Rămâi conectat

Societate

Omagiu eroilor Vasile Claudiu Popa și Eftimie Croitoru, la Alba Iulia

Publicat

în

Omagiu eroilor Vasile Claudiu Popa și Eftimie Croitoru, la Alba Iulia

Un eveniment dedicat eroilor Vasile Claudiu Popa și Eftimie Croitoru, organizat de primărie împreună cu Garnizoana Alba Iulia, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, s-a desfășurat vineri 22 septembrie la Alba Iulia.
Un parastas de pomenire a avut loc la Cimitirul Eroilor, la mormântul sublocotenentului (post mortem) Vasile Claudiu Popa, împlinindu-se 10 ani de la dispariția tragică a concetățeanului nostru, căzut la datorie la 22 septembrie 2013, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Afganistan.
Parastasul a fost urmat de ceremonialul de dezvelire a plăcuței ”Aleea Erou Vasile Claudiu Popa” și a plăcii comemorative omonime, amplasate pe clădirea „Ierihon”, aleea fiind situată între strada Mihai Viteazu și strada Militari.
Anterior acestui ceremonial, au fost montate pe clădirea fostului ”Comisariat de Război” plăcuța ”Aleea Erou Eftimie Croitoru” și placa comemorativă omonimă, aleea reprezentând tronsonul dintre strada Mihai Viteazu și strada Militari, adiacent acestei clădiri. Soldatul pontonier Eftimie Croitoru a căzut eroic la 17 noiembrie 1944, în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru apărarea unui pod din Ungaria peste râul Tisa vital pentru Armata Română.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

29 iunie: Ziua internațională a Dunării

Publicat

în

Zi internațională dedicată Dunării

La data de 29 iunie, cele 14 ţări din bazinul fluviului Dunărea celebrează împreună, în fiecare an, unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa.

Ziua internaţională a Dunării 2024 va marca cea de-a 20-a sărbătoare anuală. Longevitatea evenimentului atestă contribuţia importantă a fluviului la economia, mediul şi cultura regiunii.

Manifestările dedicate acestei zile se desfăşoară în toate cele 14 state dunărene, în vederea adoptării de măsuri şi strategii comune pentru protejarea fluviului european în faţa unor ameninţări diverse, precum fenomenele extreme (secetă sau inundaţii) sau poluări accidentale. De obicei, în zonele din apropierea malurilor fluviului sunt organizate, cu această ocazie, festivaluri, întâlniri publice, evenimente educative şi de divertisment.

Marcarea Zilei Internaţionale a Dunării a fost instituită după semnarea, în 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare pentru guverne, organizaţii neguvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

sursa: agerpres.ro

foto: danubeday.org


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Colegiul militar albaiulian reprezentat la sărbătoarea aripilor românești

Publicat

în

Colegiul militar albaiulian reprezentat la sărbătoarea aripilor românești

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a participat la sfârșitul săptămânii trecute la manifestările aeronautice desfășurate în municipiul Focșani, cu ocazia aniversării a „111 ani de Aeronautică Militară în România” și a „112 ani de zbor la Focșani”.
Elevii de la cercurile artistice au susținut, vineri seara, un spectacol în Piața Unirii din Focșani, prezentând celor prezenți o suită de dansuri populare, melodii populare și ușoare.
Duminică, pe Aerodromul Focșani, a avut loc „Ziua Porților Deschise”, activitate la care au fost prezente unități ale Forțelor Aeriene Române, Forțelor Terestre Române și Forțele pentru Operații Speciale. De asemenea, a avut loc un miting aviatic și o expoziție de tehnică militară.
La standurile de prezentare și promovare a ofertelor educaționale au fost prezenți și elevii colegiului militar, care le-au prezentat celor prezenți aspecte legate de învățământul liceal militar.
foto: elev Andrei Dunduc (Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”)

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Salvatorii voluntari din Alba, concurs de testare a abilităților practice și în echipă

Publicat

în

Salvatorii voluntari din Alba, concurs de testare a abilităților practice și în echipă

Salvatorii voluntari din județul Alba s-au întrecut ca în fiecare an într-un concurs care testează abilitățile practice și munca în echipă a acestor oameni care își dedică timpul liber în folosul comunității.
Aceștia au luptat pentru titlul de campioni ai Concursurilor Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. În cadrul celor trei probe ale concursului, cei înscriși s-au întrecut pentru a-și demonstra abilitățile practice, dând dovadă de curaj, echilibru și spirit de echipă.
Clasamentul final a arătat rezultate foarte bune pentru toți competitorii, rezultatele fiind:

Locul I – SVSU al Orașului Teiuș;

Locul II – SVSU al Orașului Abrud;

Locul III – SVSU al Orașului Cugir;

Mențiune – SVSU al municipiului Sebeș.

Similar competiției pompierilor militari, voluntarii care activează la nivelul primăriilor se întrec la probele „pista cu obstacole pe 100m”, „ștafeta 4 x 100 de metri” și „dispozitivul de intervenție”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba