Rămâi conectat

Eveniment

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a achiziţionat un exemplar al unei lucrări tipărite pe plan local în secolul al 17-lea

Publicat

în

Achiziţie importantă făcută de muzeul din Sebeş

Patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş s-a îmbogățit în toamna acestui an ca urmare a achiziționării unei cărți vechi, „Sicriul de Aur”, o lucrare extrem de valoroasă atât pentru istoria culturii din România, cât și pentru cea locală.

Importanța ei, din perspectiva istoriei orașului, rezidă din faptul că este una dintre cele două cărți vechi românești tipărite la Sebeș în perioada principatului. Lucrarea achiziționată de muzeul nostru a apărut în 1683 și este, din punct de vedere cronologic, a doua dintre acestea, fiind tipărită la aproape un secol după prima, „Sbornicul Slavonesc” (1580).

Cartea, cu titlul complet „Sicriul de aur, carte de propovedanie la morţi. Scoasă din Scripturile sfinte cu porunca și îndemnarea Măriei Sale, Apafi Mihaiu, Craiul Ardealului. Tipărit în Tipografiia noao, în Cetate în Sas-Sebeş. Ani 1683, Sep. 17”, a fost tipărită în perioada 15 martie – 17 septembrie 1683, folosindu-se materialul tipografic din officina de la Alba Iulia, și cuprinde o serie de predici funebre, de a căror selecție s-a îngrijit protopopul Ioan Zoba din Vinț, notarul soborului Mitropoliei Bălgradului, o importantă personalitate a vieții culturale din Transilvania la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Valoarea cărții rezultă și din raritatea acesteia, până în prezent fiind identificate doar aproximativ 40 de exemplare, acestea regăsindu-se în colecțiile unor importante instituții, precum: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (3 exemplare), Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia (colecția Museikon, 3 exemplare), Muzeul Județean Satu Mare (2 exemplare), Biblioteca Sfântului Sinod București, Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia, Mitropolia Ortodoxă Sibiu (câte 4 exemplare), Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca (4 exemplare), Biblioteca Universității din Oradea (2 exemplare) , Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (2 exemplare), Biblioteca Academiei Române București (5 exemplare), Biblioteca Națională a României (8 exemplare), 1 exemplar menționat în colecția Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” București, 1 exemplar în colecția Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași și 1 exemplar în colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Lucrarea achiziționată se alătură celor 40 de exemplare de carte veche aflate deja în colecţia muzeului nostru, dintre care amintim: „Cazania lui Varlaam”, Iaşi, 1643, „Noul Testament de la Bălgrad”, 1648, „Kiriacodromion”, 1699, „Triod”, 1726 și „Antologhion”, 1736.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Concurs de încondeiat ouă la Aiud: Cine a participat

Publicat

în

La Aiud, concurs de încondeiat ouă

Timp de două zile, Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” a organizat ateliere de încondeiat ouă de Paște.

Au participat elevi de clasa a 2-a de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, îndrumați de profesoara Antoanela Budai, Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”, îndrumați de profesoara Laura Man, și Școala Gimnazială „Axente Sever”, îndrumați de profesoara Felicia Munteanu

Participanții au dat dovadă de talent și creativitate în arta încondeierii ouălor de Paște, fiecare ou reflectând frumusețea și simbolistica sărbătorilor pascale. Până în 24 aprilie, cei interesați sunt invitați la sediul bibliotecii să admire lucrările celor mici și chiar să desemneze oul preferat. Emoțiile celor mici vor fi prelungite până la premiere.

Încondeierea ouălor de Paște este un obicei străvechi în tradiția românească, acestea fiind o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură specific românească, subliniază reprezentanții Primăriei Aiud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Acțiune de ecologizare în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia

Publicat

în

În Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, acțiune de ecologizare

Elevii claselor a IX-a A, D și E de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, însoțiți de locotenentul Cătălin Bobar și profesorii diriginți Simona Mureșan și Dan Anca, au desfăşurat o acţiune de ecologizare în Cimitirul Eroilor din municipiul Alba Iulia.

Activitatea a fost inițiată în cadrul programului „Săptămâna verde”, program care se desfășoară în colegiul militar în perioada 15-19 aprilie. Acțiunea a avut ca scop nu doar responsabilizarea elevilor față de protejarea mediului înconjurător, ci și dezvoltarea respectului față de eroi și sacrificiul acestora.

„Începutul programului Săptămâna verde a adus în sufletele noastre recunoștința și aprecierea valorilor patriotice, dar și a spiritului camaraderesc. Pornind de la premisa „să ne cinstim istoria și eroii”, am participat plini de entuziasm în activitatea de ecologizare din Cimitirul Eroilor, iar demersul nostru s-a concretizat prin strângerea unei cantități mari de vegetație uscată și în același timp prin dobândirea unei noi experiențe ca urmare a înțelegerii impactului uman asupra mediului”, au mărturisit elevii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

O nouă conferință organizată de ASCOR Alba Iulia în Postul Sfintelor Paști

Publicat

în

În Postul Sfintelor Paști, o nouă conferință organizată de ASCOR Alba Iulia

Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia organizează, ca în fiecare an, o serie de conferințe duhovnicești.

Cea de-a treia întâlnire din acest post se va desfășura joi 18 aprilie, avându-i ca invitați speciali pe părintele arhimandrit Iustin Miron și părintele ieromonah Pantelimon Șușnea, care vor rosti teologilor albaiulieni meditația intitulată „Psalmii – dialog cu Dumnezeu”.

Arhimandritul Iustin Miron este viețuitor al Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa, fiind o prezență îmbucurătoare pentru numeroșii tineri care participă, an de an, în taberele desfășurate la acest așezământ monahal din Eparhia Alba Iuliei. De asemenea, părintele ieromonah Pantelimon Șușnea este, în prezent, viețuitor al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud, fiind recunoscut pentru talentul pe care l-a pus în slujba pictării icoanelor și fotografiei, ca absolvent de „Belle Arte”.

Întâlnirea duhovnicească de joi se va desfășura în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și va debuta la ora 18.00.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba