Rămâi conectat

Știri

Municipiul Alba Iulia, selectat printre cele aproape 1800 de localităţi europene câştigătoare ale proiectului WIFI4EU

Publicat

în

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința din această lună a Consiliului Local Alba Iulia, un proiect privind participarea Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului “WiFi4EU – Aduce conectivitatea în spaţiile publice”, acronim „WIFI4EU”, finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului „Piaţa Unică Digitală”

Una din cele 10 priorităţi strategice ale Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020 este cea a dezvoltării Pieţei Unice Digitale, care îşi propune printre alte obiective, să elimine barierele ce stau în calea fructificării avantajelor oferite de mediul on-line, precum dezvoltarea economică, apariţia de noi slujbe, încurajarea mediului de afaceri şi competiţiei, creşterea investiţiilor şi capacităţii de inovare locală şi la nivelul UE.

Componentă a Pieţei Unice Digitale, iniţiativa W1FI4EU promovează accesul gratuit la internet prin WiFi în spaţiile publice precum pieţe, parcuri, clădiri publice, biblioteci, centre de sănătate sau muziee în localităţi din întrega Europă. Prin iniţiativa WIFT4EU, localităţile au oportunitatea să aplice pentru obţinerea unui voucher de 15.000 de euro, care se poate utiliza pentru echipamente WiFi în spaţiile publice care nu dispun deja de puncte gratuite de acces internet Proiectul îşi propune îmbunătăţirea accesului la internet gratuit în 9000 de localităţi, din care 7980 au fost deja declarate câştigătoare, bugetul alocat fiird de aproape 150 de miL euro.

Alba Iulia a fost selectată printre cele 1780 de localităţi câştigătoare ale unui voucher (din 25.000 înregistrate) la cel de al treilea apel al proiectului (22 octombrie 2019), alăturându-se altor localităţi din România (ex. Brad, Codlea, Focşani, Slobozia, Abrud, Praid, Râmeţ, etc.), primind deja notificarea de aprobare şi semnare a contractului. întreaga procedură a proiectului WIFI4EU se desfăşoară pe portalul online dedicat.

Scopul proiectului „WIFI4EU” este acela de a îmbunătăţi conectivitatea în mod gratuit şi nediscriminatoriu la internet prin WiFi a cetăţenilor în spaţii publice, precum parcuri, pieţe, biblioteci, muzee, instituţii publice sau de sănătate, spaţii considerate ca centre ale vieţii publice a localităţilor. Prin acest proiect, creşte nivelul de cunoştinţe digitale al cetăţenilor, capacitatea de comunicare, informare şi interacţiune locală.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de persoanele adulte, cetăţeni, vizitatori sau turişti care pot accesa informaţii şi comunica cu mediul privat furnizor de servicii sau pot face propuneri administraţiei publice locale.

Output: reţea cu până la 10 puncte de acces gratuit WiFi, de capacitate mică/ medie; este necesară semnarea online în portal a contractului de alocare voucher, selectarea pe baza cerinţelor a firmei prestatoare din cele agreate în portal şi confirmarea instalării şi funcţionării sistemului pentru deblocarea finanţării către compania instalatoare.

Buget. Bugetul nerambursabil al proiectului este de 15.000 de euro, care vor acoperi până la 10 puncte de acces internet WÎFi de capacitate mică/medie.

Cofmanţare: Municipiul Alba Iulia trebuie să cofinanţeze pentru minim 3 ani accesul internet şi întreţinerea reţelei şi eventual să cofinanţeze echipamente mai performante, capabile să suporte trafic mărit (estimativ 15.000 eurc/an).

Perioada de implementare’, maxim 18 tuni de la semnarea acordului de granl pentru implementarea reţelei de puncte de acces WiFi, la care se adugă minim 36 de luni perioada de sustenabilitate a proiectului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba