Rămâi conectat

Știri

Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii

Publicat

în

După liturghia de duminică, credincioșii participă la ceremonialul „miruirii”. Te-ai întrebat vreodată ce taină ascunde acest moment special și ce binefaceri îți poate aduce? Afli de pe radiounirea.ro.

Mirul este o rășină aromatică extrasă din arborele de mir găsit în Arabia și Africa. În luna august, atunci când arborele de mir înflorește pe trunchiul arborelui, se scurge o rășină galbenă care după ce se usucă și se întărește este culeasă. Smirna este una din cele patru substanțe cele mai valoroase.

Cuvântul “smirnă” își trage originea dintr-un cuvânt ebraic vechi, care înseamnă “a fi amar”. Smirna este folosită pe larg astăzi în industria farmaceutică și parfumerie.
Acest produs avea o varietate de utilizări menționate în Sfânta Scriptură. Pentru prima dată este menționat în Geneza 37:25 unde un grup de ismaeliți aduceau tămâie, leac alinător și smirnă în Egipt.

Mirul era folosit în ungerea sfântă.

În Exod 30:22-28, Dumnezeu îi spune lui Moise să ia din cele mai bune mirodenii și să facă un mir după meșteșugul făcătorului de mir care va sluji ca untdelemn pentru ungerea sfântă. Cu el Moise trebuia să ungă (dedice) cortul întâlnirii și toată mobila din el cît și pe preoții Aaron și pe fiii lui ca să fie în slujba lui Dumnezeu ca preoți. Ungerea pe care trebuia s-o facă Moise nu este altceva decât să închine sau să dedice un lucru sau o persoană în slujba Domnului. Atât cortul întâlnirii, cât și preoții erau dedicați în slujba lui Dumnezeu.

 Mirul era folosit ca și cadou deosebit de valoros.
La nașterea Domnului Isus Hristos cei trei magi ce au venit din răsărit (probabil din Persia sau Arabia) după ce s-au închinat și-au deschis vistieriile și I-au adus daruri: aur, tămâie și smirnă. Același lucru îl vedem și în Geneza 43:11.
Miruirea aduce liniștea în sufletele credincioșilor, aceștia primind harul Sfântului Duh. Prin uleiul sfințit, minte se luminează, oamenii primesc mai multă putere pentru a face fapte bune și credința în Dumnezeu este întărită.
Se spune că nu este bine să te speli imediat după ce te-ai întors de la biserică. Mirosul specific al mirului trebuie să te însoțească toată ziua şi să-ţi aducă aminte de învăţăturile creştine.
Ceea ce poate nu ştiai este că miruirea sau ungerea cu ulei sfinţit se face şi la alte slujbe decât la cea de duminică. Ea este parte importantă din ritualul Botezului, din Slujba Maslului (pentru cei bolnavi), la Utrenie (Slujba de dimineaţă) şi Vecernie (Slujba de
seară).

De unde vine practica mirungerii
Mirungerea a rămas în Biserica Ortodoxă din vremea când oamenii se converteau la credinţa ortodoxă, prin botez. De aceea, şi astăzi copiii sunt miruiţi la Slujba Botezului.
Prin acest ritual, micuţii devin creştini adevăraţi. Acesta este semnul văzut al împărtăşirii lui din darurile Sfântului Duh.
Totuşi, miruirea nu se face în toate bisericile ortodoxe. În Grecia, de exemplu, credincioşii nu sunt unşi cu mir sfinţit, ci primesc de la preot doar anafură. Chiar la noi în ţară, miruirea nu se practică în toate regiunile, ci doar în mod special în Muntenia şi în Moldova. În Ardeal, practica mirului lipseşte, scrie clickpentrufemei.ro, citat de  stirile.rol.ro.

Sfinţeşte inima
Atunci când nu poţi ajunge la biserică din cauza unei boli care te ţintuieşte la pat, poţi să te ungi cu ulei sfinţit. Astfel, vei primi ajutorul Domnului şi, dacă ai credinţă în puterea mirului, este posibil să te însănătoşeşti curând.
În funcţie de locul în care te ungi, mirul te ajută să învingi diferite boli. Dacă îl duci la frunte, îţi va sfinţi gândul, la piept, va domoli dorinţele şi va sfinţi inima, la ochi, urechi sau la gură va sfinţi simţurile, la mâini şi la picioare îţi va da ajutor să duci la bun sfârşit treburile de peste zi şi te va întări sufleteşte.

Maslul vindecător
Pentru cei bolnavi se face o slujbă specială, Slujba de Maslu. Mirul are puterea de a le curăţi sufletul şi de a le diminua durerile. În timpul mirungerii, preotul rosteşte: „Pecetea darului Sfântului Duh” sau „Ajutor de la Domnul, Cel ce a făcut cerul şi pământul” şi unge cu mir fruntea, mâinile şi picioarele celui bolnav.

Cum se pregăteşte mirul?
Sfântul şi Marele Mir, folosit de preot la Taina Mirungerii, este amestecat cu mirodenii şi fiert în primele trei zile din săptămâna Patimilor lui Iisus. Este sfinţit apoi de Patriarh, în Joia aceleiaşi săptămâni, la Liturghie. Numai aşa devine purtător al Sfântului Duh. La sfârşit, se împarte tuturor bisericilor pentru a fi folosit până la Paştele următor.
Sursa:onlinereport.ro, sursa foto doxologia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba