Rămâi conectat

Știri

Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, lansată în 1 Decembrie, la Alba Iulia

Publicat

în

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, lansată în 1 Decembrie la Alba Iulia

Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, va fi lansată în 1 Decembrie, la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Orchestra este un proiect cultural al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, instituția urmând să lanseze și o producție proprie (concept artistic, regie de sunet, filmare, montaj și masterizare) respectiv Concertul extraordinar de folclor „ALBA UNEȘTE ROMÂNIA”.
ORCHESTRA ROMÂNĂ DE FOLCLOR își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, este constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României și va lua partea la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

În cadrul concertului de lansare a orchestrei, eveniment organizat sub mottoul „Alba unește România”, dedicat Zilei Naționale a României, au fost prezenți peste 65 de artiști din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina și Republica Moldova. Inițiator și dirijor al orchestrei este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” și discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir. Filmările concertului au fost realizate la Palatul Cultural din Blaj, cu inserții de pe Câmpia Libertății din Blaj, Piața Tricolorului, Catedrala Reîntregirii Neamului și Sala Unirii din Alba, precum și cu prezența unora dintre cei mai iscusiți meșteri tradiționali din România.
Concertul extraordinar de folclor „Alba unește România” se bucură de prezența celor mai importanți artiști de folclor din țară, atât din generația de aur, cât și din generația tânără: Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Veta Biriș, Gheorghița Nicolae, Mariana Anghel și Adriana Anghel, Traian Jurchela, Alexandru Pugna, Cornel Borza, Roxana Reche, Anghelina Timiș, Alina Pinca, Mirela Mănescu, Ilie Medrea, Maria Filimon, Forin Boita, Iustina Irimia, Floricica Moga, Roxana Bădescu, Ioana Ardelean, Elena Nistor, Lucreția Goagea, Ciprian Zopota, Mihaela Grec, Bogdan Toma, Daniel Pop, Cristian Țăran, Dorina Narița, Ioana Breda Morar, Nicolae Plută.
Concertul va fi difuzat, în ziua de 1 Decembrie 2021, de numeroase posturi de televiziune din țară, va fi distribuit spre difuzare tuturor misiunilor diplomatice ale României din toată lumea și Institutelor Culturale Române din străinătate. De asemenea, pentru participanții la manifestările de la Alba Iulia, concertul va fi difuzat pe 4 ecrane led amplasate în Cetatea Alba Carolina (Sala Unirii, Monumentul Unirii, Catedrala Reîntregirii Neamului și Piața Cetății).
Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, în colaborare cu Instituția Prefectului și Primăria Municipiului Alba Iulia organizează și în acest an o serie de activități omagiale, comemorative, cultural-artistice și științifice dedicate Zilei Naționale a României. Manifestările se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2. Organizatorii susțin ferm vaccinarea populației, dar vin în sprijinul vremurilor actuale și cu soluții active, astfel încât s-a recurs, în acest an, la forme speciale de organizare și difuzare a activităților propuse, din dorința de a permite tuturor românilor să se bucure de Ziua Națională a României, în siguranță, în contextul epidemiologic. Evenimentele vor fi disponibile tuturor cetățenilor prin amplasarea a patru ecrane led de mari dimensiuni, care vor fi amplasate în Cetatea Alba Carolina (Piața Tricolorului, Sala Unirii, Piața Cetății și Monumentul Unirii), și vor fi transmise în paralel și pe paginile de Facebook ale instituțiilor organizatoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba