii, care vor forma un cordon pentru delimitarea zonelor, îi vor îndruma pe pelerinii sosiți în sectoarele în care sunt repartizați conform invitațiilor primite. Aceștia vor fi prezenți și în alte zone ale orașului, precum puncte de informare, în parcări sau puncte de alimentație publică.

Asigurarea confortului pelerinilor

Pe Câmpia Libertății vor exista puncte de prim ajutor și toalete ecologice. Pentru ca fiecare pelerin să poată urmări în condiții foarte bune programul cultural-religios, organizat în intervalul orar 08.00-10.15, precum și Sfânta Liturghie de la ora 11.00, pe Câmpia Libertății vor fi montate opt ecrane de mari dimensiuni.

Cei care nu au invitații la acest eveniment, vor putea urmări toate aceste momente pe un ecran instalat în Piața 1848, la intersecția cu strada Astra.

Cei interesați de cărți, obiecte religioase, suveniruri, le vor putea achiziționa de la standul editurilor autorizate pentru acest eveniment, care vor amplasate în Piața 1848 și în zona punctelor de acces de pe Câmpia Libertății.

Pelerinii care vor sosi la Blaj vor avea la dispoziție o zonă de alimentație publică care va fi amenajată în Parcul Avram Iancu, standurile cu mâncare fiind amplasate pe aleile celui mai mare parc din municipiu, unde se vor comercializa doar produse alimentare, apă și băuturi răcoritoare.

În municipiul Blaj, în ziua de 2 iunie 2019, va fi interzis consumul băuturilor alcoolice, precum și comercializarea acestora, în zona centrală a municipiului Blaj şi în toate locaţiile vizate de vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc.

În ziua de 2 iunie 2019, totul va fi organizat pentru ca fiecare pelerin să se simtă ca acasă, să se bucure din plin de întâlnirea cu Sfântul Părinte, precum şi de beatificarea celor şapte episcopi care s-au jertfit pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii Greco-Catolice din România.

sursa: mediafax; sursa foto: papafrancisclablaj.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

LUNEA MARE, prima zi din Săptămâna Patimilor: Ce să faci pentru a avea noroc, spor şi sănătate în casă

Publicat

în

LUNEA MARE, prima zi din Săptămâna Patimilor: Ce să faci pentru a avea noroc, spor şi sănătate în casă

Începând cu ziua de Florii (Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului) s-a intrat în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos

De luni începe Săptămâna Patimilor, o perioadă de pocăinţă şi îndreptare duhovnicească pentru toţi creştinii, care încheie astfel vremea de pregătire sufletească pentru cea mai mare sărbătoare creştină.

În biserici se vor oficia în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl “petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. Fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie aparte, în care credincioşii rememorează evenimentele din ultimele zile din viaţa pământească a Mântuitorului, înainte de Înviere.

Credincioşii care nu calcă des pragul bisericii ştiu despre Săptămâna Mare, numită şi Săptămâna Patimilor, doar că urmează Floriilor şi precede Învierea. Însă fiecare zi are o semnificaţie aparte, despre care amintim astăzi.

Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”

În fiecare zi se organizează slujbe, numite și Denii. Luni seara – Denia pentru Marţea Mare: se vorbește despre pilda celor zece fecioare, care aşteptau venirea Mirelui pentru Nuntă, cu candele în mâini. Dar numai cinci dintre ele au avut înţelepciunea de a lua şi ulei. Candela fără ulei „de rezervă” reprezintă grija exclusivă pentru viața pământească, neglijând viața veșnică. După modelul fecioarelor înțelepte, omul trebuie să aibă grijă în viața aceasta să-și facă „rezerve” (milostenii, fapte bune, iubire față de aproapele etc.), cu care își va ține aprinsă candela .

Lunea mare = Pildele pentru ucenici

Biserica a stabilit ca în această zi să se facă pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob, şi a smochinului ce s-a uscat prin blestemul Domnului. Iosif, fiul cel mic al patriarhului Iacov, născut din Rahila, era invidiat de fraţii lui mai mari, care, pentru a scăpa de el, l-au aruncat într-o fântână părăsită, apoi l-au scos şi l-au vândut unui negustor de sclavi pentru 30 de arginţi. Povestea lui este asemănătoare cu a lui Iisus, invidiat de iudei şi vândut de ucenicul lui, Iuda, pentru 30 de arginţi.

Sufletul necredincios e ca un smochin neroditor

Tot în Lunea mare se reaminteşte de smochinul cel neroditor, care s-a uscat prin blestemul Domnului (Matei 21, 17-19). Sfântul Evanghelist Marcu, vorbind despre smochinul neroditor, spune:
“Iar a doua zi ieşind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Şi văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă dacă va găsi ceva în el. Venind la el, n-a găsit decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. Şi a zis Iisus smochinului: Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac” (Marcu 11, 12-14).
Matei mai spune: “Îndată s-a uscat smochinul” (Matei 21, 19). Istoria smochinului a fost aşezată în Lunea Mare ca un îndemn la credinţă şi umilinţă. Fiecare suflet lipsit de roadă duhovnicească e asemuit cu smochinul care se usucă prin blestem şi este trimis la focul veşnic, scrie romaniatv.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba