Rămâi conectat

Știri

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 25: Cum faci diferența între viroză și gripă

Publicat

în

Numărul persoanele care au murit, până în acest moment, din cauza gripei a ajuns la 25, a anunţat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

In sezonul precedent, in perioada similara, au fost inregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal (de 5,2 ori mai multe decat in actualul sezon), din care 73 tip A, subtip (H1)pdm09, 10 subtip H3, 10 A nesubtipat si 1 coinfectie de A(H1)pdm09+AH3. Pana la data de 02.02.2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii, potrivit romaniatv.net

In sezonul precedent, in perioada similara, au fost inregistrate 69 decese confirmate cu virus gripal, din care 52 tip A, subtip (H1)pdm09, 8 subtip H3 si 9 A nesubtipat, iar de la inceputul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 398 cazuri de gripa.

Unul dintre motivele pentru care populația evită să se vaccineze este confuzia între viroze și gripe, spune Rodica Tănăsescu, președintele Asociației Naționale a Medicilor de Familie. Potrivit acesteia, gravitatea mare și riscurile de deces apar în cazul gripei și tocmai de aceea gripa nu trebuie confundată cu virozele obișnuite. „Dacă evoluția unei aparente răceli este severă, pacientul trebuie să meargă imediat la medic. Gripa dă o oboselă și o sfârșeala, dureri musculare, de cap, nas înfundat, tuse severă. Dacă starea generală a pacientului este relativ severă și nu permite o activitate normală, este recomandat să se mearga la medic”, a declarat Rodica Tănăsescu la Realitatea TV.

Virozele respiratorii nu sunt atât de contagioase precum gripa, iar complicaţiile sunt mai puţin severe. Complicațiile mari sau decesurile apar la pacienții cu boli deja existente, cum ar fi astmul bronșic. Virusurile gripale pot genera epidemii – se îmbolnăvesc foarte mulţi oameni într-o zonă sau ţară – şi chiar pandemii (boala se extinde pe mai multe zone de pe glob).

Semne gripă

– Gripa debutează brusc, cu febră mare (38,5-40 de grade C);
– Dureri de cap;
– Uneori apar şi frisoane;
– Tuse seacă (în gripă tusea poate persista şi 4 săptămâni, chiar dacă celelalte semne dispar);
– Nasul curge;
– În cazul copiilor, pacientul nu este vioi;

Semne viroze

– În viroze, debutul este gradual;
– Febra se situează sub 39 de grade C (în jur de 37 cu 5- 38 de grade C);
– Tusea are o durată mai scurtă (câteva zile – o săptământă);
– Frecvent, copilul strănută şi face roşu în gât;
– În cazul virozelor respiratorii, cele mai frecvente sunt formele uşoare sau medii, în timp ce în gripe predomină cele medii şi severe.

Cum ne ferim de gripă

Potrivit medicului Alexis Cochino președintele Asociației Pro Imunizare, vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună și sigură metodă de combatere a acestei boli cu potențial deosebit de periculos care este gripa. Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii – două categorii vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – vaccinarea este importantă deoarece discutăm despre grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității. ”Prin vaccinarea antigripală a copiilor, îi protejăm pe ei și întreaga familie, inclusiv pe adultul vârstnic, cu boală cronică”, a explicat medicul.

În afară de vaccinare, pentru a ne feri de gripă trebuie să avem grijă să respectăm și măsurile de igienă:

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave, zonele aglomerate  şi nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

2. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale.

3. Consumaţi fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine.

4. Dacă mergeţi într-un spital este bine să vă acoperiţi  gura și nasul cu o mască de protecție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Publicat

în

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2024 în judeţul Alba a fost de 5533 persoane, în scadere cu 202 persoane (-3,5%) comparativ cu luna anterioara și cu 262 persoane (-4,5%) comparativ cu luna februarie 2023; femeile reprezentau la această dată 48,8% din numărul total al şomerilor ( 2698 femei).

Din totalul de 5533 someri, 1838 someri (33,2%) sunt in mediul urban si 3695 (66,8%) sunt in mediul rural, fata de luna anterioara numarul somerilor a scazut cu 1,6% in mediul urban si cu 4,5% in mediul rural.
Cel mai mare număr de şomeri din înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (452 persoane) urmat de Blaj (360 persoane), Sebeș (200 persoane) si Campeni (183 persoane). In mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (357 persoane), Cetatea de Balta (340 persoane), Sona (206 persoane), Craciunelu de Jos (198 persoane), Scărişoara (145 persoane), Rosia Montana (136 persoane), Bistra (135 persoane), Albac (118 persoane), Avram Iancu (115 persoane) si Sasciori (105 persoane). Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa si Ohaba (1 persoana), Ocolis (3 persoane), Intregalde (4 persoane), Ceru Bacainti si Mogos, (5 persoane), Ponor si Stremt (7 persoane), Dostat (9 persoane), iar in comuna Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna februarie 2024 a fost de 2,5% (2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,2%), Blaj (3,0%), Baia de Aries (2,7%) si Abrud (2,4%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,6%), Alba Iulia si Teius (1%). În mediul rural, cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,0%), Cetatea de Balta (17,9%), Craciunelu de Jos (15,0%), Avram Iancu (13,8%), Vadu Motilor (10,8%), Jidvei (10,7%), Hoparta (10,6%), Garda de Sus (10,1%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Ohaba (0,3%), Stremt (0,5%), Santimbru (0,7%), Mihalt (0,8%), Salistea (0,9%).

Structura după nivelul de instruire arată că 71,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 22% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,5% persoane cu studii superioare.Rata şomajului a fost în luna februarie 2024 de 3,5% (3,6% în ianuarie 2024 și 3,7% în februarie 2023), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3,1%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% in luna anterioara si 3,8% in luna februarie 2023), iar în rândul bărbaţilor de 3,3% (3,4% în ianuarie 2024 și 3,5% în februarie 2023). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna februarie 2024 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate crescător.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 23.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool au fost

Publicat

în

Amenzi de aproape 23 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 307 persoane și au fost verificate 208 autovehicule.

Au fost constatate 137 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 22.995 de lei.

Au fost efectuate 60 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 3 permise de conducere, au fost retrase 6 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Câmpeni: Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Publicat

în

Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la Câmpeni

Marți 14 mai s-a inaugurat oficial, la Câmpeni, un Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba care va funcționa în incinta sediului Poliției Orașului Câmpeni, strada Libertății, numărul 3.

Dacă până acum aici de desfășurau doar activități de preluare și eliberare documente pe linie de înmatriculări auto, de marți, cetățenii din Câmpeni dar și din alte localități din Apuseni vor putea beneficia și de alte servicii.
La sediul din Câmpeni se vor desfășura activități de înmatriculări, transcrieri, radieri sau autorizări provizorii în circulație a autovehiculelor cât și preschimbări de permise de conducere a căror valabilitate administrativă a expirat, furate, pierdute sau deteriorate.
De asemenea, tot la Câmpeni, candidații se vor putea planifica la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere auto, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul central din municipiul Alba Iulia.
De aceste servicii vor putea beneficia circa 60 de mii de locuitori din zona Munților Apuseni (aproximativ 16 % din populația județului Alba).
De asemenea, încă un lucru bun pentru cetățeni este faptul că investigațiile medicale pentru fișele auto pot fi efectuate la Spitalul Orășenesc Câmpeni, în fiecare zi de miercuri între orele 10.00 și 14.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba