Rămâi conectat

Știri

„O sută de ani de poliţie în Cetatea Marii Uniri”, activitate organizată de IPJ Alba împreună cu Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor

Publicat

în

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba împreună cu Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor a organizat, la Alba Iulia, manifestarea intitulată „O sută de ani de poliţie în Cetate Marii Uniri”. Activitatea a fost cuprinsă în calendarul activităţilor  organizate de poliţişti, dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri şi l-a avut, ca invitat special, pe domnul comisar şef Florin Şinca, autor a numeroase volume şi monografii legate de istoria Poliţiei Române.

La data de 15 noiembrie 2018, în sala de festivităţi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba împreună cu Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor au organizat manifestarea intitulată „O sută de ani de poliţie în Cetate Marii Uniri”.

La activitate au luat parte poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor Regiunea I Alba, domnul comisar şef de poliţie Finta Sorin, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba precum şi invitaţi din partea Consiliului Judeţean Alba, Instituţiei Prefectului Județului Alba, al celorlalte instituții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Retragere şi în Rezervă.

Invitatul special al manifestării a fost domnul comisar şef de poliţie Şinca Florin, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, vicepreşedinte în cadrul IPA constituită pe lângă IGPR, doctor în istorie, autor a 9 volume şi monografii legate de istoria Poliţiei Române, ultima dintre acestea, intitulată „Poliţia Română şi Unirea din 1918”, făcând obiectul unei prezentări. „În carte arăt contribuţia înaintaşilor noşti în profesia de poliţist la Primul Război Mondial, pentru că noi am fost acolo unde ne-a cerut ţara, unde trebuia să fim”, a precizat domnia sa.

El a vorbit despre meritele Poliţiei la înfăptuirea Unirii de la 1918, despre eroii acestei profesii şi a prezentat filmul documentar „Poliţia Română şi Unirea din 1918” realizat de Trinitas TV şi Muzeul Naţional de Artă al României.

Domnia sa şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la Alba Iulia, locul înfăptuirii Marii Uniri din 1918, i-a salutat pe participanţii la manifestare şi i-a încurajat pe colegii poliţişti. „Acum se creează o nouă elită poliţienească. Când veţi fi copleşiţi de probleme, gândiţi-vă că avem cea mai frumoasă meserie din lume”.

Un alt moment emoţionant a fost susţinut de către domnul comisar şef de poliţie Marius Ciută, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, doctor în istorie, cadru didactic de peste 23 ani, coordonator științific al unor șantiere arheologice și profesor asociat al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, care a prezentat rezultatul cercetărilor sale, realizate în cadrul Arhivelor Naţionale Alba, referitoare la evoluţia Poliţiei în Cetatea Marii Uniri şi contribuţia poliţiştilor la buna desfăşurare a manifestărilor de la 1 Decembrie 1918.

Din partea Instituţiei Prefectului, la manifestarea ce a avut loc la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a luat parte domnul Laurenţiu Crişan, consilier în cadrul Cancelariei, care a transmis salutul domnului prefect Dănuţ Hălălai şi a subliniat importanţa instituției Poliţiei în statul de drept. „Istoria a demonstrat că această instituţie a fost şi rămâne un factor de stabilitate şi securitate în ţara noastră, iar gradul de siguranţă publică a crescut în mod constant”.

Domnul Ion Dumitrel, preşedinte al Consiliului Judeţean Alba şi-a exprimat aprecierea pentru iniţiativa organizării unei astfel de manifestări, în anul Centenar, precum şi importanţa cunoaşterii sacrificiului înaintaşilor noştri. „ Este important să le arătăm celor ce vin după noi că instituţia Poliţiei este una cu istorie şi tradiţie. În an Centenar, cu toţii am depus eforturi să demonstrăm că, la 100 de ani de la Unire, ţara noastră merge în direcţia corectă”.

Domnia sa le-a urat succes poliţiştilor în îndeplinirea misiunii specifice cu ocazia manifestărilor ce vor avea loc în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2018, în municipiul Alba Iulia, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României şi a Centenarului Marii Uniri.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Publicat

în

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2024 în judeţul Alba a fost de 5533 persoane, în scadere cu 202 persoane (-3,5%) comparativ cu luna anterioara și cu 262 persoane (-4,5%) comparativ cu luna februarie 2023; femeile reprezentau la această dată 48,8% din numărul total al şomerilor ( 2698 femei).

Din totalul de 5533 someri, 1838 someri (33,2%) sunt in mediul urban si 3695 (66,8%) sunt in mediul rural, fata de luna anterioara numarul somerilor a scazut cu 1,6% in mediul urban si cu 4,5% in mediul rural.
Cel mai mare număr de şomeri din înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (452 persoane) urmat de Blaj (360 persoane), Sebeș (200 persoane) si Campeni (183 persoane). In mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (357 persoane), Cetatea de Balta (340 persoane), Sona (206 persoane), Craciunelu de Jos (198 persoane), Scărişoara (145 persoane), Rosia Montana (136 persoane), Bistra (135 persoane), Albac (118 persoane), Avram Iancu (115 persoane) si Sasciori (105 persoane). Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa si Ohaba (1 persoana), Ocolis (3 persoane), Intregalde (4 persoane), Ceru Bacainti si Mogos, (5 persoane), Ponor si Stremt (7 persoane), Dostat (9 persoane), iar in comuna Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna februarie 2024 a fost de 2,5% (2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,2%), Blaj (3,0%), Baia de Aries (2,7%) si Abrud (2,4%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,6%), Alba Iulia si Teius (1%). În mediul rural, cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,0%), Cetatea de Balta (17,9%), Craciunelu de Jos (15,0%), Avram Iancu (13,8%), Vadu Motilor (10,8%), Jidvei (10,7%), Hoparta (10,6%), Garda de Sus (10,1%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Ohaba (0,3%), Stremt (0,5%), Santimbru (0,7%), Mihalt (0,8%), Salistea (0,9%).

Structura după nivelul de instruire arată că 71,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 22% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,5% persoane cu studii superioare.Rata şomajului a fost în luna februarie 2024 de 3,5% (3,6% în ianuarie 2024 și 3,7% în februarie 2023), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3,1%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% in luna anterioara si 3,8% in luna februarie 2023), iar în rândul bărbaţilor de 3,3% (3,4% în ianuarie 2024 și 3,5% în februarie 2023). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna februarie 2024 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate crescător.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 23.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool au fost

Publicat

în

Amenzi de aproape 23 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 307 persoane și au fost verificate 208 autovehicule.

Au fost constatate 137 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 22.995 de lei.

Au fost efectuate 60 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 3 permise de conducere, au fost retrase 6 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Câmpeni: Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Publicat

în

Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la Câmpeni

Marți 14 mai s-a inaugurat oficial, la Câmpeni, un Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba care va funcționa în incinta sediului Poliției Orașului Câmpeni, strada Libertății, numărul 3.

Dacă până acum aici de desfășurau doar activități de preluare și eliberare documente pe linie de înmatriculări auto, de marți, cetățenii din Câmpeni dar și din alte localități din Apuseni vor putea beneficia și de alte servicii.
La sediul din Câmpeni se vor desfășura activități de înmatriculări, transcrieri, radieri sau autorizări provizorii în circulație a autovehiculelor cât și preschimbări de permise de conducere a căror valabilitate administrativă a expirat, furate, pierdute sau deteriorate.
De asemenea, tot la Câmpeni, candidații se vor putea planifica la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere auto, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul central din municipiul Alba Iulia.
De aceste servicii vor putea beneficia circa 60 de mii de locuitori din zona Munților Apuseni (aproximativ 16 % din populația județului Alba).
De asemenea, încă un lucru bun pentru cetățeni este faptul că investigațiile medicale pentru fișele auto pot fi efectuate la Spitalul Orășenesc Câmpeni, în fiecare zi de miercuri între orele 10.00 și 14.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba