Rămâi conectat

Știri

Pandemiile care au afectat omenirea: Unde au fost și câți oameni au fost afectați

Publicat

în

Pandemia reprezintă cel mai de temut scenariu care se poate abate asupra omenirii.Diferența dintre epidemie și pandemie rezidă în aria geografică mult mai largă pe care o pandemie o cuprinde și în numărul de persoane ce pot fi afectate de îmbolnăvire.

Apariția unei pandemii determină un impact social imprevizibil. În ultima perioadă, orice știre legată de o posibilă pandemie a generat un curent de opinie corelat cu posibilitatea unei conspirații.

Pornind de la o convingere mistică în care pandemia este rezultatul unui plan secret ce ar urma să distrugă omenirea, se va ajunge foarte ușor la ideea unei conspirații mondiale.

Idea unei conspirații va determina un impact social mult mai important, generând dezorientare, neîncredere și panică. Pandemia devine cu atât mai gravă, cu cât panica se răspândește și se amplifică la nivel global.

Oamenii nu trebuie să se lase pradă stărilor de panică. O astfel de stare de fapt determină reacții anormale ale oamenilor, dar și ale autorităților.

Există posbilitatea ca forța de reacție și intervenție să fie distorsionată pe fondul unor scenarii neclare.

Cu cât se vor genera mai multe incertitudini cu privire la o pandemie, cu atât rezolvarea ei va deveni cu atât mai dificilă.

Însă, dincolo de aceste posibile conspirații, rămâne adevărul istoric care ne confirmă existența unor pandemii de-a lungul istoriei omenirii.

Prima pandemie confirmată istoric face referire la perioada Războiului Peloponesiac, în care peste 60% din populația spartană a murit.

Pandemia era caracterizată de simptome asemănătoare virozei: febră, leziuni cutanate și la nivelul limbii și gâtului. Ulterior, s-a crezut că de fapt îmbolnăvirile erau cauzate de febra tifoidă.

În anul 165, a apărut o nouă pandemie, numită plaga antonină. Această molimă a afectat cu precădere Imperiul Roman. Cauza acestei pandemii a rămas necunoscută.

Simptomele cuprindeau febră, dureri de gât și diaree. Pandemia l-a afectat și răpus chiar pe Împăratul Marcus Aurelius.

La scurt timp, în anul 249, a apărut plaga cipriană, care a afectat Imperiul Roman. Manifestările hemoragice ale acestei pandemii au generat ideea că ar fi fost produsă de filovirus, un virus asemănător cu cel care produce
Ebola. Pe lângă aceste manifestări, boala se manifestă prin: febră, diaree, vomă, ulcere la nivelul gâtului.

În secolul al-XI-lea, a apărut pandemia de lepră în Europa. Această pandemie a generat unul dintre cele mai ample răspunsuri ale sistemelor medicale de atunci, prin înființarea unor spitale speciale pentru cei care sufereau de lepră.

Având în vedere manifestările bolii, dar mai ales apariția diformităților și leziunilor cutanate specifice, multă lume a crezut inițial că această boală reprezintă o pedeapsă divină pentru păcatele oamenilor.

O astfel de reacție plină de misticism și speculații a determinat un efect social previzibil. Pacienții leproși au fost supuși judecăților morale și stigmatizați.

În anul 1350, omenirea s-a confruntat cu prima cea mai gravă pandemie care a decimat o treime din populația globului.

Se pare că punctul de plecare al ciumei a fost Asia, de unde s-a răspândit rapid, ajungând în portul Messina și de aici în toată Europa.

În Marea Britanie și Franța, impactul a fost atât de devastator, încât cele două țări aproape s-au prăbușit economic, dar s-au modificat semnificativ datele demografice.

În anul 1665, a apărut pentru a doua oară ciuma bubonică în Londra. Rezultatul a fost dezastruos, prin faptul că peste 20% din populația londoneză a murit.

Lipsa de cunoaștere cu exactitate a modul de răspândire a stat la baza deciziei de a eutanasia pisicile și câinii din capitala britanică.

În anul 1817, omenirea a fost afectată de holeră. Boala a apărut în Rusia, unde peste 1 milion de oameni au murit ca urmare a infecției ce afectează tubul digestiv.

Răspândirea bolii a fost facilitată de condițiile deficitare de igienă, prin contaminarea apei și alimentelor cu materii fecale infectate.

Trupele britanice contaminate au răspândit pe cale maritimă boala, astfel că holera a ajuns în Spania, Africa, China.

În anul 1855, ciuma bubonică a lovit pentru a treia oară, pornind de această dată din China. De aici s-a răspândit în Hong Kong și India.

Peste 15 milioane de oameni s-au îmbolnăvit. În anul 1889, am fost puși în față primei pandemii de gripă.

Gripa rusească a apărut în Siberia. În scurt timp, au fost raportate cazuri la Moscova. Din capitala Rusiei, virusul a ajuns în Finlanda și Polonia, ca mai apoi să cuprindă întreaga Europă. Gripa rusească a ucis aproape 400.000 de oameni.

Cea mai răsunătoare pandemie de gripă s-a înregistrat în anul 1918 și a purtat numele de gripă spaniolă.

Având o gripă aviară la bază, această pandemie a afectat 500 de milioane de persoane și a ucis peste 50 de milioane de oameni. Gripa spaniolă se crede că a avut originea în China.

Virusul care a determinat această pandemie a fost H1N1. A fost cea mai gravă pandemie din istoria omenirii.

Mortalitatea extrem de ridicată pare a fi explicată prin faptul că virsul declanșa un răspuns inflamator exagerat din partea organismului, prin eliberarea în exces de citokine proinflamatorii.

Condițiile deficitare de igienă, malnutriția și supraaglomerarea spitalelor au agravat răspândirea gripei. Dincolo de infecția virală, mulți dintre pacienții care au murit au dezvoltat infecții bacteriene supraadăugate.

O particularitate a acestei gripe a fost că a afectat persoanele tinere. Aceste date statistice despre mortalitate au confirmat faptul că virsul declanșa un răspuns inflamator puternic în organismul gazdei, de aceea tinerii, care aveau o reactivitate extrem de bună, aveau un răspuns inflamator proporțional.

În zilele noastre, evoluția unei pandemii va fi imposibil de anticipat. Chiar dacă avem datele și experiența istorică, o mare parte din circumstanțele vremurilor trecute nu mai sunt reproductibile.

Chiar dacă condițiile de igie­nă și accesul la servicii medicale s-au îmbunătățit substanțial în zilele noastre, omenirea, astăzi, este caracterizată de o mobilitate extraordinară care va răspândi cu rapiditate microorganismul la nivel global.

În plus, oamenii nu respectă indicațiile medicale cu privire la măsurile de carantină sau măsurile obligatorii de igienă.

De aceea, primul pas în oprirea răspândirii pandemiei este reprezentat de disciplina populației și respectarea măsurilor impuse de autoritățile medicale.

Chiar, dacă măsurile impuse nu sunt pe placul populației, ele sunt menite să protejeze oamenii și să stopeze evoluția pandemiei.

Sursa:newsweek.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Izvorul Tămăduirii: De unde vine numele și ce nu ai voie să faci în vinerea din Săptămâna Luminată

Publicat

în

În fiecare an, în prima vineri după Paşte, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii: ce nu ai voie să faci astăzi și de unde poți lua apă făcătoare de minuni.

Izvorul Tămăduirii este o zi închinată Maicii Domnului și menită să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

Se spune că Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, când a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon a cautat în apropiere un izvor, dar nu a găsit. Însă la un moment dat a auzit-o pe Maica Domnului, care i-a spus să pătrundă mai adânc în pădure, să ia în mâini apă tulbure și să potolească astfel setea orbului, apoi să-i ungă ochii întunecați. A găsit un izvor din care i-a dat să bea bătrânului, iar după ce i-a spălat fața cu ea, orbul a început să vadă. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apa din acest izvor. Ca semn de mulţumire a construit o biserică şi mai mare. Aceasta biserică a fost distrusă de turci în anul 1453, scrie crestinortodox.ro.De-a lungul timpului, se spune că apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe.

Iar legat de originea sărbătorii, credincioșii au construit o serie întreagă de obiceiuri. Astfel, gospodarii aruncă astăzi apă sfinţită peste vitele de povară, pentru că acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole. Pentru a avea un an bogat și a proteja recoltele de grindină, gospodarii stropesc cu apă sfinţită grădinile şi livezile. Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcămite. Se spune că treaba făcută astăzi prin gospodărie nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată. Nu se țesea nimic, deoarece cu pânză țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți, pentru că nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.Pe vremuri, se credea că acela care lucra în această zi era lovit de o boală din care nu își mai revenea până la moarte.

De Izvorul Tămăduirii, în toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Aghiasma Mică, puteri miraculoase. Cum te ajută apa sfințită. Apa care rămâne de la sfințire, se pune într-un vas la un loc curat și se ia în fiecare dimineață pe nemâncate după anafură, când suntem curați trupește și sufletește și ne-am împlinit rugăciunile dimineții. Copiilor le este recomandată în fiecare dimineață. Bolnavii mai pot fi stropiți și cu Agheasma Mică de la Izvorul Tămăduirii, sărbătoare ce este așezată în calendar după Sfintele Paști, în Vinerea din Săptămâna Luminată.

Pentru cei căsătoriți, condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească pentru a consuma apa sfințită este „curățenia trupească”. Elevii și studenții pot să bea dimineața, înainte de masă, să se stropească pe frunte și pe hainele de pe ei, pentru a le lumina Dumnezeu mintea, pentru a le dărui înțelegere și pricepere.

Se poate stropi prin casă atunci când se crede de cuviință (suspect de farmece, descântece, vrăjitorii sau alte lucrări diavolești). Celor bolnavi, apa sfințită le este de mare trebuință: să o bea pe nemâncate, să-și stropească hainele de pe ei și rănile sau locurile dureroase.

Sursa:.dcnews.ro și telegrama.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

9 mai, Ziua Europei: Ce semnificaţii are pentru români această zi

Publicat

în

ZIUA EUROPEI este de fapt o triplă sărbătoare pentru poporul român: proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de- Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: ‘Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare’. Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de lupta spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI – ‘Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice… Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie’.

 ZIUA EUROPEI. Istoric

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre.

Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.

Printre evenimentele de diplomaţie publică şi culturală care au loc cu acest prilej se numără manifestările comune organizate sub egida preşedinţiei Uniunii Europene: mese rotunde, expoziţii de carte şi fotografii, proiecţii de filme artistice şi documentare, distribuirea de materiale promoţionale despre ţările europene. Acţiunile dedicate sărbătoririi acestei Zile europene continuă pe tot parcursul lunii mai.

Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. Poate fi definită, astfel, ca ziua cetăţenilor unei ‘Europe Unite’, care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.

Cât de europeni se simt românii

Un studiu realizat anul trecut arată că peste 65% dintre români consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 23% dintre ei afirmă contrariul.

Procentul românilor care se consideră cetățeni europeni este de 71,4%, față de 68,6% în mai 2014. Ponderea celor care nu se consideră cetățeni europeni este sensibil mai scăzută în aprilie 2015 (22,6%), față de mai 2014 (27,7%).

Românii asociază în primul rând Uniunea Europeană cu dreptul la liberă circulație (84%). Urmează cu 72,7% democrația și drepturile omului și pacea cu țările vecine (72,4%). 67,5% dintre locuitorii ţării privesc UE ca un furnizor de securitate și siguranță, răspunsurile la acest item fiind influențate și de faptul că în contextul tensionat din regiune, apartenența la UE a fost prezentată și percepută ca un factor determinant în asigurarea securității României.

În acelaţi timp, 63% dintre respondenți asociază Uniunea Europeană cu dezvoltarea economică, 58,9% cu locurile de muncă, 58,9% cu lupta împotriva corupției, iar 54,1% cu exploatarea resurselor naturale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

9 mai, Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României

Publicat

în

La 9 mai, sărbătorim proclamarea Independenței de Stat a României

La 9 mai 1877 a fost proclamată Independenţa României ca urmare a declanşării Războiului de Independenţă al României, parte a Războiul ruso-turc din anii 1877 – 1878.

În 1877, la această dată, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. A doua zi, pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou şi votată de către Camerele reunite, după care a fost promulgată de către domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial. După făurirea statului naţional român, în 1859, prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, statul român a trecut la înfăptuirea unei serii de reforme pentru modernizării ţării care au constituit temelia proclamării şi, ulterior, a cuceririi independenţei de stat. România continua să fie vasală Imperiul Otoman, era silită să recunoască suzeranitatea otomană, să plătească un tribut anual şi să accepte stăpânirea Porţii în Dobrogea, la gurile Dunării, iar independenţa ţării devenise un ideal al tuturor românilor. Războiul ruso-turc, izbucnit în aprilie 1877, a constituit ocazia ideală pentru ca România să-şi câştige independenţa, iar implicarea ţării, oficializată prin actele adoptate de Adunarea Deputaţilor şi de Senat, în zilele de 29 şi 30 aprilie 1877, a decis soarta conflictului şi stabilirea învingătorilor. Pe acest fond, la 9 mai 1877, ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu spunea: ‘Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa’. A doua zi, pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou, de Camerele reunite, după care domnitorul Carol I a acceptat-o proclamând Independenţa de Stat a României.

La 9 mai 1877 a fost proclamată Independenţa României ca urmare a declanşării Războiului de Independenţă al României, parte a Războiul ruso-turc din anii 1877 – 1878. La începutul anului 1877, vasală Imperiul Otoman, România era silită să recunoască suzeranitatea otomană, să plătească un tribut anual şi să accepte stăpânirea Porţii în Dobrogea, la gurile Dunării, iar independenţa ţării devenise un ideal al tuturor românilor. Astfel, izbucnirea Războiul ruso-turc în aprilie 1877, a reprezentat ocazia ideală pentru a profita de contextul internaţional în realizarea independenţei României. În aprilie 1877, România a semnat convenţia cu Rusia prin care permitea armatei ruse să treacă pe teritoriul ei şi să ocupe linia Dunării până la gura Oltului. În temeiul aceleiaşi convenţii, armata română s-a angajat să fie concentrată în Oltenia de sud. La 9 mai 1877, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare… Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”. A doua zi, la 10 mai, Camerele reunite au proclamat şi votat independenţa României, iar domnitorul Carol I a promulgat-o, fiind apoi publicată în Monitorul Oficial. Totodată, Guvernul român a hotărât încetarea plăţii tributului de 914.000 lei, suma fiind direcţionată către bugetul Armatei.

Pe front, în iunie, trupele ruse au trecut Dunărea şi au început operaţiile pe teritoriul Imperiului Otoman, dar s-au lovit de rezistenţa lui Osman Paşa, la Plevna, fiind nevoite să oprească înaintarea. Astfel, 38.000 de soldaţi români şi 108 tunuri, parte a Diviziilor 2 şi 4 infanterie şi a unei divizii de rezervă, au intrat în toiul războiului de peste Dunăre, potrivit Enciclopedia României. La 30 august 1877, trupele române şi ruse vor porni un atac urmat de cucerirea redutei Griviţa 1 de către români. Două luni mai târziu, românii au cucerit şi cetatea Rahova. Plevna a reuşit să reziste până la 28 noiembrie, fiind încercuită de trupele ruso-române. Osman Paşa a încercat să străpungă încercuirea şi să se retragă, dar manevra sa a eşuat, astfel încât el şi armata sa s-au predat. După căderea Plevnei, trupele române au trecut la asedierea Vidinului, iar cele ruse au pornit în grabă către Constantinopol. După ce au cucerit Plovdiv (Filipopol) şi Edirne (Adrianopol) şi au ajuns în apropierea capitalei la 18 ianuarie 1878, Turcia a fost nevoită să ceară un armistiţiu. În acest context, la 19 februarie 1878 s-a semnat tratatul de la San Stefano. Tratatul recunoştea, printre altele, independenţa României, întărită la Congresul de la Berlin din vara anului 1878. România a fost recunoscută ca stat independent şi i s-a restabilit autoritatea asupra Dobrogei. Portului Constanţa i-a fost asigurat accesul direct la Marea Neagră. Rusia câştiga, însă, gurile Dunării şi relua în stăpânire judeţele din sudul Basarabiei, care fuseseră retrocedate României prin tratatul de pace de la Paris din 1856.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba